10 tipů, jak rozsvítit restauraci

Když dáte restauraci dostatek potřebného světla a především toho správného, můžete výrazně prodloužit pobyt zákazníků ve vaší restauraci. Je to stejné, jako když průzkumy ukázaly, že porce na velkých talířích vypadají menší. Zákazníky tato skutečnost samozřejmě spíše odrazuje. Stejné je to se světlem. Pokud totiž nebudou mít k jídlu příjemnou atmosféru a jídlo jen horko těžko uvidí, odradíte je úplně stejně, jako malé porce na velkých talířích. Na co se při osvětlování restaurace zaměřit? To se dozvíte v následujícím článku.

10-tipů-jak-rozsvítit-restauraci_LEDSviti

Restaurace je místem, kde se většina z nás schází za zážitky z vynikající gastronomie, za zábavou a za sdílením emocí a klábosením s našimi nejbližšími. Proto by měl být kladen důraz na osvětlení restaurace, jež dokáže naladit různé emoce. Zároveň je třeba přizpůsobit osvětlení tak, aby ladilo s vybavením i samotnou architekturou prostředí.

Světlo by mělo navíc vhodně zvýraznit barvy pokrmů tak, aby pro zákazníky bylo lákavé. Mělo by vypíchnout čerstvost a svěžest jídla, za kterým lidé do vaší restaurace přicházejí. Pojďme se společně podívat na to, jak dosáhnout pomocí správného osvětlení co nejlepší návštěvnosti vašeho podniku.

1. Plánujte

Osvětlení je často v projektu řazeno až na druhou kolej a v první řadě se řeší především vybavení. To je samozřejmě důležité, ale dobře naplánované osvětlení také. Když projekt není vyladěn do posledního detailu, může se stát, že nad některými stoly bude chybět rozvod elektřiny a místa zůstanou neosvětlena. Řešte proto svítidla i příslušnou elektroinstalaci už v samotném prvopočátku. Vyhnete se tak při realizaci problémům. Oslovte zkušeného projektanta svítidel, který vám s projektem pomůže.

2. První dojem je důležitý

Vašeho zákazníka byste měli zaujmout už na první dojem. Dosáhnout tohoto cíle můžete pomocí vnějšího osvětlení restaurace. Venkovní osvětlení vašeho podniku je tím prvotním a základním marketingovým tahem, který rozhoduje o tom, zda člověk do vašeho podniku vstoupí, či nikoliv. Začít můžete osvětlením názvu vaší restaurace. Zvýraznit jej můžete například barevnými LED pásky. Název si tak lépe zákazníci zapamatují. Nezapomeňte také na osvětlení fasády, které umocňuje lepší vzhled budovy a váš podnik se tak stává vizuálně přívětivější.

První-dojem-je-důležitý_LEDsviti

3. Kombinujte

K hlavním světelným zdrojům nezapomeňte přidat také doplňková světla, která vám pomohou například opticky zvětšovat prostředí, což působí na zákazníky vzdušným dojmem. A prostor, ten rozhodně potřebují. Použijte akcentová svítidla, která zvýrazní architektonické prvky, nebo texturu zdí. No a nakonec dejte své restauraci tvář, jíž dotvoříte pomocí dekoračních svítidel. Rázem se stane váš podnik osobitějším a příjemnějším místem.

4. Naveďte vaše zákazníky

Noví zákazníci přicházejí do neznáma. Potřebují se v prostředí dobře orientovat, aby se cítili bezpečně. Ukažte jim cestu. Naveďte je orientačními světly na toaletu, doprovoďte je k recepci nebo baru a nasměrujte je na terasu. Musíte si uvědomit, že poprvé to u vás zákazníci neznají.

5. Dejte zákazníkům dostatek světla

Tím myslíme, že každý stůl, koutek i bar by měl být osvětlen. Pokud k tomu má interiér podniku predispozice, umístěte svítidlo nad každý stůl. Ideální jsou závěsná světla. Nemusejí být vůbec robustní. Můžete vsadit na minimalismus v podobě jedné zavěšené žárovky. Všichni konzumenti potřebují na svůj pokrm vidět, a proto ať už se usadí kdekoliv, umožněte jim, aby si pokrm vychutnali také očima. Jídlo je totiž pastvou i pro náš zrak.

6. Vytvořte příjemnou atmosféru

Všeobecně platí, že útulnou atmosféru a pohodlí dopřejete strávníkům především hřejivým teplým světlem. Avšak dejte pozor, aby nebylo prostředí příliš temné. Teplou bílou barvu světla zvolíte, pokud vyberete světelné zdroje s chromatičností 2700 Kelvinů až 3000 Kelvinů. Ideální volbou budou svítidla s možností regulace intenzity světla, která můžete stmívat a rozjasňovat podle potřeby. Vsadit můžete také na plně automatizované osvětlení, které budete chytře ovládat, kdykoliv to budete potřebovat.

7. Ukažte barvy jídla

Chuť jídla je sice nejdůležitější, ale prvním kontaktem je pohled na něj. Ukažte proto svým zákazníkům v živých a reálných barvách vaše nejlepší pokrmy. Jak toho dosáhnete? Jednoduše. Volte svítidla s vysokým indexem podání barev. CRI se měří v hodnotách od 0 až do 100. Čím je index vyšší, tím přirozeněji budou lidé vnímat barvy ve svém prostředí. Do restaurace jsou ideální svítidla s CRI 80 - 100. Pokud je index nízký, může se stát, že některé barvy nebude člověk schopen vnímat takové, jaké ve skutečnosti jsou, což může od jídla odrazovat.

Ukažte-barvy-jídla_LEDSviti

8. Pohodlné vnímání

Dopřejte svým zákazníkům, aby vnímali své prostředí co nejpohodlněji. Dbejte na to, aby svítidla neoslňovala. Pozor také na lesklé plochy a zrcadla, které mohou světlo odrážet a vytvářet tak nepříjemné odlesky. Volte svítidla s mléčnými difuzory, které jasné světlo příjemně rozptylují a vytvářejí tak optimální světelné podmínky pro oční pohodu.

9. Design

Lidé milují cokoliv, co je aktuálně trendy. Proto jděte s dobou a sledujte dění ve světě interiérového designu. Vybírejte svítidla taková, aby ladila s celkovým provedením podniku. Zvolte si jednotný směr při budování restaurace a toho se držte. I v případě osvětlení. Váš podnik tak bude působit uspořádaně a bude z něj cítit ta péče, kterou mu jako majitel dáváte.

10. Myslete na svůj budget

Devět tipů jsme věnovali radám, jak osvětlit interiér restaurace tak, aby se v něm vaši zákazníci cítili skvěle. Nezapomeňte ale myslet i na sebe a vyberte si úsporná a kvalitní svítidla, která podpoří výhodnější ekonomický provoz vašeho podniku. Řešením je zcela jednoznačně LED osvětlení, které je oblíbené pro svou úspornost, dlouhou životnost a mnohem lepší účinnost oproti ostatním světelným technologiím.

Vytvořte pomocí LED svítidel ve vaší restauraci skvělou atmosféru, za kterou se bude vaše klientela ráda vracet. Úspěšný světelný projekt vám pomůže osvětlení nastavit tak, aby bylo účinné a splňovalo požadavky i náročnějších zákazníků po estetické stránce. Díky vhodně zvolenému osvětlení získá vaše restaurace charakter a odliší se od konkurence.

Potřebujete naplánovat světelný projekt pro váš podnik? Jsme tu pro vás. Nabízíme profesionální služby od plánování přes dodání svítidel až po realizaci projektu. Napište nám na info@ledsviti.cz o vašich vizích a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program