Světlo a migréna

Trápí vás migrény? Kromě dalších podnětů může její horší průběh ovlivňovat také příliš ostré světlo. Vědci však díky studii na několika lidech trpících migrénami přišli na to, že existuje druh světla v určité vlnové délce, jenž dokáže od ukrutné bolesti dokonce ulevovat. Které světlo vám při migréně pomůže? To se dozvíte v následujícím článku, tak čtěte dál.

Světlo-a-migréna

Migréna

Někteří lidé mají tendenci zaměňovat migrénu s intenzivní bolestí hlavy. Migréna je však typ neurologického onemocnění, které je opravdu nepříjemné a nepřináší postiženým pouhý bolehlav. Na záchvatovité bolesti hlavy navazují bohužel ještě další problémy, jako je například zvracení, nevolnost a světloplachost.

Spouštěčů migrény může být obrovská spousta. Od nezdravého životního stylu, stresu, přes problémy s krční páteří až po změnu prostředí. Tento záchvatovitý stav mohou vyvolat rovněž špatné světelné podmínky. Především tehdy, když nemocný dlouho pobývá v intenzivně osvětleném prostoru a vyzařované světlo ho nepříjemně oslňuje. Nebo může bolesti a nevolnosti spustit nevhodné a blikající světlo.

Jak barva světla ovlivňuje migrénu

Nesprávné světlo může mít na spuštění nepříjemných stavů výrazný vliv. Nemusí se jednat pouze o umělé světlo. Sluneční světlo dokáže také vyvolat příznaky. Studie, při kterých se vědci zabývali migrénou a světlem však přinesly významné výsledky. Na dobrovolnicích, kteří migrénami trpí, v laboratořích sledovali působení odlišných druhů světla v různých vlnových délkách. Testovali například žluté, modré, červené i zelené světlo. Efekt byl u spousty z nich podobný, avšak jeden typ světla se jako spouštěč projevil procentuálně nejméně. Některým jedincům dokonce od bolestí a dalších příznaků ulevil.

Při výzkumu měla nejlepší efekt samozřejmě tma. Není divu, když pacienti s migrénou trpí zároveň i fotofobií. Experiment ale také ukázal, že z barevného spektra na pacienty působí nejhůře modré a červené světlo. V expozici při bílém a žlutém světle se účastníkům studie také dobře nevedlo. Zlom při pokusu nastal až se spuštěním zeleného světla s vlnovou délkou 530 nanometrů. Působilo ze všech barevných odstínů na pacienty nejkladněji. Nezhoršovalo příznaky migrény, a dokonce u 20 % testovaných problémy zmírnilo.

Jak-barva-světla-ovlivňuje-migrénu

Zelené světlo se může stát efektivním pomocníkem při boji s příznaky migrény. Ukázala to studie, které se účastnilo na sto pacientů trpících tímto nepříjemným onemocněním.

Zelené světlo

Každá barva světla na nás účinkuje odlišně. Zelená barva celkově jako taková působí na člověka uklidňujícím dojmem. Zelené světlo se pohybuje v rozmezí vlnové délky 520 až 565 nm. Je vhodné pro relaxaci, uvolňuje napětí, pomáhá regenerovat a především zmírňuje bolesti hlavy. Zelený odstín světla v nás evokuje pocit přirozenosti. Koneckonců je to barva, která v přírodě převládá. V barevném spektru je považována za neutrální, oproti červené barvě světla, která má spíše povzbuzující účinky, nebo modré, jež ovlivňuje naší soustředěnost.

Vlnová délka světla

Několikrát jsme zmínili vlnovou délku světla, proto vám tento pojem trochu přiblížíme. Světlo, které jsme schopni zrakově vnímat, se skládá z několika spektrálních barev. Barevné spektrum má pro každou svou část různou vlnovou délku, od nejkratší po nejdelší. Rozsah vlnové délky barevného spektra se pohybuje od 380 nm až po 750 nm, a každá vlnová délka má svůj odstín světla. Barevné tóny s krátkou vlnovou délkou na nás působí klidně. Zatímco barvy dlouhých vlnových délek, které se blíží červené, zvyšují energii. Vlnovou délku světla bychom tedy rozhodně neměli podceňovat, má na nás totiž významný vliv.

Ulevte si od bolesti

U zeleného světla si můžete od bolesti a nepříjemných stavů, které způsobuje migréna, odpočinout. Díky unikátní LED technologii, která jde neustále kupředu, zakoupíte svítidla s různou vlnovou délkou i barevným spektrem. Například na našem e-shopu. Mrkněte se třeba na výkonný LED pásek se zelenou chromatičností světla a vlnovou délkou 530 nm. Svými parametry přesně odpovídá světlu, které bylo používáno při experimentu amerických a izraelských vědců. Můžete jej nainstalovat do svého relaxačního koutku. A když vás migréna přepadne, zkuste na ni vyzrát zeleným světlem.

Ulevte-si-od-bolesti2

TIP - Trápí vás bolesti hlavy? Zkuste je zmírnit zeleným světlem, které si můžete domů pořídit například ve formě LED pásků.

Bojujte světlem i s ostatními neduhy

Terapie světlem se v moderní medicíně objevuje stále častěji. Ať už s její pomocí řeší pacienti prevenci či samotnou léčbu, účinky i ohlasy jsou pozitivní. LED čipy mohou být efektivní léčebnou metodou, která má pozitivní účinek i pro naše zdraví. Nepřehřívají se tak, jako klasické žárovky, proto je možné terapii využívat v častějších intervalech. LED světelná technika pomáhá léčit dermatologické i kosmetické problémy, může zmírňovat záněty i zlepšovat krevní oběh a spoustu dalšího.

LED světelnou technikou můžeme prospívat našemu zdraví. Ať už bojujete s migrénou, nebo jinými potížemi, zkuste se informovat o tom, jestli by vám třeba určité světlo z barevného spektra s konkrétní vlnovou délkou mohlo pomoci. Světlo nás ovlivňuje mnohem víc, než se vlastně může na první dojem zdát.

Affiliate program