Kde všude rozmístit svítidla s pohybovým čidlem

Poradíme vám, kde všude rozmístit svítidla s pohybovým čidlem

 svetla s pohybovym čidlem

Venkovní světla jsou stále oblíbenější. Zatímco dříve se používaly zejména v interiéru, dnes je najdete také jako venkovní osvětlení. Právě v exteriéru si venkovní světla s čidlem našla různá uplatnění. Používají se jako osvětlení příjezdové cesty, garáže, schodiště, vstupu do domu a podobně. Neméně časté je také osvětlení chodníků, například na zahradě.

  • Věděli jste, že venkovní světla s čidlem mají také bezpečnostní funkci? Mohou velmi úspěšně odrazovat zloděje. Zvyšují tak bezpečnost v domě.

Proč světlo s pohybovým čidlem

Světlo s pohybovým čidlem má mnoho výhod, které byste na první pohled ani nemuseli odhadnout. Tou největší výhodou je úspora financí. Stále zdražující se energie vytváří tlak na úspornější svícení, a právě díky pohybovému čidlu můžete výrazně ušetřit své finance. Světlo s pohybovým čidlem svítí pouze, pokud musí, pokud zaznamená pohyb – navíc se samo zhasne.

Ukazuje se, že úspora díky správně zvolenému světlu s čidlem pohybu se může pohybovat okolo 20 až 30 %. To rozhodně není při dnešních cenách energií zanedbatelná částka. Dávno už neplatí, že elektřina je levný zdroj, naopak. Přitom správně umístit venkovní osvětlení s čidlem pohybu není žádná věda.

Nezapomeňte na IP44

Mějte na mysli, že venkovní světlo s čidlem musí být opravdu určené do exteriéru. Poznáte to podle takzvaného stupně krytí. Ten se označuje zkratkou „IP“ a číslem, například světlo s označením IP44 je vhodné do venkovních prostor, protože je odolné proti vlhkosti a prachu. Jedná se o minimální stupeň krytí, který by světlo určené ven mělo mít.

Kde umístit venkovní světla s čidlem?

Míst, kam umístit venkovní osvětlení s čidlem pohybu není málo. Pokud si nevíte rady, doporučujeme oslovit odborníky, například architekty, kteří vám s výběrem poradí. Jednak vyberou například světla v zajímavém designu, ale také je umístí na správné místo. Přesto je ale několik míst, kde s umístěním venkovního světla s čidlem neuděláte chybu.

  • osvětlení fasády domu
  • osvětlení schodiště
  • osvětlení příjezdové cesty
  • osvětlení vstupních dveří
  • osvětlení chodníku

Osvětlení schodiště s čidlem

Typickým umístěním venkovního světla s čidlem je osvětlení schodiště. Má hned několik výhod, ale především zvyšuje bezpečnost a předchází úrazu na schodech. Osvětlení schodiště s čidlem je velmi praktické, protože na něm nepotřebujete svítit dlouho a je naopak přínosem, když se světlo za krátkou dobu zhasne. Největší výhodou ale samozřejmě je, že nemusíte po tmě hledat vypínač, abyste si schodiště osvětlili.

TIP: Přečtěte si detailní článek, jak osvětlit schodiště v interiéru. Osvětlení schodiště s čidlem se hodí také do vnitřních prostor.

Nástěnné světlo s pohybovým čidlem

Ideální je umístit nástěnné světlo s pohybovým čidlem na fasádu domu nebo například nad vchodové dveře. Nástěnné světlo se většinou instaluje přímo na zeď a slouží tak jako dekorační prvek, který je hned viditelný. Proto doporučujeme vybírat nástěnná světla s pohybovým čidlem pečlivě. Měly by dobře zapadat do celkového konceptu osvětlení a zároveň ladit s architekturou domu.

Stropní světlo s čidlem

Další druhem venkovního světla s čidlem je stropní světlo. Nejčastějším využitím stropního světla s čidlem je opět vstup do domu. Někdy se s ním ale můžete sekat také v garáži. Využití je do značné míry univerzální a může například osvětlovat různé technické zázemí domu nebo zahrady. Stropní světlo s čidlem ale není v exteriéru rozšířeno tolik, jako v interiéru, kde se s ním pracuje častěji.

Máte už nainstalovaná světla? Pořiďte si čidlo na světlo.

Velkou výhodou je, že pokud už máte nainstalovaná venkovní světla a chtěli byste venkovní světla s čidlem, nemusíte je měnit. Existují takzvaná externí čidla na světlo, která poměrně jednoduše připojíte k existujícímu světlu a rázem získáte osvětlení s čidlem pohybu. Většinou takové zapojení zvládnete podle návodu sami. Pokud si ale nejste jisti, je vždy lepší využít odborníka.

TIP: Externí čidla nemusí být nutně jen čidlem pohybu. Mohou stejně dobře sloužit jako soumraková čidla a podobně.

 

Affiliate program