Jak vybrat osvětlení pro sportovní hřiště a stadiony?

Kvalitní osvětlení arény, stadionu nebo hřiště není důležité pouze pro fanoušky, kteří sedí na tribunách a napínavě sledují dění sportovního utkání. Je důležité i pro samotné účinkující, pro sportovce. Správné osvětlení vede k lepším výkonům hráčů. Ať už se jedná o jakýkoliv sport, sportovní LED svítidla dokáží z události udělat fenomenální zážitek, na který všichni zúčastnění jen tak nezapomenou. Pomáhají zvýraznit dynamiku hry a pomáhají k lepším klíčovým momentům.

Jak-vybrat-osvětlení-pro-sportovní-hřiště-a-stadiony2

 

Proč jsou LED svítidla na sportoviště lepší než jiná světelná technika?

Žárovky, zářivky, výbojky nebo halogeny přináší používáním spoustu negativních dopadů, kterým z velké části předejdete přechodem na LED svítidla. Běžné osvětlení přispívá ke globálnímu oteplování a znečišťování. Při výrobě zmíněných světelných technik se používají některé nebezpečné látky. Jedná se například o rtuť, olovo a další. S LED osvětlením taková rizika nehrozí. LED technologie je navíc mnohem efektivnější, protože využívá přes 90 % energie k přeměně na světlo a neprodukuje téměř žádné teplo. To je další významnou výhodou a zároveň důvodem, proč se vyplatí běžné osvětlení na sportovišti vyměnit za moderní LED.

LED svítidla jsou účinnější

Dalším dobrým důvodem, proč se vyplatí vybrat k osvětlení stadionu LED svítidla, je jejich účinnost. Ve skutečnosti dokáže být LED svítidlo pro sportoviště výkonnější až 3 krát víc než klasický halogen. V praxi to znamená, že 500 W LED svítidlo nahradí až 1 500 W halogen. Když si tuto účinnost přepočítáme na celkové osvětlení sportoviště, jsou úspory za energie obrovské.

Snadná údržba a dlouhá životnost

Nesmíme vynechat také další z předních benefitů LED svítidel. Profesionální LED svítidla pro sportoviště mohou dosahovat životnosti až 100 000 hodin. To znamená, že pokud je budete využívat sedm dní v týdnu pro svícení po dobu 6 hodin, budete mít jistotu stále stejné svítivosti LED světel po dobu 45 let.

Co se týká údržby LED svítidel, žádnou speciální si nevyžadují. Je přirozené, že každá technologie se může potýkat s nějakými problémy. Avšak LED svítidla mají minimální poruchovost, proto je u nich menší riziko nějaké závady. Samozřejmě každá technika potřebuje občasnou revizi, obzvlášť, pokud se jedná o rozsáhlý systém osvětlení pro stadion, arénu, nebo velké hřiště.

Snadná-údržba-a-dlouhá-životnost

Na jaké parametry se při výběru sportovních svítidel zaměřit?

Při výběru osvětlení pro hřiště a stadiony je důležité zohlednit několik důležitých aspektů. Mezi ně patří například vyzařovací úhel, barva světla, index podání barev, světelný tok a další důležité parametry, na které je dobré při nákupu myslet.

Vyzařovací úhel

Mezi jeden z těch důležitých parametrů pro výběr správných svítidel na sportoviště patří bezpochyby vyzařovací úhel. Špatně zvolený vyzařovací úhel u svítidel může být následkem nepříjemného oslňování a zničí estetickou podobu sportu. Navíc mohou být taková svítidla rušivými elementy do okolních obydlených oblastí. Na velkých hracích plochách je důležité vytvořit perfektní světelné podmínky, čehož dosáhnete důkladným plánováním osvětlení a správným rozmístěním svítidel, v dostatečné výšce a s potřebným vyzařovacím úhlem.

Kvalitní a odolná svítidla

Kupujte pouze špičkovou světelnou techniku, která vás nezradí a bude bezproblémově fungovat po mnoho let. Kvalitní LED svítidla neblikají, mají dlouhou životnost a vyšší účinnost. Zkrátka fungují. Sledujte také to, zda jsou svítidla odolná vůči nepříznivému počasí. Stadionová světla bývají umístěna venku, kde jsou vystavována vlhkosti a dešti, což může mít fatální následky pro elektroniku i bezpečnost, pokud nezvolíte svítidla s vyšším stupněm krytí. Ujistěte se, že skutečně kupujete osvětlení s krytím alespoň IP65.

 LED-svítidla-s-kvalitní-elektronikou

LED svítidla s kvalitní elektronikou a vyrobená z odolných materiálů jsou základem pro úspěšné osvětlení sportoviště.

Vysoký index podání barev

Index podání barev (CRI) měří schopnost umělého světla poskytnout takové barevné podání, jako za přirozeného slunečního světla. Vysoké CRI znamená, že barvy objektů viděných pod tímto světlem jsou blíže tomu, jako bychom je vnímali pod přirozeným světlem. Hledejte světla s hodnotou CRI 80 a vyšší.

Barva světla

Prim při osvětlování sportovních hal a stadionů hraje také vhodně zvolená barva světla. Ideální pro sportoviště jsou svítidla s chromatičností od 5 000 K a vyšší. Taková barva umělého světla se nejlépe podobá přirozenému dennímu světlu, díky němuž mají sportovci i diváci dokonalý zážitek ze sportovní události.

Oslnění a rovnoměrnost osvětlení

V potaz je potřeba brát také míru oslnění, která může vznikat v důsledku příliš vysoké intenzity jasu. Měří se hodnotou UGR a čím vyšší tento údaj je, tím více k oslnění světlem může docházet. V neposlední řadě myslete na rovnoměrně osvětlenou hrací plochu. Předejdete tím vzniku nepříjemných stínů, které nepůsobí dobře v diváckých řadách ani na sportovce na hřišti.

Ovládání osvětlení

Způsobů, jak ovládat světelnou soustavu na sportovišti je hned několik. Můžete využít chytré, nebo digitální a analogové systémy, které vám přinesou nespočetné výhody. U osvětlení pak lze regulovat jeho jas v závislosti na stádiu hry. Pro každou událost vytvoříte dokonalé světelné podmínky. Pořádáte na stadionu koncert? Možná se bude hodit tlumenější osvětlení. Zatímco při fotbalovém zápase chtějí fanoušci vidět přesně zákroky svých oblíbených týmů. Tehdy zvolíte jasnější světlo pro perfektní zážitek. Regulovat světlo můžete také v závislosti na aktuálním počasí. Dokonce můžete ovládat jednotlivé sektory svítidel. Některé necháte rozsvícené, jiné naopak vypnuté.

Důkladně plánujte

Ačkoliv jsme si pro vás připravili malého průvodce parametry pro sportovní osvětlení, rozhodně si nechte vytvořit světelný projekt. Profesionálního výsledku dosáhnete pouze tehdy, pokud plánujete osvětlení s ohledem na samotné sportoviště. Pečlivě navržený a přesný projekt vám vytvoříme. Plánovali a realizovali jsme i takové giganty, jako je například Fortuna Arena, největší fotbalový stadion v Česku. Víc se o realizaci a samotném projektu dozvíte v tomto článku.

Modernizujte osvětlení na vašem sportovišti.

Využijte ambice sportovního areálu do syta a udělejte z něj to nejlepší místo pro sportovce i fanoušky. Díky kvalitnímu LED osvětlení všem přinesete maximální sportovní prožitek a navíc ušetříte náklady za provoz i údržbu. V osvětlování sportovišť jsme profesionálové. Neváhejte nás proto oslovit, pokud se chystáte revitalizovat stávající světelnou techniku stadionu, nebo plánujete novou výstavbu hřiště. Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program