Vyberte správná svítidla na nízký strop. Zjistěte, jaká se naopak do nižších interiérů nehodí

V interiéru s nízkým stropem si nemusíte vůbec připadat stísněně. Stačí znát pár jednoduchých triků a zvolit vhodné osvětlení, které celé prostředí opticky zvětší. Pojďte se společně s námi v dnešním článku dozvědět, jaká svítidla pro nízké stropy vybrat a která nikoliv.

svitidla-na-nizky-strop-LEDsviti

Trendem posledních let jsou stále častější přání na snížené stropy při rekonstrukcích bytů či v novostavbách. Snižování původních betonových stropů v bytových jednotkách je nejčastěji prováděno pomocí sádrokartonových podhledů. S takovou revitalizací je však potřeba dopředu myslet nejen na samotné snížení stropu, ale také na rozvody elektroinstalace a osvětlení, které je vhodné dobře naplánovat.

Dalšími typickými prostory s nízkými stropy jsou podkrovní byty. V těchto kouzelných interiérech však ještě navíc mohou komplikovat vhodnou volbu svítidel zkosené zdi kopírující tvar střechy domu. Když však víte, na co je potřeba před nákupem svítidel myslet a jaké konkrétní druhy světel zvolit, rázem zjistíte, že je vlastně i osvětlování těchto interiérů celkem zábavné. I v podkroví se dá vytvořit příjemné prostředí a v místnostech s nižšími stropy a šikmou plochou nemusí být v zásadě osvětlování problematické.

Světlá výška

Pojem světlá výška můžeme jednoduše definovat jako prostor, který měříme od podlahy až po hranu stropu. V bytových domech by měl mít klasický strop od podlahy výšku 2,6 metrů. V rodinných domech pak 2,5 m a v podkroví 2,3 m. Pakliže je výška vašeho stropu nižší, jedná se o snížený strop, v případě podkroví je tato norma už sama o sobě nízká. Do takových prostor je nutné volit adekvátní a praktické osvětlení.

Jaká svítidla zvolit?

Lustry mohou být sice krásnými designovými doplňky a hlavními svítidly zároveň, jenže na nízké stropy se vůbec nehodí. Zabírají spoustu místa v prostoru, tudíž by vám mohl lustr v interiéru dokonce překážet. Závěsná svítidla doporučujeme instalovat spíše na vyšší stropy a do interiérů s dostatečnou rozlohou.

Na nízké stropy jsou perfektní volbou přisazená svítidla a stejnou úlohu splní světla zápustná, nebo vestavná. Přisazená světla mohou skvěle nahradit klasické lustry. Navíc stále můžete svůj strop ozdobit designovým doplňkem, protože přisazená svítidla vyberete všemožných tvarů i barev. Výhodou však je, že takové svítidlo vám nebude zasahovat do už tak zmenšeného prostředí. Jedná se o vhodnou alternativu závěsných svítidel.

Vestavná svítidla mohou doplňovat hlavní osvětlení, ale v dostatečném počtu a výkonu poslouží i jako centrální osvětlení interiéru. Využití nacházejí zápustná světla především v sádrokartonových podhledech a zdech. Pokud hledáte moderní, ale nerušivé osvětlení, jsou vestavná svítidla ta pravá. A jaké konkrétní druhy svítidel se na nízké stropy hodí?

LED panely

Ať už zvolíte luxusní designové přisazené LED panely, nebo elegantní vestavné, obě varianty dokonale splní svůj účel. Kouzlo přisazených LED panelů spočívá především v jejich praktičnosti. Nahrazují lustry, avšak do menšího prostoru téměř nezasahují. LED panel je přisazen přímo ke stropu a přívodní kabel nikde nepříjemně nevyčnívá a nepřekáží. Světlo, které LED panely vyzařují je rovnoměrně rozložené, díky dokonalému rozmístění diod uvnitř panelu, jež svítí z boku na střed a přes optické vlákno a mléčný kryt je vyzařované světlo rozptýlené do všech stran stejně.

LED-panely_LEDsviti

Přisazené LED panely skvěle vypadají na stropech nízkých i vysokých. Mají muší hmotnost, proto se hodí i na sádrokartonové stropy.

Další možností, jak osvětlit místnosti s nízkými stropy, jsou vestavné LED panely, které jsou po nainstalování zároveň v jedné linii se stropem. Jejich výhodou je tedy hlavně kompaktnost i možnost úplného ukrytí elektroinstalace do snížených sádrokartonových stropů. Prioritou při výběru svítidel do nízkých interiérů je tedy především jejich praktičnost.

Nástěnná svítidla

Tento typ svítidel se hodí do všech místností, malých i velkých, s nízkými i vysokými stropy. Podle toho, jakou konkrétní nástěnnou lampu vyberete, můžete vytvořit na stěně ambientní i hlavní osvětlení prostoru. Když zvolíte lampu v zajímavém designovém provedení, bude zdobit váš interiér další hezký doplněk navíc.

Bodovky

Bodová světla jsou oblíbená už po dlouhá léta. Mají nestárnoucí design a opět je uplatníte v sádrokartonových stropních konstrukcích. Bodovky můžete zakoupit pevné, ale také s výklopným mechanismem, který umožňuje flexibilně směřovat úhel svitu přesně na místo, které potřebujete aktuálně nasvítit. S velkou oblibou se využívají nejen v běžných místnostech, ale také na toaletách a v koupelnách. V těchto místnostech si jen pohlídejte, zda mají dostatečně vysoké krytí, pokud se chystáte svítidla instalovat v blízkosti vody, nebo na vlhká místa. Minimální krytí v koupelnách by měla mít svítidla IP44.

Stojací lampy

Perfektním zdrojem světla mohou být stojací lampy. U tohoto typu svítidel je potřeba promyslet, jestli máme dostatek místa pro jejich umístění. Nějaké místo totiž jistojistě zaberou. V menších místnostech mohou sloužit jako hlavní zdroj světla. Ve větších prosvítí tmavá zákoutí. Důležité je, že pro lampy nepotřebujete využít vůbec strop. Proto si s nízkým stropem v tomto případě nemusíte vůbec lámat hlavu.

Stojaci-lampy_LEDsviti.cz_1

Vkusná stojací lampa může plnit úlohu hezkého designového doplňku, zároveň však zastane funkci hlavního svítidla v místnostech s nízkými stropy, nebo v podkrovních bytech.

Další triky, které opticky zvětší místnost

V interiérech s nízkými stropy vsaďte na světlé barvy zdí i stropů. Tmavé barvy prostředí dokáží ještě více zmenšit. Nábytek vybírejte ve světlém dřevě, nebo dekoru. Pamatujte vždy na to, že malé prostory pro vzdušní světlé tóny, ať už vybíráte skříňku, podlahu či volíte barvu výmalby. A nezapomeňte na zrcadla! Ta dokáží perfektně odrážet světlo, ať už denní, nebo umělé.

Doplňková světla interiér zútulní

S celkovým osvětlením interiéru si vyhrajte. K dekorování nábytku i polic vám poslouží LED pásky. Ty ostatně mohou tvořit i část osvětlení po obvodu stropních podhledů. Jejich flexibilita umožňuje osvětlení téměř čehokoliv v interiéru, od podlahy až po strop. Vyberte si také hezkou stolní lampu, kterou můžete umístit nejen na pracovní stůl, ale třeba na komodu, nebo do regálu.

Světlo hraje důležitou roli

V nízkých místnostech je důležité osvětlení předem naplánovat a vybírat přesně takové typy svítidel, které v prostoru nebudou překážet. Nyní už víte, jaké osvětlení se do interiéru s nízkými stropy hodí. Vyberte si u nás na e-shopu z široké nabídky svítidel, která rozsvítí menší i velké domovy!

Affiliate program