Jak vybrat správná svítidla do dětského pokoje?

Dětský pokoj je prostorem, kde by děti měly rozvíjet svou osobnost. Správně zařízený pokojíček by měl být útulný a samozřejmě by měl dítěti také poskytnout dokonalý odpočinek. Nesmíme však opomenout tu nejdůležitější funkci dětského pokoje, kterou je právě herní prostor určený pro objevování a zábavu. Mějte na paměti, že při zařizování dětského pokojíčku hrají důležitou roli mimo jiné vhodně zvolená svítidla. Možná se nyní trápíte nad otázkou, jaká světla svým dětem do pokojíčku vlastně máte vybrat. Nemějte žádný strach, protože právě tohle vám v dnešním článku pomůžeme vyřešit.

světla-do-dětského-pokoje_LEDsviti

Podle čeho se rozhodovat?

Dětský pokoj hraje všemi barvami a vaše dítě miluje různé pohádkové bytosti a postavy. Často se rodiče rozhodují unáhleně při výběru svítidel právě podle jejich pouhého designu. Čím více pohádkové svítidlo je, tím je pro ně zajímavější. Musíme však zmínit, že je chybou se zaměřovat pouze na vzhled svítidel. Kde jinde, než v dětském pokoji, je důležitá nezávadnost osvětlení a kvalitní vyzařované světlo. Rozhodující by při výběru dětského osvětlení měla být výška stropu dětského pokoje, barva stěn a hlavně bezpečnost samotných svítidel.

Technické parametry

Dětský zrak se stále vyvíjí a určité technické parametry pomohou tento správný vývoj podpořit. Pro aktivní činnosti v dětském pokoji, jako je například hra, učení, psaní či kreslení, je kvalitní a dostatečně jasný zdroj světla velmi důležitý. Pokud se budete řídit našimi doporučeními, nemusíte mít jako rodiče obavy z toho, že by si vaše dítko mohlo kazit zrak. Jaké parametry byste tedy měli sledovat při výběru dětských svítidel?

Množství světla

Aby vaše dětičky měly dostatek jasného světla pro ty nejdůležitější aktivity, je potřeba volit dostatečně výkonná světla, čímž zajistíte optimální osvětlení dětského pokoje. Nejlépe množství potřebného světla do pokojíčku zjistíte podle jednoduchého výpočtu. Bude vám k tomu stačit znát rozlohu dětského pokoje a doporučený výkon svítidel, který je do dětského pokoje vhodný. Odpovídající jsou svítidla s výkonem 2 - 3W/m2. Když obě hodnoty společně vynásobíte, výsledkem vám bude celkový výkon osvětlení potřebný pro váš dětský pokoj. A k čemu vám tento údaj je? Podle něj vyberete svítidla s dostatečným výkonem a jejich přesný počet tak, aby světla v pokoji nebylo příliš, nebo dokonce málo. Díky tomuto výpočtu získáte v dětském pokojíčku dostatek potřebného světla.

Teplota chromatičnosti

Teplotou chromatičnosti se laicky rozumí také barevný odstín vyzařovaného světla. Barvu světla můžete volit ze tří základních odstínů, denní bílé, studené a teplé bílé. Barevný tón světla byste měli vybírat podle toho, k jakému účelu bude osvětlení sloužit. V případě hlavního osvětlení doporučujeme vybírat svítidla s odstínem denní bílé. Jak už samotný název napovídá, tato barva světla se podobá nejlépe přirozenému dennímu světlu, která by v dětském pokoji neměla rozhodně chybět. Ve stejném odstínu můžete také volit lampičky na psací stůl, které poskytnou dostatek jasného světla při učení, čtení i psaní. Teplý odstín světla bude vhodný pro ta svítidla, která budou sloužit jako doplňková a používáte je například před spaním. Týká se to například lampiček u postele, dekoračních svítidel a orientačních světel.

Bezpečné provedení

Dětské pokoje jsou místem, kde se odehrává spousta zábavy a her. Při těchto aktivitách se čas od času stává, že chtěně i nechtěně létají hračky, kostičky, autíčka i jiné předměty vzduchem, nebo stačí trocha nemotorného pohybu a různé katastrofy jsou na světě. Z tohoto důvodu by v dětském pokoji neměla co dělat skleněná svítidla. Snadno se rozbijí a střepy, které jsou pak následkem, rozhodně bezpečné pro děti nejsou. Do dětského pokoje doporučujeme vybírat spíše plastová svítidla, která se v zápalu hry jen tak nerozbijí.

světla-do-dětského-pokoje2_LEDsviti

Jaký druh svítidel vybrat?

Nyní se dostáváme k té nejzásadnější otázce, jaký typ svítidel do dětského pokoje tedy vybírat. Na tuto otázku samozřejmě neexistuje jednoznačná odpověď. Z našich bohatých zkušeností vám však můžeme doporučit ta nejlepší svítidla, která budou v dětském pokoji nejen hezky vypadat, ale také budou plnit všechny důležité parametry a požadavky pro dětský pokoj. Jaká svítidla tedy zvolit?

Přisazené LED panely

Za nás určitě ta nejlepší volba. Přisazené stropní LED panely skvěle plní funkci hlavního osvětlení. Světlo, které vyzařují, je příjemné pro oči díky kvalitnímu mléčnému difuzoru. Oproti klasickým žárovkám tedy není světlo LED panelů oslňující, tudíž budete šetřit zrak vašich dětí. Elegantní design, kulaté i hranaté tvary a několik velikostí, díky nimž můžete s LED panely vytvořit zajímavý dekorační prvek v dětském pokojíku. Kromě klasických barev můžete vybírat výraznější a pestřejší LED panely v pastelových barvách, nebo společně různé odstíny kombinujte. Výsledný efekt bude krásnou podívanou. Nesmíme také opomenout zmínit chytré LED panely s funkcemi, jako je například stmívání či u chytrých panelů možnost volby barvy světla. Smart LED panely se mohou stát praktickými pomocníky, které využijete například při uspávaní vašich ratolestí. Z postele jednoduše nastavíte intenzitu i barvu světla dálkovým ovladačem, aniž byste museli kamkoliv od vašeho dítka odcházet a riskovat tak jeho probuzení.

Lampa na psací stůl

U větších dětí a studentů jistě pracovní stůl v pokoji nechybí. A právě toto místo si zaslouží své vlastní osvětlení, které by mělo být jasné a intenzivnější, než jsou všechna ostatní svítidla v pokoji. Lampa na psacím stole by měla být ideálně flexibilní, aby bylo možné nastavit úhel svitu tak, jak to zrovna malý student potřebuje. Někdy na klávesnici počítače, jindy zase do učebnice či knihy. Lampičky na psacím stole mohou mít také další funkce, jako například stmívatelnost, možnost připojení USB či bezdrátové nabíjení.

Lampy-na-psací-stůl_LEdsviti

Orientační osvětlení

Přesně v dětském pokoji by orientační světla neměla rozhodně chybět, což platí nejvíce u těch nejmenších. Malé děti se často budí uprostřed noci, nebo chodí na toaletu. Aby se nemusely pohybovat po tmě a mohly bezpečně absolvovat cestu na záchod i do vaší ložnice, budete orientační světla potřebovat. Tuto situaci můžete vyřešit několika druhy svítidel. Existují orientační světla do zásuvky, nástěnná či vestavná orientační světla, svítidla s čidlem pohybu, nebo můžete použít LED pásky, které napojíte na senzor pohybu a budou svítit pokaždé, když detekují pohyb vašeho dítka. Za nás jsou orientační světla v dětském pokoji nepostradatelná a je pouze na vašem uvážení, pro která se rozhodnete.

Lampička na noční stolek

Malá lampička u postele s teplým hřejivým světlem bude skvělým pomocníkem při uspávání a také těm dětem, které nerady usínají po tmě. Rozhodně nemusíte vybírat extrémně výkonné lampy s intenzivním světlem. Naopak. K posteli postačí opravdu hezká intimní lampička z nerozbitného materiálu, při které přečtete svému dítku pohádku na dobrou noc.

Dětský pokoj je místem, kde se děti rozvíjejí. Je to místo, kde se odehrávají ta nejhezčí dobrodružství a později také místo, kde se naše milované ratolesti vzdělávají pro svou lepší budoucnost. Proto dopřejte svým dětem kvalitní svítidla, která si vyberete z široké nabídky našeho e-shopu.

Affiliate program