Co zvažovat při zadávání výběrového řízení na veřejné osvětlení

V posledních letech se řešení LED osvětlení rychle rozvíjejí a mají značný potenciál úspory energie. Díky neustále se zlepšující účinnosti, optimalizované konstrukci svítidel a flexibilnímu ovládání osvětlení mohou LED svítidla dosáhnout ideálního světelného výkonu i při nižších nákladech a v různých světelných podmínkách, nebo dopravních prostředích.

Přestože se LED diody na trhu s venkovním osvětlením používají stále častěji, jejich výhody a odpovídající standardy zůstávají nedoceněny, což jim brání v širokém rozšíření na trhu. Pokyny uvedené v tomto článku se zaměřují na návrh a pořizování systémů pouličního osvětlení a jsou určeny především odborníkům a rozhodovacím pracovníkům na úrovni obcí, kteří jsou odpovědní za uvádění nových, nebo rekonstruovaných zařízení pouličního osvětlení do provozu. Současně mohou být pokyny užitečné také pro projektanty a plánovače veřejného osvětlení, výrobce osvětlení, dodavatele projektů a energetické odborníky a konzultanty.

Doporučení uvedená v tomto článku jsou do značné míry závislá na konkrétním kontextu a účelu čtenáře. Například odborníci, kteří jsou již obeznámeni se základy ((svítivost, oslnění, CCT, CRI, IP, IK, ochrana IEC, SPD, účinnost, životnost, záruka, cena) pouličního LED osvětlení, mohou rovnou přejít přímo ke kapitole 3 a prohlédnout si konkrétní doporučení týkající se kritérií pro zadávání zakázek. Odborníci méně obeznámení se základy mohou začít kapitolou 2. Tato kapitola obsahuje základní informace důležité pro pochopení norem pro zadávání veřejných zakázek, včetně hlavních aspektů kvality a účinnosti městského pouličního osvětlení a normy EN 13201 apodobně.

Kritéria kvality

Níže jsou uvedeny některé metriky používané ke kvantifikaci množství světla poskytovaného osvětlovacím systémem a vnímaného lidským okem. Patří mezi ně: světelný tok, osvětlenost, svítivost a jas.

Svítivost podle normy EN13201

Světelný tok (měřený v lumenech nebo lm) je celkové množství záření vyzařovaného daným zdrojem světla, které je viditelné lidským okem. Protože lidské oko je různě citlivé na různé vlnové délky (např. zelené světlo je citlivější než červené nebo modré), je ve fotometrii světelný tok měřítkem vnímaného výkonu různých světel. Liší se od zářivého toku, který je upraven tak, aby odrážel různou citlivost lidského oka na různé vlnové délky světla.

Osvětlenost (v luxech nebo lx, 1 lux = 1 lm/m²) představuje celkové množství světla, které dopadá na určitou osvětlenou plochu. Norma EN13201 stanoví minimální normy osvětlenosti pro různé kategorie silnic. Za normálních okolností budou mít požadavky na jas jízdních pruhů pro motorová vozidla a požadavky na jas jízdních pruhů i pro nemotorová vozidla (např. chodníky). Například průměrné požadavky na osvětlenost komunikací, jako jsou chodníky pro pěší a cyklisty, se pohybují v rozmezí od 2 do 15 luxů. Doporučení pro standardní osvětlenost a požadavky na osvětlenost jsou přímo uvedeny v normě EN 13201.

Svítivost (v kandelách nebo cd, 1 cd = 1 lm/radián čtvereční) vyjadřuje prostorové rozložení světla, tj. světelný tok v daném prostorovém úhlu od zdroje. V případě pouličního osvětlení musí prostorové rozložení zajistit dostatečné osvětlení komunikací, uličního mobiliáře a účastníků silničního provozu a jakékoli osvětlení směrem vzhůru je často nežádoucí.

Jas (měřený v cd/m²) představuje jas osvětlovaného povrchu nebo objektu vnímaný lidským okem. Jas je fotometrická míra svítivosti na jednotku plochy při pohybu světla v určitém směru. Odkazuje na množství světla v daném pevném úhlu. Obecně se minimální požadavek na jas pro jízdní pruhy motorových vozidel pohybuje v rozmezí 0,3 ~ 2cd/m². Norma EN13201 specifikuje minimální požadavky na jas pro kategorie silnic, v případě zájmu se můžete opět podívat do normy EN13201.

Návrh osvětlení Dialux podle normy EN13201

Návrh osvětlení podle normy EN13201

Oslnění

Oslnění je nepříjemný vizuální efekt způsobený nepřiměřeným rozložením jasu nebo vysokým kontrastem, který nutí oko rychle se přizpůsobit. Existují dva typické efekty oslnění: zakázané oslnění, což je snížení kontrastní citlivosti v důsledku rozptylu světla v oku. Nepříjemné oslnění, které vyvolává subjektivní pocit nepohodlí.

Pro nepříjemné a rušivé oslnění jsou zavedeny různé klasifikace, které klasifikují různé úrovně stínění. Úrovně stínění pro nepříjemné oslnění jsou G1 až G6 (viz tabulka níže) a úrovně stínění pro nepříjemné oslnění jsou D1 až D6 (viz tabulka níže).

 

Úrovně-stínění-pro-nepříjemné-oslnění_LEDsviti

Třídy-indexů-oslnění_LEDsviti

Třídy indexů oslnění

Oslnění pro postižení lze zjistit podle tabulky při kontrole IES světla LED. Index nepříjemného oslnění je I × A-0,5, jednotka cd/m, kde:

  • Například světelná koule A má průměr 0,5 m a svítivost 60 cd na 1 000 lm holého světla.

v libovolném směru. Zdánlivá plocha je π × 0,5 × 0,5 / 4 m2 = 0,20 m2 a hodnota indexu oslnění je 60 × 0,20-0,5 = 134 na 1 000 lm výkonu světelného zdroje. Při současných hodnotách výkonu světelných zdrojů vede použití 50 W pouličních LED světelných zdrojů pro toto konkrétní svítidlo ke třídám D5.

Světelné LED zdroje mohou poskytovat velmi vysoký jas, který může způsobovat oslnění. Z tohoto důvodu jsou LED svítidla obvykle vybavena difuzory, které tento jas snižují. Systémy pouličního osvětlení by měly být navrženy tak, aby nedocházelo k výrazným rozdílům v jasu mezi světelným zdrojem a osvětlovanou plochou. Rovněž neustále se měnící úrovně osvětlení mohou způsobovat únavu očí a je třeba se jim vyhnout, zejména na dlouhých silnicích. Při simulaci městského pouličního osvětlení se obecně diskutuje především o hodnotě TI.

Teplota barev

Světelné zdroje obvykle vyzařují světlo v širokém rozsahu různých vlnových délek a obecně se má za to, že mají pouze jednu barvu. Barvu tohoto světelného zdroje nazýváme korelovaná barevná teplota. Korelovaná barevná teplota (CCT) je teplota Planckova zářiče odpovídající světelnému zdroji, což znamená, že referenční barva Planckova zářiče zahřátého na určitou teplotu (v Kelvinech) je nejblíže barvě světelného zdroje. CCT je definována ve stupních Kelvina; teplé světlo má teplotu kolem 2700 K, přechází k neutrální bílé barvě při teplotě kolem 4000 K a ke studené bílé barvě při teplotě 5000 K nebo vyšší. Různé evropské regiony vykazují různé preference pro barvu vnitřního a venkovního osvětlení. Například "studená bílá" (modrá) je oblíbenější v jihoevropských zemích, zatímco ve středoevropských a severoevropských zemích lidé dávají přednost teplému bílému světlu. Ve středních a severských zemích proto může být světlo s vysokou teplotou barev pro obyvatele méně přijatelné.

V porovnání s různými staršími technologiemi osvětlení nabízí LED osvětlení možnost flexibilního nastavení nebo výběru teploty barvy pro různé aplikace. Je však třeba vzít v úvahu, že barevná teplota světelného zdroje má vliv na energetickou účinnost osvětlovacího systému, což může mít fyziologické účinky na lidi a zvířata. Chladné bílé světlo s vysokou teplotou barvy zajišťuje vyšší úroveň energetické účinnosti osvětlovacího systému. Na druhou stranu vysoká intenzita modrého světla ve zdrojích studeného bílého světla může také způsobovat zdravotní a bezpečnostní problémy, které je třeba zvážit. Výzkum ukázal, že bílé světlo podporuje vnímání lidského oka účinněji než žluté světlo, a proto se jeví jako jasnější. Proto se ve složitých dopravních situacích zahrnujících různé typy účastníků silničního provozu (např. automobily, cyklisty, chodce) obvykle dává přednost bílému světlu (např. 4000 K). Naopak nižší, teplejší teploty barev mohou být vhodnější pro plochy s většími rozměry.

CCT-veřejného-osvětlení-LEDsviti

Stálost barev

Kromě korelované barevné teploty lze k určení barevné rovnoměrnosti konkrétního typu světelného zdroje použít i tzv. chromatičnost, specifické souřadnice barvy ve spektru. Rozdíly v barvě světla ze série světelných zdrojů nebo za určité časové období jsou reprezentovány tzv. elipsou MacAdam. Barevnou stálost konkrétního typu lampy nebo svítidla lze znázornit velikostí MacAdamovy elipsy. Obvykle se rozlišuje třístupňová, pětistupňová a sedmistupňová. Třístupňové LED diody jsou barevně konzistentnější než pětistupňové, nebo sedmistupňové. V současné době je minimálním požadavkem 5kroková McAdamova elipsa, ačkoli některé projekty vyžadují 3krokové LED diody.

Barevnou odchylku v čase lze specifikovat a vyhodnocovat pomocí barevných souřadnic a MacAdamových elips. Stálost barev je u LED osvětlení obzvláště důležitá, protože stárnoucí LED moduly mohou měnit svou barevnou teplotu a barevné souřadnice. Problémy s udržením barev mohou být způsobeny degradací materiálu, kontaminací nebo jinými typy degradace systému použitého pro obal nebo čočku LED. Přímou příčinou může být vyšší provozní teplota, vyšší provozní proud a změna barvy optických materiálů způsobená

Index podání barev

CRI je kvantitativní měřítko schopnosti světelného zdroje věrně zobrazit barvy různých objektů ve srovnání s přirozenými nebo standardními zdroji světla. Světelné zdroje se stejnou barevnou teplotou se mohou výrazně lišit v tom, jak zobrazují barvu osvětlovaných ploch a objektů. Barevná teplota a schopnost podání barev světelného zdroje proto není pojem, nezávisí na barevné teplotě světelného zdroje, ale na spektrální vlnové délce vyzařované světelným zdrojem. Světelný zdroj, který poskytuje celé spektrum vlnových délek, může velmi přirozeně zobrazit všechny barevné variace osvětlovaných objektů. Světelné zdroje, které vyzařují pouze vybrané barvy, podporují pouze zobrazení těchto konkrétních barev.

Schopnost zdroje světla podávat barvy se kvantifikuje v laboratorních podmínkách s osmi specifikovanými standardními barvami. Barevné podání se vyjadřuje indexem podání barev (CRI, s maximálním indexem 100). Pro dobré rozpoznání obličeje je vhodný osvětlovací systém s barevným podáním 80 nebo vyšším. Index podání barev LED žárovek je obvykle 80 nebo vyšší. Pro ulice s jednoduchými způsoby použití obvykle postačuje index podání barev Ra>70. Pro složitější situace použití a osvětlení je žádoucí Ra>80.

Světelné znečištění

Umělé světlo může mít škodlivé účinky na lidi a zvířata, včetně nežádoucího přenosu světla ven, neboli světelného znečištění. Pro lidi má tyto účinky například nadměrné osvětlení noční oblohy ve městech a jejich okolí a rušení spánku způsobené nevhodně umístěným venkovním osvětlením v obytných oblastech. Zvířata naopak využívají přirozené zdroje světla jako navigační nástroj, takže je umělé světlo může zmást nebo vyplašit, což následně ovlivňuje navigaci, fyziologii a reprodukci zvířat. Studie prokázaly, že pouliční světelné LED zdroje přitahují méně hmyzu než jiné technologie, přičemž "teplá bílá" LED (barevná teplota 3000 K) přitahuje výrazně méně hmyzu než "studená bílá" LED (barevná teplota 6000 K).

Svítidlo, které osvětluje osvětlovaný prostor. Směrové světelné zdroje v kombinaci s LED diodami jsou obzvláště vhodné pro dosažení optimálního rozložení světla. Vyzařování světla nad světelným zdrojem není obecně žádoucí.

Světlo vyzařované svítidlem směrem nahoru se kvantifikuje pomocí poměru světelného toku směrem nahoru (zkráceně ULOR nebo RULO):

  • Světelný tok směrem nahoru / celkový světelný tok světelného zdroje.

ULOR byl nyní nahrazen BUG. Hodnocení BUG je založeno na poměru světelných toků LED žárovek ve třech hlavních pevných úhlech, a to světlo dopředu, světlo dozadu a světlo nahoru. Jedná se o světla před LED světlem, za LED světlem a nad LED světlem. Tyto pevné úhly jsou součástí celého 4π pevného úhlu kolem svítidla, tyto hlavní pevné úhly se dále dělí na 10 vedlejších pevných úhlů. Výpočtem S poměrem lumenů obsažených v těchto sekundárních pevných úhlech můžeme získat hodnocení BUG. Na obrázku níže jsou vizuálně znázorněna různá svítidla a jejich charakteristiky.

Oslnění-od-pouličního-osvětlení_LEDSviti

Bezpečnostní kritéria

Svítidla pouličního osvětlení musí být chráněna proti cizím látkám (pevným i kapalným), mechanickým nárazům a kolísání napětí, aby byl zajištěn jejich trvalý normální provoz. Za tímto účelem jsou obvykle stanoveny požadavky na ochranu proti vniknutí, ochranu proti přepětí a ochranu proti přepětí.

Ochrana proti vniknutí
Stupeň ochrany proti vniknutí (IP) je ochrana proti vlivům prostředí, kterou poskytuje kryt podle směrnice EN60529 Evropského výboru pro normalizaci elektroniky. Ekvivalentní evropská norma je IEC 60529. Současně je uvedena také v obecné normě pro LED žárovky a svítidla EN/IEC60598-1. Stupeň krytí IP má obvykle dvě číslice:

  • První číslo znamená: Ochranu proti pevným částicím, chrání svítidlo před pevnými předměty nebo materiály
  • Druhé číslo: Ochranu proti kapalinám, chrání svítidla před účinky kapalin (voda, pára) apod

Stupeň krytí IP je pro LED osvětelní velmi důležitý. U pouličních LED svítidel, protože se používají venku, zahrnují silnice, parkoviště, náměstí apod. budou běžní zákazníci vyžadovat protokoly o zkouškách IP66, aby bylo zajištěno, že svítidla mohou mít dostatečnou odolnost proti prachu, částicím a špatnému počasí.

Faktor dopadu
Stupeň IK neboli "ochrana proti nárazu" (K pochází z anglického "kinetic energy", aby se odlišil od stupně IP) je definován v mezinárodních normách a představuje úroveň odolnosti elektrického krytu proti mechanickému nárazu. Kód IK pro odolnost svítidel proti mechanickému nárazu je definován v normě IEC 62262.

Podobné normy jsou uvedeny také v normách EN/IEC60068-2-75 a EN/IEC 60598. Veřejné LED svítidla s klasifikací IK mají rozsah od IK00 do IK10 a jsou chráněna proti nárazu 0 až 20 joulů. Vzhledem k tomu, že venkovní svítidla mohou být při silném větru zasažena uvolněnými větvemi nebo jinými úlomky, nebo dokonce přímo poškozena, doporučujeme, aby svítidla měla alespoň IK08.

Elektrická ochrana (IEC)
Elektrická ochrana zajišťuje, že součásti mají v případě poruchy dostatečnou izolaci. IEC (Mezinárodní elektrotechnická komise) je mezinárodní organizace, která formuluje bezpečnostní normy pro oblast elektrotechniky. Zformulovala příslušné normy. Známe spíše třídy I a II, které se týkají vnitřní konstrukce a elektrické izolace svítidel nebo napájecích zdrojů. IEC tyto normy vypracovala s cílem chránit uživatele před úrazem elektrickým proudem. Následují požadavky na normy třídy I a třídy II:

  • Ochrana před úrazem elektrickým proudem u výrobků třídy I nespočívá pouze v základní izolaci, ale zahrnuje také úpravu uzemnění.
  • Třída II vychází z normy IEC nebo ekvivalentní normy, týká se především struktury izolace výrobku proti úrazu elektrickým proudem nebo typu izolace, týká se ochrany výrobku proti úrazu elektrickým proudem, která nespočívá pouze na základní izolaci, ale zahrnuje také dodatečná bezpečnostní opatření (dvojitá izolace), aby se zabránilo výskytu dotyku vadných živých částí.

Napěťová ochrana
Přechodná přepětí (napětí vyšší než standardní konstrukční napětí, trvající mikrosekundy až milisekundy) mohou způsobit poškození napájecích LED zdrojů, LED modulů a ovládacích prvků. Jejich odolnost vůči těmto výkyvům se měří jmenovitou hodnotou přepěťové ochrany.

Ačkoli norma EN 61547 stanovuje minimální standard pro přepěťovou ochranu LED osvětlení, uvádí pouze 0,5 kV (nulový bod až zem), což zjevně nestačí pro závažnější situace, jako je úder blesku. Z tohoto důvodu byla v normě EN61643 vytvořena odpovídající norma pro zařízení na ochranu před přepětím, takže mnoho projektů pouličního osvětlení se odvolává na tuto normu a požaduje ochranu před přepětím dosahující 10 kV nebo více.

Odolnost proti korozi
Vzhledem k tomu, že venkovní LED svítidla se používají pro venkovní použití, bude strana projektu vyžadovat, aby byla schopna přizpůsobit se nepříznivým povětrnostním podmínkám. Pouliční LED svítidla, která jsou odolná proti korozi znamenají lepší použitelnost v drsném atmosférickém prostředí, jako jsou mořské pobřeží a doky. Jak tedy můžeme zajistit, aby pouliční LED světla byla odolnější vůči korozi? Nejprve musíme pochopit princip koroze. Koroze je elektrochemický proces, při kterém se kovy a slitiny mění na hlavní oxidy, hydroxidy a vodní soli. Když se tedy sejdou lampy (obvykle slitiny hliníku), soli a voda, dochází k elektrochemické reakci. Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak zabránit korozi, je použití bariérových nátěrů (elektroforézních i nástřikových), aby se zabránilo vystavení kovových částí solné mlze. LED svítidla ošetřená příslušnými postupy mají obecně silnou antikorozní schopnost a mohou projít zkouškou solnou mlhou podle ISO9007/ASTM B117 a dalších příslušných norem.

Kritéria účinnosti
LED diody dosahují ve srovnání s většinou ostatních technologií velmi vysoké energetické účinnosti (lumenů na watt výkonu). V současné době mohou LED světla ušetřit 40 % až 60 % energie ve srovnání s tradičními osvětlovacími technologiemi. Při použití inteligentního řídicího systému může úspora energie dosáhnout více než 75 %. Obecně platí, že čím vyšší je účinnost svítidla, tím nižší je příkon svítidla potřebný k osvětlení vozovky a tím je energeticky úspornější. Účinnost svítidla je však ovlivněna prostorovým rozložením světla (svítivostí), stavem vozovky a geometrickým uspořádáním pouličního osvětlení. V některých případech budou vysoce účinná svítidla pravděpodobně vyžadovat větší příkon než svítidla s nízkou účinností. Pro hodnocení energetické účinnosti na úrovni silničního systému byl jako vhodný ukazatel vyvinut index hustoty výkonu (PDI). V souladu s tím může ukazatel roční spotřeby energie (AECI) lépe reprezentovat celkovou energetickou účinnost a spotřebu energie za rok. Těmto bodům musí věnovat pozornost i účastník projektu (uchazeč) a výrobce.

Životnost
Hlavní výhodou LED světel je jejich dlouhá životnost. Používání LED žárovek v posledních několika desetiletích také dokazuje, že LED diody jsou v tomto ohledu skutečně lepší než tradiční žárovky. Faktory, které ovlivňují životnost LED světelných zdrojů, jsou komplexní a zahrnují elektrické a tepelné provozní údaje, teplotu okolí a další parametry. Obecně řečeno, životnost vypočítáme na základě doby udržení světelného toku LED diody a doby udržení světelného toku při použití LED diod. Mezi zprávy používané k odhadu životnosti patří LM-80, ISTMT a TM21 a životnost se obvykle počítá s výsledkem L70. Kromě toho se jako základ pro odhad životnosti světelných zdrojů používá také zpráva LxxByy LED a zpráva MTBF napájecího zdroje. Životnost LED výbojek je obvykle vyšší než 50000 hodin.

Řídicí systém
Smart Control je dynamické řízení pouličního osvětlení, které nám umožňuje maximální kontrolu pouličního osvětlení v reálném čase. Na jedné straně může ovládat lampy ve skupinách nebo jednotlivě a realizovat tak spínání a stmívání lamp. Na druhé straně může centrální řídicí server také shromažďovat informace o stavu lamp (například parametry, jako jsou poruchy, spotřeba energie, teplota, napětí a proud). Zároveň lze podle potřeby měnit programování svítidel pro lepší a efektivnější řízení projektu. Obvykle nic z toho nevyžaduje změny fyzického hardwaru, pouze změny vestavěného programu svítidla nebo řízení v reálném čase.

Inteligentní-řídicí-systém-pouličního-osvětlení_LEDsviti

Kritéria pro zadání projektu městského pouličního osvětlení

Povinné požadavky

Svítivost a oslnění
Norma EN13201 obsahuje jasné předpisy týkající se požadavků na osvětlení různých silnic. Pro jízdní pruhy pro motorová vozidla se běžně používají normy M1 až M6. Určuje, která norma (jas) by měla být přijata pro různé podmínky na silnici (rychlost, intenzita provozu, složení dopravy, rozdělení jízdních pruhů, hustota křižovatek, zaparkovaná vozidla, jas okolí atd.) Pro chodníky a jízdní pruhy pro nemotorová vozidla se běžně používají normy P1 až P6, které stanovují především požadavky na osvětlenost pozemní komunikace podle návrhové rychlosti, intenzity využití, skladby provozu, zaparkovaných vozidel, jasu okolí a rozpoznávání obličejů. Společnost LEDsviti.cz se domnívá, že projekty silnic by měly nejprve splňovat požadavky projektantů a uživatelů silnic na úroveň osvětlení. Uchazeč předloží odpovídající simulaci osvětlení a IES svítidel, aby prokázal, že dodaná svítidla odpovídají podmínkám na silnici v projektu. Mnoho projektů však v současné době stanovuje pouze příkon a světelnou účinnost svítidel, což podle našeho názoru není komplexní.

Norma EN13201 jasně vysvětluje oslnění osob se zdravotním postižením a oslnění osob s překážkami, které odpovídá dvěma úrovním, včetně třídy G a třídy D. Současně norma EN13201 specifikuje hodnotu TI při simulaci osvětlení. Hodnota TI v simulaci osvětlení musí odpovídat příslušné normě. Třídu G a třídu D lze vyžadovat podmíněně, ale pouze jako bonusovou položku. Vzhledem k různému příkonu svítidla, křivce rozložení světla, úhlu instalace a struktuře svítidla se bude jeho třída G a třída D lišit.

Svítivost-pouličního-osvětlení_LEDsviti

CCT a CRI
Projekty pouličního osvětlení mají obecně požadavky na CCT a CRI. Společnost LEDsviti.cz se domnívá, že tyto dva body nejsou pro většinu dodavatelů obtížné a stačí pouze splnit požadavky projektu. Mezi dva body, které je třeba vzít na vědomí, patří např:

  • 1. V případě CCT se chceme zaměřit na preference CCT v jednotlivých regionech/zemích. Jak bylo uvedeno v předchozí kapitole, v některých zemích jižní Evropy, Jižní Ameriky a Afriky je oblíbenější "studené bílé světlo", zatímco v zemích střední a severní Evropy lidé dávají přednost teplému bílému světlu. Stojí za zmínku, že stále více projektů nyní požaduje teplé bílé světlo (pod 3000 K), protože odpovídající výzkumy ukazují, že má menší fyziologický dopad na člověka a rostliny.
  • 2. Pokud jde o CRI, pro simulaci pouličního osvětlení se společnost LEDsviti domnívá, že CRI70 je dostačující, ale pokud jsou podmínky na silnici opravdu složité, lze zvýšit CRI80, aby účastníci silničního provozu mohli lépe posoudit podmínky na silnici, včetně překážek, pohybu chodců a rozpoznávání obličejů pro lepší reakci.

IP a IK
Kvalitu a světelný tok svítidla ovlivňují nečistoty a voda, které do svítidla pronikají. Svítidla s krytím IP a IK poskytují odpovídající ochranu proti vniknutí vody a nárazu. Společnost LEDsviti.cz se domnívá, že městské pouliční osvětlení by mělo splňovat nejzákladnější požadavky na ochranu IP65 a IK08, aby se svítidla mohla přizpůsobit běžným podmínkám na silnicích a typickým povětrnostním podmínkám. V případě obzvláště nepříznivých povětrnostních podmínek (např. vítr a písek) je možné zvýšit stupeň krytí na IP66 nebo vyšší. U venkovního osvětlení stadionů může být vyžadováno krytí IK09 nebo IK10, protože svítidlo je chráněno proti nárazům rychle se pohybujících míčů.

Ochrana IEC
Elektrická ochrana zajišťuje, že komponenty mají v případě poruchy dostatečnou izolaci, aby se zabránilo nepřijatelnému riziku zranění osob,

Elektřina je ze své podstaty nebezpečná a elektrická zařízení jsou ze své podstaty riziková. Některé projekty proto vyžadují dvě vrstvy izolace, aby byla zajištěna ochrana, která zabrání kontaktu uživatelů s vadnými částmi pod napětím. Třída ochrany II je zcela běžná, proto ZGSM za určitých podmínek doporučuje používat standardní lampy a svítidla třídy II.

SPD
Ochrana před bleskem musí zajistit, aby přechodná napětí nezpůsobila škody na zařízeních, vybavení nebo koncových zařízeních. Proto bleskojistka plní především dva úkoly: omezuje velikost přepětí tak, aby nebyla překročena dielektrická pevnost zařízení. Omezuje výbojové proudy spojené s přepětím. Obvykle by instalace měla mít přepěťovou ochranu 10kv, která dokáže ochránit většinu přepětí svítidel. Pokud se v oblasti, kde jsou lampy umístěny, vyskytuje hodně blesků, může podle společnosti LEDsviti.cz zvážit modernizaci na zařízení přepěťové ochrany 20kV, aby bylo zajištěno, že lampy lépe odolávají poškození lamp v důsledku přepětí.

Odolnost proti korozi
Vzhledem k tomu, že svítidla mají obvykle povrchovou úpravu a jsou vystavena nepříznivým povětrnostním podmínkám (včetně kyselých dešťů a určitého stupně prostředí se slanou mlhou), nemyslíme si, že by povrch svítidel potřeboval zvláštní úpravu pro obecné projekty. Pokud se váš projekt nachází u moře (vnitřní svítidla, např. v potravinářských závodech), společnost LEDsviti.cz se domnívá, že povrch svítidel vyžaduje speciální úpravu, včetně elektroforetického fosfátování a elektrostatického stříkání speciálních povlaků. To může zajistit, že lampa bude mít kompletní strukturu za nepříznivého počasí, ochránit normální provoz elektronických součástek uvnitř lampy a poté umožnit, aby lampa sloužila projektům pouličního osvětlení s lepším výkonem.

Účinnost a příkon
V porovnání s tradičními LED světly mohou LED pouliční světla a LED světla na sloupech ušetřit více než 40% spotřeby elektrické energie. V zájmu ochrany zhoršujícího se ekologického prostředí naší Země je LED dobrou volbou. Zásadním důvodem je, že světelná účinnost LED je vyšší než u tradičních svítidel, ale jak zajistit, aby naše pouliční svítidla LED byla energeticky účinnější?

Nejprve se musíme podívat na světelnou účinnost lamp. Obecně platí, že lampy s vysokou světelnou účinností získají vyšší počet bodů v nabídkových projektech. Společnost LEDsviti.cz se domnívá, že je správné zaměřit se na světelnou účinnost, ale také věnovat pozornost příkonu lamp. Důvodem je, že ačkoli mají některé výbojky vysokou světelnou účinnost, jejich nepřiměřené rozložení světla (čočka) nemusí nutně dosahovat přiměřeného světelného účinku. Například dvě simulace pouličního osvětlení používají 20W lampy. Světelný účinek výbojek v simulaci vpravo je 140 lm/w. Přestože světelný efekt na levém snímku je 130lm/w, je vidět, že světelný efekt je zjevně lepší. V tomto případě, aby bylo dosaženo účinku na obrázku vlevo, je třeba u světelných zdrojů na obrázku vpravo zvýšit příkon světelných zdrojů, takže jejich konkurenceschopnost je slabší.

Rozložení-světla-pouličního-osvětlení_LEDsviti

Rozložení světla pouličního osvětlení

Životnost
Životnost LED žárovek je navržena na 50 000 až 100 000 hodin, nebo dokonce více (počítáno podle L70). Obvykle mají delší životnost (přibližně 3-6krát) než většina vysokotlakých sodíkových výbojek, halogenidových výbojek nebo vysoce intenzivních výbojových (tradičních pouličních lamp) světelných zdrojů. Stejně jako všechny světelné zdroje jsou i LED světelné zdroje postupem času stále méně účinné při přeměně elektrické energie na světelnou, ale jak tento proces zpomalit, je otázkou znalostí. Společnost LEDsviti.cz se domnívá, že jde především o tři body:

  • 1. Odvádění tepla ze světelných zdrojů
  • 2. Hnací proud LED diod
  • 3. Kvalita LED diod

Tyto tři faktory mají větší vliv na životnost LED. Kromě toho je velmi důležitá také kvalita napájení LED (počítaná podle MTBF). Dlouhá životnost znamená, že svítidlo může vašemu projektu sloužit delší dobu, proto se doporučuje použít L70 a MTBF jako body ocenění. 

Záruka
Záruka znamená, že prodávající se rozhodne podle vlastního uvážení vrátit vám kupní cenu LED světla, opravit nebo vyměnit LED světlo, pokud prodávající zjistí, že LED světlo je vadné. U projektů obecního pouličního osvětlení je projektový cyklus delší. Pokud strana projektu poskytuje záruku, znamená to poskytnutí záruky pro vlastníka. V současné době většina projektů poskytuje záruku na kvalitu výrobku na 5 až 10 let, aby bylo zajištěno, že svítidla mohou po tak dlouhou dobu sloužit projektu a zajistit práva a zájmy vlastníků a uživatelů.

Cena
Cena zahrnuje náklady na instalaci, spotřebu energie a údržbu svítidel. Společnost LEDsviti.cz se domnívá, že cena rozhodně neznamená to, že čím nižší, tím lepší. "Dostaneš to, za co zaplatíš" se nikdy nezmění, proto bychom se měli snažit vybírat pouliční lampy s vysokým nákladovým výkonem. U vysokého nákladového výkonu musíme brát v úvahu především již zmíněnou světelnou účinnost, životnost a záruku. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu také náročnost údržby a cenu samotné lampy. Je nutné komplexně zvážit výběr pouličních svítidel vhodných pro váš projekt. Pokud vás zajímá cena pouličního osvětlení LED, můžete nás kontaktovat.

Shrnutí

Doufáme, že prostřednictvím tohoto článku každý určitým způsobem pochopil svítivost, oslnění, CCT, CRI, IP, IK, ochranu IEC, SPD, účinnost, životnost, záruku, cenu pouličního osvětlení, včetně významu a důležitosti těchto faktorů a jejich výběru v projektech pouličního osvětlení.

Parametrů u LED svítidel je samozřejmě mnohem více. Velmi důležitými faktory jsou LED světelný zdroj, LED napájení, konstrukce svítidla a certifikace. Tento článek píšeme pouze proto, abychom všem (účastníkům projektu, nákupčím a dodavatelům) sdělili, že máme spoustu starostí a že právě na tyto faktory je třeba se zaměřit. Závěrem také věříme, že trh s LED má stále velký potenciál. Pokud tedy máte v plánu modernizaci, či výměnu veřejných osvětlení, či jiné připomínky, stačí se na nás obrátit. Vše s vámi prodiskutujeme a vše s vámi rádi probereme a pomůžeme. Není nic jednoduššího, než napsat npaříklad na info@ledsviti.cz.

Affiliate program