Jak správně osvětlit Váš bazén?

Ve vašem bazénu se můžete koupat kdykoliv si vzpomenete, a to i ve večerních hodinách nebo v noci! Láká vás ta představa, že si budete moci užívat vodních radovánek i za tmy a bezpečně? Když si pořídíte kvalitní LED osvětlení do vašeho bazénu, mohou se i tyto vaše sny stát velmi jednoduše skutečností. Jaká svítidla vám nabízíme a jaké parametry by měla bazénová světla splňovat? Vše se dozvíte, pokud budete pokračovat ve čtení tohoto článku.

 

Osvětlení-bazenu_LEDSviti

Proč vlastně osvětlovat bazén?

Samozřejmě, koupat v bazénu se můžete i bez jeho osvětlení, ale ruku na srdce, mnohem příjemnější a hlavně bezpečnější je v nočních hodinách koupání v dobře osvětleném bazénu. Díky kvalitnímu bazénovému osvětlení navíc můžete vytvořit nezapomenutelnou romantickou atmosféru svému protějšku, nebo zajistit dokonalou zahradní letní párty svým přátelům. Přes den jste v práci a nemáte na koupání v bazénu čas? Ale to vůbec nevadí, protože pokud budete mít bazén dokonale osvětlený, nemusíte mít obavy z nočního koupání a bezpečně se můžete osvěžit i ve večerních hodinách. Koupání večer v neosvětleném bazénu rozhodně bezpečné není. Snadno můžete uklouznout, zakopnout a ve vodě se nebudete dobře orientovat.

Jak osvětlit bazén a jeho okolí?

Nejen vnitřní prostor bazénu, ale také venkovní prostředí v jeho okolí je důležité dobře nasvítit. Světla by měla být vždy nastavená a instalovaná tak, aby neoslňovala kolemjdoucí. V okolí bazénu lze svítidla umístit, například do terasové podlahy či trávníku. Jako orientační světla můžete použít zápustná bodová světla, která jsou rozmístěna po obvodu celého bazénu v pravidelných rozestupech. Skvělou funkci v tomto případě mohou splnit také venkovní LED pásky, které jsou voděodolné a mohou být umístěné v blízkosti vodní plochy. Reflektory, které umístíte například na fasádu domu a namíříte jejich úhel svitu přímo na vodní hladinu, dokáží vytvořit překrásné třpytivé scenérie. Odlesky a odrazy světla od vodní hladiny pak vypadají jako malé třpytivé hvězdičky. I váš bazén může vypadat jako z pohádky. V okolí bazénu můžete také náhodně rozmístit zahradní lampy a sloupky, které rozsvítí každou cestičku, která k němu vede.

Co se týká přímého osvětlení do bazénu, je samozřejmě nutné vybírat ta svítidla, která jsou pod vodní hladinu přímo konstruovaná a k používání ve vodě určená. Do bazénu rozhodně není vhodné instalovat jen tak ledajaká svítidla na která zrovna narazíte, protože musí splňovat určité parametry z hlediska bezpečnosti. K osvětlení podvodních ploch se využívají nejčastěji svítidla, která lze zapustit přímo do stěn bazénu. Stěny bazénu můžete osvětlit buď všechny, nebo lze umístit svítidla pouze na delších, sobě protějších stranách bazénu. A nezapomeňte, že aby byl vstup do bazénu za šera bezpečný, je velmi důležité myslet také na osvětlení vstupu do bazénu či schůdků v bazénu. Aby byl bazén perfektně osvětlen, doporučujeme vybírat svítidla s výkonem 3W/m3.

Osvětlení-bazenu2_LEDSviti

Nezapomenutelná světelná show

Váš bazén můžete samozřejmě rozsvítit obyčejnými bílými světly. Avšak pokud fandíte nevšedním zážitkům, doporučujeme k instalaci do bazénu zakoupit naše RGB bazénová světla s dálkovým ovladačem.Nejen, že získáte kvalitní osvětlení s jednoduchou údržbou, které bude ve vašem bazénu jako ryba ve vodě. Díky různým světelným efektům bude zážitek pro vás, vaší rodinu i přátele zcela unikátní. S RGB svítidly totiž máte jedinečnou možnost nastavovat hned několik barevných odstínů světla, které si můžete na dálkovém ovladači ukládat podle oblíbenosti. Váš bazén bude rázem originálním místem k relaxaci i odpočinku. Vodní hladina bude díky těmto skvělým svítidlům hrát všemi barvami a perfektní světelnou show pro víkendovou párty máte zajištěnou. Svítidla je možné samozřejmě instalovat také do vířivek a jacuzzi čímž podpoříte perfektní a uvolněnou wellness náladu.

Parametry, které při výběru bazénových svítidel nepřehlížejte

Nejen u svítidel určených přímo do bazénu, ale také těch, které budete instalovat kolem bazénu, byste měli věnovat zvláštní pozornost stupni krytí. Právě díky tomuto údaji se dozvíte, že je vaše svítidlo vhodné k instalaci i na ta místa, kde může dojít ke kontaktu s vodou nebo jsou určená přímo do vody. Stupeň krytí můžete v parametrech hledat pod zkratkou IP s dvojciferným kódem.

Hodnota, která navazuje na tuto zkratku by měla být výchozím parametrem, podle kterého budete své osvětlení do bazénu vybírat. Bezpečné osvětlení v bazénu musí být vodotěsné, tedy odolné vůči ponoření do vody a ideálně vzduchotěsné. Taková svítidla mají stupeň krytí IP68 a jiná přímo do bazénu rozhodně nepoužívejte. Co se týká svítidel v okolí bazénu, budou dostačující i ta s nižším stupněm ochrany, avšak tato hodnota by neměla být menší než IP44.

Osvětlení-bazenu3_LEDSviti

Nezapomeňte také, že stupeň ochrany musíte sledovat nejen u vybraných svítidel, ale zároveň i při výběru vhodného elektroinstalačního materiálu. Kabely, spojky i jiné příslušenství by rovněž měly splňovat vysoký stupeň krytí, vzhledem k tomu, že se jedná o instalaci v blízkosti vody či ve venkovním prostředí. Vybírejte si kvalitní svítidla, která vám zajistí bezpečné koupání a budou mít dlouhou životnost. Bazénová svítidla, která naleznete v naší nabídce, jsou odolná vůči chemii používané v bazénech, mají výborný systém chlazení a jsou snadno ovladatelná pomocí dálkového ovládání. Osvětlení ve vašem bazénu tak můžete mít stále pod kontrolou a pohodlně si ovládáte barevnost světel podle nálady.

 

Jelikož je samotný bazén zónou 0, je potřeba při instalaci všech elektrických zařízení včetně LED osvětlení, postupovat přesně podle daných směrnic. Svítidla, která jsou v bazénu nainstalována by měla být napájena bezpečným nízkým napětím, což zajistí zdroje SELV. Zařízení SELV jednoznačně dokáže zabezpečit ochranu před úrazem elektrickým proudem. Avšak dejte pozor, protože zdroje SELV nesmí být instalovány přímo v zóně 0.

 

Doplňte vaší oázu klidu, odpočinku a relaxace o netradiční bazénová svítidla a rozhodně nebudete litovat. Světelné efekty, které získáte díky osvětlení bazénu a prostředí kolem něj si zamilujete nejen vy, ale také každý, kdo k vám přijde. Díky bazénovým svítidlům mnohem lépe uvolníte svou mysl a konečně získáte ten pravý odpočinek, který jste tolik potřebovali.

Affiliate program