LED žárovky a zářivky: kolik s nimi ušetříte?

LED žárovky a zářivky: kolik s nimi ušetříte?

vláknová žárovka, kterou nahradila LED žárovka E27

Dnes je situace taková, že se ve velké míře prodávají LED technologie osvětlení. Přesto se ale ještě najdou domácnosti, kde se používají staré vláknové žárovky, případně pak různé modernější žárovky tvářící se jako úsporné. Pravdou ale je, že nejúspornějším a zároveň nejspolehlivějším osvětlením je v současnosti LED osvětlení. Ukážeme vám, proč se vyplatí investovat do LED žárovky nebo LED zářivkového tělesa.

Vyšší pořizovací cena se vyplatí

Počáteční investice u LED žárovek a zářivek bývá vyšší. To je jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé sáhnou po levnější alternativě. Jenže levná je jen zdánlivě – jednak je provoz dražší a zároveň většinou nevydrží tak dlouho, takže ve výsledku se takové rozhodnutí prodraží. Běžně dnes můžete kvalitní klasickou LED žárovku E27 koupit okolo 150–200 korun.

Lepší a odolnější technologie

Technologie LED, kterou najdete samozřejmě na LED žárovkách a LED zářivkových tělesech je ve všech ohledech inovativní. Během posledních pár let prošly světelné zdroje velkým vývojem. Dnešní LED žárovky už neprodukují tolik tepla, nezahřívají se. Díky tomu účinně promění až 90 % energie na světlo. Zároveň mají životnost až 30 000 hodin svícení. To je skoro 14 let při svícení 6 hodin denně. Přitom poruchovost takové LED žárovky je pouze 0,6 %.

  • Klasické vláknové žárovky, halogenové žárovky nebo novější úspornější žárovky se LED žárovkám nemohou vyrovnat. Jedná se o inovativní technologii svícení.

Kolik mohu ušetřit s LED žárovkou?

Podívejme se na modelovou situaci. Běžný byt 3+1 svítí průměrně 4 hodiny denně. Průměrně za rok 2021 stála kWh energie 5,80 Kč. Pokud byste měli v takovém bytě zhruba 13 LED žárovek, ušetříte oproti klasickým žárovkám až 6 000 Kč ročně. Přitom pořizovací cena všech 13 LED žárovek E27 je v průměru 1 600 Kč. Návratnost takové investice jsou necelé 4 měsíce.

A proč se vyplatí jedině LED žárovky a LED zářivková tělesa? Je to jednoduché. Při svícení 4 hodiny denně, může stát provoz běžné žárovky až 500 Kč, přitom provoz LED žárovky E27 stojí do 70 Kč. Podobně jsou na tom také menší LED žárovky E14, u kterých stojí rok provozu ještě méně. Podívejte se na srovnání.

  • Vláknová žárovka (500 Kč za rok provozu)
  • Halogenová žárovka (300 Kč za rok provozu)
  • Úsporná žárovka (130 Kč za rok provozu)
  • LED žárovka (70 Kč za rok provozu)

Jde tedy jasně vidět, že ani takzvaná úsporná žárovka už dávno není úsporná a existuje úspornější varianta. Nenechte se tak napálit různými marketingovými triky. Úsporným žárovkám už odzvonilo. Dnes je jedinou možností LED žárovka, se kterou můžete mít jistotu úsporného svícení a dlouhé životnosti bez poruch.

  • Neméně oblíbené LED žárovky E14, vhodné například do stolních lampiček, vás vyjdou při ročním provozu na přibližně 50 Kč. Vždy samozřejmě záleží na výkonu.

Obrovský prostor ušetřit v průmyslových halách nebo skladech

Ušetřit v domácnosti ročně okolo 5 000 Kč je hezké. Ovšem ve firmách můžete díky LED osvětlení ušetřit desítky tisíc korun ročně. Prostor k tomu je především v průmyslových halách nebo skladech, kde jsou ještě stále stará zářivková tělesa, která mají vysokou spotřebu, a ne zrovna nízkou poruchovost. Proto je ideální je vyměnit za nová LED zářivková tělesa.

Počáteční investice je tady sice vyšší než v domácnosti, protože světelných zdrojů bude potřeba opravdu hodně. Navíc LED zářivková tělesa jsou také dražší. Cena je v rozmezí od 400 Kč až do 2 000 Kč. Rozhoduje především výkonnost LED zářivky, případně pak další parametry. Životnost je ale také až 25 000 hodin svícení. Přitom oproti starým zářivkám se nemusí zahřívat a ihned svítí na plný výkon. Výhod však mají LED zářivky mnohem víc. Například nízkou poruchovost 1,5 % za 2 roky.

Affiliate program