Energetické štítky: K čemu slouží a jak se v nich vyznat?

Energetické štítky jsou spotřebitelům perfektním ukazatelem na úspornější výrobky evropského trhu. Setkáváme se s nimi, když kupujeme pračku, ledničku, nebo televizor, ale pomáhají nám také například při výběru světelných zdrojů. Hlavním úkolem energetických štítku je především vyjádřit spotřebu elektřiny daného výrobku a dopomoci zákazníkům s výběrem účinnějšího produktu. Štítkování v minulém roce prošlo některými inovacemi. V tomto článku se dozvíte, proč se osvětlení štítkuje a poradíme vám, jak se v energetických štítcích vyznat, nebo na co nového v jejich vizuálním zpracování narazíte.

Enrgetické-štítky_LEDsviti

Energie jsou drahé a snižování cen v nedohlednu, přesto však světlo v našich domovech, na pracovištích, v obchodech a ostatních komerčních prostředích potřebujeme každý den. Bez něj bychom se rozhodně neobešli. Potřebujeme ho k vnímání okolního prostředí, k bezpečnému pohybu, k práci a k ostatním každodenním aktivitám. Bez světla bychom neprovedli běžnou hygienu, ani neuvařili dobrou večeři. Dobrou zprávou je, že můžete vybírat osvětlení maximálně efektivní a úsporné. Dokonce to jde i velmi jednoduše. Nemusíte trávit hodiny ponoření do technické literatury zaměřené na svítidla, stačí se jen vyznat v energetických štítcích. Pojďme se společně na tuto problematiku zaměřit.

K čemu energetický štítek slouží?

Hlavním úkolem energetického štítku u svítidel i jiných spotřebičů je poskytnout rychlý přehled zákazníkům o jejich energetické náročnosti. Stačí tedy pouhý pohled na energetický štítek a hned by mělo být jasné, zda se jedná o hospodárný produkt či nikoliv. Dalším cílem těchto informačních cedulek je podle Ecodesignu zřetelnost informací o spotřebě, ale zároveň by měly motivovat ostatní výrobce k dalšímu zdokonalování a zefektivňování svých produktů.

Jak se štítkování vyvíjelo historicky?

Jedny z prvních štítků, které se používaly v roce 2011, se týkaly pouze nesměrových světelných zdrojů. Postupem času se však začala pravidla týkat směrových i nesměrových svítidel a samotné štítky procházely různými inovacemi. Od září roku 2013 bylo zavedeno nařízení, které nově definovalo povinnost štítkování také svítidel směrových, jejichž hlavním parametrem hodnocení energetické náročnosti se stal světelný tok. Dále se také oproti předešlému štítku přidaly ke kategorii A ještě plusové třídy A+, a A++ od kterých se nicméně v loňském roce upustilo a od 1.9.2021 vstoupily v platnost zcela nové štítky, na kterých naleznete přehlednější rozdělení tříd náročnosti od A až po G. Plusové kategorie upadly v zapomnění, protože působily spíše nepřehledně a zmatečně.

Co by měl splňovat každý dodavatel na světelném trhu v EU?

Pokud nakupujete svítidlo registrované v Evropské unii, měl by mít každý balený světelný zdroj vytištěný energetický štítek přímo na balení. V prodejnách a showroomech jsou obchodníci povinni štítek umístit k vystaveným světelným zdrojům. Pokud vybíráte osvětlení v internetovém obchodě, měl by být štítek, stejně jako na kamenné prodejně, vystaven u produktu taktéž.

Co-by-měl-splnovat-každý-dodavatel

Energetické štítky musejí mít všechny světelné zdroje, kromě uvedených vyjímek, na které se tato povinnost nevztahuje.

Co když štítek u svítidla nemůžete najít?

Dejte pozor, abyste nezaměnili pojmy a především tipy světelných zdrojů. Energetický štítek společně s registrací v evropské databázi EPREL musí být součástí pouze světelných zdrojů, nikoliv svítidel s vyměnitelným světelným zdrojem. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pod pojmem světelný zdroj se rozumí například žárovka, LED modul, zrcadlo s osvětlením či výbojka. Naopak pod výrobkem s vyměnitelným světelným zdrojem můžete hledat klasická svítidla, u kterých lze světelný zdroj skutečně vyměnit pomocí běžného nářadí a spadají do této kategorie zároveň svítidla s objímkou do kterého se světelné zdroje umisťují.

Produkty definované jako výrobky obsahující světelné zdroje energetický štítek musí obsahovat pouze pro vyměnitelný světelný zdroj. Vztahuje se na ně povinnost registrovat je do EU databáze a v přiloženém návodu by měla být slovně uvedená energetická třída obsaženého světelného zdroje. Nenechte se tedy zmást pokud u některých výrobků energetické štítky chybí.

Jakými změnami energetické štítky prošly?

Už jsme se zmínili o upravení přehlednosti jednotlivých tříd, kdy byly odstraněny třídy A+ a vyšší plusové. Nyní na štítku od loňského září naleznete pro větší přehlednost už pouze třídy A, B, C, D, E, F a G. Příčinou této konkrétní inovace je, že některé produkty „spadly“ až o tři třídy níže a je to v celku logické, když byly nahrazené plusové kategorie za nová označení.

QR kód

Úplnou novinkou energetických štítků je QR kód, který vás po načtení chytrým telefonem přesměruje do evropské produktové online databáze EPREL, ve které je možné získat veškeré informace o spotřebičích a svítidlech uvedených na EU trh. Díky této možnosti si nyní můžete produkty mnohem snadněji a rychleji porovnat, než tomu bylo doposud. Navíc získáte další technické údaje o výrobku, které by vás mohly při nákupu zajímat. Povinností každého výrobce a dovozce pro EU trh je registrovat v této databázi spotřebiče i světelné zdroje, které pod tento závazek spadají.

QR-Kod

QR kód zpřístupní spotřebitelům více informací o vybraném produktu. Zákazníci si nyní mohou ověřovat pravdivost všech uvedených informací výrobcem.

Co zůstává?

U štítků nadále naleznete ukazatele spotřeby světelných zdrojů, který se nachází v levém spodním rohu štítku, hned vedle QR kódu. Spotřeba je uváděna v kWh za 1000 hodin. Samozřejmě nechybí ani označení výrobku a konkrétního výrobce. Barvy jednotlivých energetických tříd zůstávají také totožné. Zelená tedy znamená nejúspornější produkt, zatímco červená barva skupiny označuje mimořádně nehospodárné spotřebiče a světelné zdroje.

Jakých tipů svítidel se tyto povinnosti netýkají?

Do štítkování nespadají například barevně laditelná svítidla. Jedná se o světelné zdroje, které mohou produkovat jinou barvu světla, než bílou. Jako příklad můžeme uvést třeba RGB LED pásky. Zmínit však musíme, že už se do této kategorie nevztahují například CCT svítidla, u kterých je možné přepínat jednotlivé bílé odstíny světla - od teplé bílé, až po studenou bílou. Dále není povinné štítkovat svítidla s nižším světelným tokem, pod 60 lm. Této nutnosti se také vyhýbají svítidla s extrémně vysokým světelným tokem nad 82 000 lm a například svítilny, které jsou napájené pomocí baterií.

Jsou štítky přínosné, nebo ne?

Díky štítkům se můžete nejen lépe orientovat v jednotlivých světelných zdrojích, kterých na světelném trhu není v současné době málo. Můžete mít také jistotu, že kupujete skutečně produkt, který podléhá kontrole a udává pravdivé informace.

Teď už víte, jak vám energetické štítky mohou usnadnit orientaci na trhu a jak po loňské úpravě vypadají. Nakupte si účinné světelné zdroje v té nejúspornější možné energetické třídě. Potřebujete poradit s výběrem? Neváhejte se na nás obrátit prostřednictvím e-mailu info@ledsviti.cz, nebo nám jednoduše zavolejte. Rádi se vám budeme věnovat.

Affiliate program