Výroba konvenčních zářivek končí. Nahradí je LED trubice

Konec klasickým zářivkám se neúprosně blíží. Nařízení Evropské unie hovoří jasně. Pro fluorescenční zářivky typu T5 a T8 bude platit zákaz výroby od srpna tohoto roku, halogenové kapsle čeká konec v září. Cílem této směrnice je, co nejvíce chránit životní prostředí a vyřadit svítidla obsahující nebezpečné látky z evropského trhu, jejichž výroba negativně ovlivňuje klima naší planety. Účinnou náhradou za klasické zářivky jsou LED trubice.

Výroba-konvenčních-zářivek-končí

Nařízení EU

Evropská unie vydala směrnici RoHS (Restriction of Hazardous Substances) jejímž úkolem je, co nejvíce zamezit používání nebezpečných látek při výrobě elektrických zařízení, a to včetně některých druhů svítidel. Cílem tohoto kroku je především podpořit životní prostředí a vyrábět elektroniku, spotřebiče i osvětlení s co nejmenšími ekologickými dopady. Zároveň je však potřeba chránit i samotné uživatele a jejich zdraví, kteří do styku s nevhodnými zařízeními přijdou. Směrnice 2011/65/EU se snaží omezit produkci nebezpečných látek už od roku 2011. U svítidel se týká především konvenčních zářivek a některých halogenových světel, které obsahují například nebezpečnou rtuť.

Ekodesign

Aby byla výroba svítidel šetrná a zároveň méně energeticky náročná, těmito cíli se zabývá také projekt Ekodesign. Už od roku 2021 začaly platit nové požadavky na energetické štítky, včetně štítkování světelných zdrojů. Tento projekt pomáhá uživatelům v lepší orientaci na trhu a přispívá výběru energeticky účinných světelných zdrojů. O tom, jak fungují energetické štítky světelných zdrojů a jak se v nich vyznat, se dozvíte v článku na našem blogu.

Buďte na změnu připraveni

Jste provozovnou, nebo domácností, kterou by mohly směrnice s letošní platností a nařízení EU zasáhnout, protože fluorescenční lineární zářivky, nebo halogenové kapsle v lampách využíváte? Buďte bez obav. Účinnější světelnou alternativou jsou LED svítidla a přinesou vám spoustu výhod. Všechny běžně užívané zářivky jsou LED technologií nahraditelné.

Nahraďte běžnou zářivku za LED

LED trubice se vyrábí v nejčastěji využívaných provedeních, tedy typy T5 (užší trubice) i T8 (silnější trubice). Rovněž patice jsou shodné s těmi klasickými. Nejběžnějšími druhy jsou patice G5 a G13 a obě jsou u LED zářivek dostupné. Co se týká náhrady délky zářivky, i tady výrobci LED svítidel mysleli o krok napřed. Proto si LED trubice můžete zakoupit v délkách 60 cm, 120 cm i 150 cm.

Inovace vám přinese samé výhody

Ačkoliv se někomu může zdát zprvu výměna starého osvětlení poměrně nákladným krokem, který se významně bude podílet na firemních výdajích, realita v poměru náklady a úspory je pozitivnější. LED světelné zdroje vám totiž přinesou spoustu benefitů, které vás překvapí. A to už během poměrně krátké doby jejich používání. Jaké výhody přechod z běžných trubic na LED zářivky nabízí?

  • Snížíte náklady za energii až o 70 %.
  • Svítíte mimořádně dlouho, díky dlouhé životnosti světelných LED zdrojů.
  • LED svítidla se snadno udržují, náklady na údržbu jsou proto nízké.
  • Připravte se na rychlou návratnost pořizovacích investic.
  • LED zářivky svítí okamžitě na plný výkon a nebzučí.
  • Můžete vybírat barevný odstín světla.
  • U stmívatelných zářivek regulujete intenzitu světla podle potřeby.

Inovace-vám-přinese-samé-výhody

S přechodem na LED světelnou technologii získáte spoustu benefitů, díky nimž můžete uspořit spoustu peněz.

Ekologie

Z pohledu udržitelného rozvoje jsou LED svítidla naprostou špičkou napříč všemi světelnými zdroji. O udržitelnosti se v populaci i ve světě debatuje stále častěji. A vy nyní máte jedinečnou příležitost jít jí naproti. Díky extrémním rozdílům v životnosti LED trubic, oproti běžným fluorescenčním zářivkám, podporujete ekologičtější formu svícení. Klasické zářivky svítí maximálně 20 000 hodin. LED trubice mají životnost v průměru 50 000 hodin a výjimkou nejsou ani LED světelné zdroje, které se mohou pyšnit životností až 100 000 hodin. Navíc i po uplynutí této doby nepřestávají LED zářivky úplně svítit. Pouze se snižuje jejich svítivost.

Ekologie

Čím více energie spotřebováváme, tím více se podílíme na produkci CO2 – emisích skleníkových plynů. Pro udržitelný rozvoj je potřeba spotřebu energie co nejvíce eliminovat.

Protože jsou LED svítidla nejúspornější světelnou technikou vůbec, podílíte se jejich používáním na snížení uhlíkové stopy. Čím úsporněji totiž svítíte, tím více snižujete spotřebu elektrické energie, k jejíž výrobě se spalují fosilní paliva. Právě ta při vyšší spotřebě navyšují CO2, neboli skleníkových plynů, které mají negativní dopad na životní prostředí. S LED zářivkami dáváte přírodě zelenou!

Při výrobě LED svítidel se nepoužívají nebezpečné látky, jako je rtuť, kterou obsahují fluorescenční lineární zářivky. Rtuť je velice toxická látka, nebezpečná lidskému zdraví a v přírodě dokáže napáchat obrovské škody.

Zeptejte se nás

Chystáte se přejít z fluorescenčních zářivek na LED? Potřebujete poradit? Jsme tu pro vás. Obraťte se na nás prostřednictvím e-mailu. Na doručené e-maily  se snažíme odpovídat obratem. Můžete nám i zavolat. S revitalizací původních svítidel vám poradíme a navrhneme co nejlepší možné řešení pro pro váš světelný projekt. Zastihnete nás na info@ledsviti.cz.

Affiliate program