Jak světlo ovlivňuje naše emoce?

Věděli jste, že světlo má významný podíl na tom, jak se cítíme a jakou máme náladu? Světlo k životu potřebujeme, ať už se jedná o to přirozené sluneční, ale i umělé zdroje. Díky světlu můžeme vnímat prostředí kolem nás, můžeme se bezpečně pohybovat i provozovat nejrůznější aktivity, od těch pracovních až po ty zábavné. Světlo se však podílí také na našem emočním rozpoložení, proto bychom měli při osvětlování interiéru zvážit i tuto skutečnost.

Jak-světlo-vlivňuje-naše-emoce_LEDsviti

Pro lidský organismus je nejpřirozenějším světelným zdrojem sluneční světlo. Všichni to dobře známe, když vysvitne sluníčko, hned je lepší nálada a máme energie na rozdávání. Sluneční záření pozitivně ovlivňuje přirozený bioritmus, podílí se na skvělé psychické pohodě, celkovém zdraví a nabíjí tělo pořádnou dávkou energie. Rovněž u nás vzbuzuje emoce potěšení. Jenže co když je slunečního světla málo? S přicházejícím podzimem a zimou se v našich zeměpisných šířkách dny výrazně zkracují. Den v zimních měsících trvá pouze 9 hodin a slunečních paprsků je v tomto období tak málo, nebo dokonce vůbec žádné. Obloha je často zamračená, někdy i dlouhé týdny. Jak si tedy pomoci k dobré náladě, když jsou dny o poznání kratší a bez slunce? A co když trávíme příliš času uvnitř budov, kam přímé sluneční paprsky jen stěží dosáhnou?

Kvalitní umělé zdroje světla jsou základ

Ačkoliv je sluneční světlo tím nejlepším zdrojem světla, ani bez těch umělých světelných zdrojů se v dnešní době neobejdeme. Jenže když už si osvětlení do domácností, podniků, kanceláří a ostatních komerčních prostředí i na další pracoviště pořizujeme, měly bychom dbát především na jejich kvalitu a vnímat při výběru důležité parametry. I umělé osvětlení se může podílet na dobré psychice a zdraví člověka. Rozhodně tedy doporučujeme výběr interiérových svítidel nepodceňovat.

Světlo a jeho vliv na psychiku

Světlo je důležitým prostředkem, který nám umožňuje získávat většinu informací z okolí. Ovlivňuje naše vnímání prostředí, barev i předmětů. Umělé světlo se na psychické pohodě může podílet negativně i pozitivně v závislosti na tom, zda si vybereme osvětlení optimální či nikoliv, zda správně svítidla rozmístíme a máme světelných zdrojů dostatek. Umělé světlo může ovlivňovat emoční zdraví při pobytu uvnitř budov, může pomáhat lépe vnímat prostor a barvy v prostředí a samozřejmě se podílí na perfektní zrakové pohodě. V opačném případě, pokud je umělé osvětlení nedostatečné, nebo snad příliš oslňující, mohou se objevit zdravotní i psychické problémy. Špatné osvětlení může vyvolávat emoční stres, může narušovat přirozené lidské biorytmy, na špatně osvětleném pracovišti může zase docházet k vyšší únavě, nižší produktivitě práce a k podrážděnosti.

Negativně nás může ovlivňovat pouze nekvalitní a špatně zvolené osvětlení. Nekvalitní svítidla mohou nepříjemně blikat, což může způsobovat u některých lidí i deprese. Levná svítidla bez certifikace mohou vyzařovat více modré složky světla a aniž byste to dopředu plánovali, vystavujete se modrému záření i ve večerních hodinách, kdy je takové osvětlení naprosto nevhodné. Osvětlení s vysokou modrou složkou může nepříznivě ovlivňovat kvalitu vašeho spánku. A špatný spánek, jak už všichni dobře víme, má vliv na další zdravotní neduhy.

Strašák zvaný modré světlo

A jak že je to vlastně s tím modrým světlem doopravdy? S modrým světlem se potkáváme každý den. Nejen v podobě zářících monitorů v kancelářích, mobilních telefonů a televizních obrazovek. Modré světlo je součástí přirozeného slunečního světla a běžně ho tedy vnímáme naším zrakem v denní době. Vyzařují jej běžná svítidla i zářivky. Je všude kolem nás. Modrá složka světla nás však ovlivňuje nejen negativně, ale má na nás také pozitivní vliv. Modré světlo má povzbuzující účinky a podporuje soustředěnost. Modrému světlu se zkrátka úplně nevyhnete, ale měli byste vědět, jak s ním pracovat.

Strašák-zvaný-modré-světlo_LEDsviti

  • Nepoužívejte zařízení a světla s větší složkou modrého světla v nočních hodinách.
  • 2 - 3 hodiny před spánkem relaxujte a nepoužívejte mobilní telefony, ani počítače.
  • Používejte barevné filtry, které modré světlo na chytrých zařízeních a počítačích eliminují.
  • Sviťte doma správnými žárovkami a svítidly.

Svítidla, která disponují vyšší složkou modrého světla, jsou vhodná na pracoviště a na ta místa, kde je potřeba se intenzivně koncentrovat na vykonávanou činnost.

Ta pravá bílá pro odpočinek

Že není bílá barva světla, jako bílá, to už nejspíš víte. LED osvětlení má totiž tu unikátní možnost výběru barvy světla. Teplotu světla rozeznáte snadno podle jednotek Kelvinů, které vyjadřují barevnou teplotu svítidla, nebo žárovky. Čím je hodnota nižší, tím teplejší a žlutější odstín světla bude. A proč je tento parametr důležitý? Barva světla ovlivňuje naše emoce. Teplé odstíny světla v nás evokují pocit klidu. Při teplém světle se nám lépe odpočívá a relaxuje, možná proto, že nám připomíná plápolající hřejivý oheň, nebo zapálenou svíčku. Svítidla s teplým odstínem jsou tedy vhodná pro svícení ve večerních hodinách, ještě předtím, než se uložíte ke spánku. Teplá chromatičnost světla se pohybuje v rozmezí 2700 Kelvinů až 3000 K a poskytuje ideální podmínky k odpočinku. Teplé světlo vyzařuje nejméně modrého složky, což je perfektní hlavně pro svícení večer. V domácím prostředí je pak ideální různé barevné teploty kombinovat.

V denní dobu, kdy běžně venku svítí slunce, sviťte ideálně bílým světlem, které se podobá nejvíce přirozenému světlu. V praxi jej nazýváme denní bílé světlo a opravdu nejvěrněji kopíruje venkovní světlo během slunečního dne. Denní tón světla je vhodný v tu dobu, kdy potřebujete být produktivní. Budete se lépe soustředit na práci a celkově se cítit plní energie. V takovém případě vybírejte svítidla s barevnou teplotou od 4000 K až do 6500 K. Počítejte však s tím, že čím vyšší hodnota chromatičnosti je, tím je zpravidla vyšší i modrá složka světla.

Pořiďte si různé druhy svítidel

V dnešní době máme naštěstí velké možnosti. Svítidel různých typů je na trhu celá řada a rozhodně je z čeho vybírat. Při osvětlování interiéru různé druhy svítidel společně kombinujte. Vybírejte svítidla s různou teplotou světla a v odlišných provedeních. Více druhů světelných zdrojů působí v interiéru nejen hezky esteticky, ale také mají svůj podíl na našem emočním rozpoložení. Když totiž umístíte do neosvětleného koutu stojací lampu, na psací stůl stolní lampičku, na strop umístíte centrální svítidlo a k tomu ještě využijete třeba nástěnná svítidla, pak získáte rovnoměrně osvětlený prostor. Nevznikají nepříjemné stíny, které opět mohou negativně ovlivňovat naší psychickou pohodu.

Affiliate program