Jakými svítidly rozzářit tmavý sklep?

Nejtmavšími prostorami, ať už rodinných domů či jiných budov, bývají zpravidla sklepy. Přitom je to velká škoda, protože i sklepení se dá poměrně prakticky a dobře využívat k nejrůznějším aktivitám. Stačí mu jen dodat dostatek kvalitního světla. Jak rozsvítit sklep a jaká svítidla použít? To se dozvíte v dnešním článku.

Jakými-svítidly-rozzářit-tmavý-sklep

V dřívějších dobách sklepy sloužily především jako spižírny a odkladiště nepotřebných věcí. Jejich vizuální stránka se tak příliš neřešila. Často se jednalo o poměrně rozlehlé prostory, avšak opředené pavučinami, neuklizené a tmavé místnosti, bez dostatku světla a oken. Sklepy zůstávají opomíjené často i dnes a na jejich design se nedbá. Je to škoda. Sklep může mít spoustu různých využití.

Využijte sklep chytře

Sklepení mají perfektní polohu. Hluboko pod zemí, kde je klid a ticho. Kde nikdo neruší vás, ani naopak. Proto můžete sklep využívat třeba jako osobní odpočinkovou zónu. Můžete si ze sklepa vytvořit krásnou vinárnu, ve které oslavíte nejrůznější příležitosti. Nebo si ve sklepě můžete vytvořit nahrávací studio, ateliér či jiné kreativní místo, pro vaše nejrůznější koníčky. Nemáte místo na vaši oblíbenou sbírku? Ve sklepě je místa dost. Možností využití suterénu vašeho domu se najde celá řada. Stačí jen, abyste dali tomuto prostoru potřebnou péči a další obytná část je na světě. Začněte s osvětlením, protože v tomto podzemním prostředí je světla nedostatek.

Nedostatek světla

Pokud sklep vlastníte, pak dobře víte, že dostatek denního světla v těchto prostorách chybí. Buď nejsou k dispozici vůbec žádná okna, která by přirozené světlo propouštěla, nebo jsou tak malá, že jimi projde pouze minimum slunečního světla. V žádném sklepě by proto nemělo chybět umělé osvětlení, ať už jej budete používat k čemukoliv. Navíc zajistíte dostatečným osvětlením bezpečnost, například na schodech, které do suterénu vedou.

Jaká svítidla ve sklepě použít?

Stejně, jako u kterékoliv jiné místnosti, i u sklepa byste měli nejprve zvážit, k jakému účelu bude primárně sloužit. Podle toho jej musíte i dostatečně osvětlit. Protože jsou sklepní místnosti často malé a nízké, vybírejte svítidla, která jsou praktická a nezasahují příliš do prostoru. Ideální jsou v tomto případě přisazená svítidla. Můžete jako osvětlení použít i pracovní LED reflektory, které jsou výkonné, odolné a poskytují dostatek jasného světla. Hodit se budou například kutilům, kteří si v suterénu pod domem zřídili svou hobby dílnu.

Jaká-svítidla-ve-sklepě-použít

LED pásky posvítí na cestu

Pakliže vedou do sklepa schody, je nutné si na nich posvítit. Jedině na osvětlených schodech nešlápnete vedle a předejdete úrazu. Interiér sklepa se stane navíc rázem atraktivnější, když do něj povede hezké a osvětlené schodiště. Díky flexibilitě LED pásků si navíc můžete kreativně vyhrát, a osvětlit s nimi můžete třeba boční hrany schodů, nebo lze pomocí nich vytvořit podsvícení jednotlivých schodišťových stupňů.

TIP - S LED pásky můžete dekorovat. Vytvořte s jejich pomocí ambientní osvětlení. Podsvítíte s nimi nábytek, police i regály, nebo je lze umístit třeba do spár. Výsledný světelný efekt je famózní.

Přisazená svítidla jako centrální osvětlení

Jsou ideální pro osvětlení malých a nízkých prostor. Nezasahují do prostředí, protože jsou přisazená přímo ke stropu. Zkuste se poohlédnout po přisazených LED panelech. Jsou to tenká a moderní svítidla, která vyzařují příjemné světlo. Malý prostor opticky zvětší a vybírat můžete i z chytrých LED panelů, díky kterým získáte další praktické funkce navíc.

Zemní světla doladí atmosféru

Zapuštěná zemní světla jsou skvělými orientačními body. Pokud používáte suterén jako vinný sklípek, krásně dotvoří atmosféru a navíc pomocí zapuštěných zemních svítidel můžete zvýraznit třeba texturu cihlových zdí, nebo s nimi nasvítíte svou oblíbenou sbírku lahví.

Pohybové senzory pro praktické svícení

Velmi praktická jsou svítidla, která jsou napojená na pohybové senzory, nebo jsou čidla již jejich součástí. Nemusíte složitě hledat vypínač, ale při vstupu do sklepa se světla automaticky rozsvítí. Získáte tak lepší přehlednost a díky senzorům můžete i ušetřit za energie. Světla totiž svítí pouze tehdy, když skutečně zaznamenají pohyb a sama se i zhasnou.

Bodová světla rozsvítí tmavé kouty

Bodová svítidla s nastavitelným směrem svícení podtrhnou například police s výstavkou, a nebo s nimi rozsvítíte i tmavší zákoutí, kam se světlo z centrálního svítidla už nedostane. Vestavné bodovky můžete použít jako hlavní svítidla ve sklepě, pokud je rozmístíte v pravidelných intervalech tak, aby nevznikaly nepříjemné stíny. Zápustné bodovky nainstalujete i do bočních zdí, nebo podél schodiště. Bodovky jsou nenápadné a dobře splynou s interiérem.

Bodová-světla-rozsvítí-tmavé-kouty

Bodová světla s nastavitelným směrem světla jsou praktická. Můžete je polohovat tak, aby nasvítila police, nebo tmavé kouty v prostoru.

Vybírejte svítidla s dostatečným krytím

I sklep může být využitelným místem bez pavučin a vůbec nemusí být zahalen do tmy. Udělejte ze suterénu místo, kde se budete cítit příjemně. Ať už jej hodláte používat jako kutilský koutek, nebo místo k odpočinku, světlo potřebujete ke všem činnostem. Prosvětlete váš suterén s našimi LED svítidly a vyberte si z bohaté nabídky přesně taková světla, která budou ladit s vaším interiérem. Potřebujete s nákupem svítidel poradit? Neváhejte se na nás obrátit. Napište nám e-mail na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program