Jak správně vybrat lustr do interiéru: rady a tipy

Moderní LED lustr do obývacího pokoje

Lustry mohou být krásnou dominantou vašeho bydlení. Ovšem ne všude se hodí. Vybrat LED lustr skutečně tak, aby dobře zapadl, není vůbec snadné. Proto jsme pro vás připravili detailního průvodce, podle kterého můžete vybrat ideální lustr do obýváku nebo třeba lustr do ložnice. Každé osvětlení v domácnosti má svá specifika, stejně tak LED lustry.

Kam všude se LED lustry hodí?

Lustry jsou specifickým typem osvětlení, které určitě není vhodné použít všude. Dokonce by se dalo říct, že interiérů, kam se lustry opravdu hodí, je málo. Správně zvolené osvětlení může interiéru dodat styl a lehkost, dotvořit jedinečnou atmosféru. Ovšem naopak špatně zvolené osvětlení může třeba opticky výrazně zmenšit prostor. Přesně to se také stane, pokud umístíte lustr tam, kam nepatří.

Ideální místo na umístění LED lustru jsou velké prostorné místnosti, především ty, které jsou dostatečně vysoké. Ideální je strop vysoký alespoň 3 metry. Pokud volíte lustr jako centrální osvětlení, jsou takové místnosti tím vhodným interiérem, protože pak nedochází k optickému zmenšení. Naopak pokud chcete LED lustr využít například jen jako vedlejší dekorativní osvětlení, například gauče nebo jídelního stolu, můžete si dovolit ho umístit i do menších prostor, a to samozřejmě v kombinaci s jiným osvětlením.

LED lustry dobře zkombinujte s jiným typem osvětlení

Designový LED lustr s přiznanou žárovkouJestliže se rozhodnete pořídit si LED lustr jako sekundární osvětlení, je důležité o to více dbát na správnou kombinaci s jiným typem osvětlení. Rozhodně nekombinujte lustr s dalším lustrem, to nevypadá vůbec dobře, protože závěsné osvětlení v podobě lustru je samo o sobě dominantou interiéru. Dobré je společně s lustrem zvolit méně viditelné osvětlení, například LED panely mohou být vhodnou volbou, protože minimálně narušují prostor.

Pamatujte, že byste se neměli omezovat, je výhodné zvolit více druhů osvětlení, které se vzájemně doplňují a mohou tak vytvářet jedinečnou atmosféru domova. Dobře zvolené osvětlení je základ.

Podle čeho vybírat lustr?

Vybrat správný LED lustr opravdu není jednoduché. Rozhodující je tvar. Ten se může lišit podle toho, kam budete lustr umisťovat. Dbejte na to, aby tvar zapadl mezi další křivky v prostoru, většinou jsou to křivky nábytku. Myslete na to, aby byl celý interiér díky osvětlení dobře sladěn. Pokud například umísťujete LED lustr nad jídelní stůl, tedy lustr do kuchyně, je vhodné použít spíš oválný nebo jinak protažený lustr, který částečně kopíruje tvar stolu.

Dejte přednost kvalitnímu materiálu

Vybírat kvalitní lustr musíte samozřejmě také podle materiálu. Materiál je v mnoha ohledech rozhodující. Například extravagantní moderní LED lustry jsou často vyrobeny ze skla, to ale není příliš praktické. Opravdu praktické osvětlení je například z kovu, ovšem to zase není vůbec útulné a spíše vytvoří v prostoru chladnou atmosféru. Zajímavou kombinací materiálu lustru je potom kov a sklo.

Závěsné LED světlo do kuchyně se dřevem

Naopak doporučujeme vyhnout se plastu nebo ještě hůře papíru. Plastová nebo papírová stínidla a lustry nejsou vhodná, protože nemají takovou životnost. Papír se velmi rychle zanese prachem a špatně se čistí, plast může časem lehce měnit svou barvu – navíc ani nevypadá dobře. Vlastní kapitolou jsou také různé textilní lustry, které jsou často designové, ale málokdy do interiéru dobře zapadnou.

Lustr s nastavitelnou výškou

Zajímavou volbou jsou LED lustry s nastavitelnou výškou. Hodí se hlavně ve chvíli, kdy si nejste úplně jistí umístěním. Pokud zvolíte takový lustr, je jeho hlavní výhodou zejména univerzálnost. Snadno ho můžete použít i jinde, a to jako centrální osvětlení místnosti, nebo lehce jako vedlejší osvětlení například jídelního stolu. Nastavitelná výška je také super, když si nejste jisti, jak dlouhý by měl závěsný lustr být.

Výškově nastavitelný lustr si můžete snadno nastavit tak, aby dobře osvětloval prostor a zároveň vás neoslňoval.

Nebojte se barev LED lustru

Lustry jsou většinou samy o sobě designovým nebo jinak ikonickým prvkem v interiéru. Velmi často se u nich používají světlé barvy, které jsou navíc teď trendy. Díky světlé barvě můžete navíc výrazně oživit svůj interiér. Klasikou jsou pak samozřejmě černé nebo bílé lustry, které jsou o to více elegantní. Bílá barva má navíc tu výhodu, že opticky zvětšuje prostor a rozjasňuje ho – na druhou stranu je často nejméně viditelná a málokdy zaujme.

Lustry do obýváku

Vybrat správný lustr do obýváku je umění, protože dnes se většinou obývací pokoje propojují spolu s kuchyní, případně kuchyňským koutem. O to složitější je potom osvětlení sladit a sjednotit. Nicméně ideální je jako lustr do obývacího pokoje zvolit designový lustr – pokud někde chcete skutečně výstavní lustr, který zaujme, je obývák správnou volbou.

Lustry do kuchyně

Podobně jako do obýváku je dobré zvolit designový lustr. Doporučujeme ho například do kuchyně nad jídelní stůl. Pamatujte ale, že pokud zvolíte designový lustr do kuchyně, už byste ho neměli umisťovat v obývacím pokoji, pokud jsou vzájemně propojené a tvoří jeden otevřený prostor. Lustr do kuchyně volte tak, aby pasoval k jídelnímu stolu.

Velké žárovkové LED osvětlení v interiéru

Lustry do ložnice

Do ložnice doporučujeme zvolit decentní lustr. Pamatujte, že lustr do ložnice stačí menší, protože po většinu času nepotřebujete silně osvětlenou ložnici. Mnohem výhodnější je v ložnici sladit i vedlejší osvětlení designově s lustrem, aby celkově vypadal interiér hezky a hlavně útulně. Měli byste tak dbát na výběr nočního osvětlení, často se dělají například sady v kombinaci s lustrem. Můžete tak zajímavě celý interiér sjednotit tímto zdánlivě nevýrazným prvkem.

Dětské lustry

Samozřejmě i do dětského pokoje se mohou hodit lustry – a často je to jedno z nejoblíbenějších svítidel. Proč jsou lustry do dětského pokoje tak oblíbené? Především proto, že lustry na svých stínidlech často vykreslují různé motivy, které děti znají – ať už je to oblíbená animovaná postavička, různé obrázky z pohádky nebo třeba jen auta, dinosauři a další motivy, které děti jednoduše milují. Dětské lustry jsou barevné a hravé, právě proto jsou dobrou volbou do dětského pokoje.

Affiliate program