Teplota chromatičnosti: Co to je a jak vybrat správnou barvu světla?

Ačkoliv se to na první pohled možná nezdá, i bílé světlo může mít několik různých barevných odstínů. Jaký konkrétní barevný tón světla má zrovna vaše svítidlo, to udává teplota chromatičnosti a my se v následujícím článku podíváme pod pokličku tohoto důležitého parametru. Dozvíte se například, v jakých hodnotách se barva světla měří, nebo, že i slunce během denní doby svou barvu vyzařovaného světla mění, a také třeba, jaká bílá barva světla se vyplatí používat v závislosti na konkrétní aktivitě a vybraném interiéru.

Teplota-chromatičnosti_Co-to-je-a-jak-vybrat-správnou-barvu-světla

Už jste si někdy všimli, že některá žárovka má spíše nažloutlejší vyzařovanou barvu světla a jiný světelný zdroj zase svítí až namodralým odstínem? To je v pořádku. LED světelná technika je totiž natolik dokonalá, že umožňuje vybírat kromě jiných parametrů i odstín bílého světla. U klasických wolframek to dříve možné nebylo. Museli jsme se spokojit se žlutou barvou světla a tím to haslo.

S pokrokem světelných technologií a příchodem LED se však určité parametry změnily a nastala také revoluční změna v barvách bílého světla. Bílé světlo totiž začalo dostávat úplně novou (barevnou) podobu a spotřebitelům přinesla změna zcela nové možnosti pro vytvoření komfortnějších podmínek v různých interiérech. U LED světelných zdrojů je možné volit barvu světla podle potřeby a u některých ji lze dokonce i měnit.

Co je to teplota chromatičnosti

Teplota chromatičnosti je důležitý parametr, který sledujeme pokud chceme zjistit, jakou barevnou teplotu světla má vybraný světelný zdroj. LED svítidla s bílým světlem se všeobecně rozdělují do tří základních skupin, a to podle barevného tónu světla.

  • Světelné zdroje s teplou bílou barvou světla.
  • Světelné zdroje s denní (neutrální) bílou barvou světla.
  • Světelné zdroje se studenou bílou barvou světla.

Teplota chromatičnosti je měřena v jednotkách Kelvin a čím je tato hodnota vyšší, tím studenější světlo s větší složkou modrého světla získáváme. Naopak čím je nižší, tím žlutější odstín bílé bude svítidlo mít.

Přirozené sluneční světlo

 

Není to jen tak, že se LED světelná technika přizpůsobuje běžným lidským potřebám. Sluneční světlo po čas dne svou barvu světla i intenzitu také mění. Ráno a v dopoledních hodinách je intenzita přirozeného světla nejsilnější a zároveň čím blíže je den k poledni, tím vyšší je i jeho teplota chromatičnosti. V poledne dosahuje mezi 5000 až 7000 Kelvinů. S blížícím se večerem se pak denní světlo mění na teplejší a hřejivější a těsně před západem klesá jeho teplota až na 1900 K. Měnění barevného tónu světla je přirozené a pokud jej můžeme přizpůsobovat i s umělými světelnými zdroji, pak je to obrovskou výhodou.

Přirozené-sluneční-světlo

Jak barevný odstín světla vzniká v praxi

 

Původní LED diody vznikaly postupně. Nejprve spatřila světlo světa červená dioda, později zelená a žlutá, nakonec se začala vyrábět i modrá dioda. A právě ta poslední je zásadní pro vznik bílého světla. Starší typy světelných zdrojů využívaly tři různě barevné čipy, které při vzájemném míchání tvořily bílou barvu světla. Technologie jde však kupředu a později se začaly vyrábět diody, které využívají k přeměně modrého světla na bílé prášek nazývaný luminofor. Díky vzácnému složení umí tato sloučenina přeměnit část modrého světla na žluté a  mísením modrého i žlutého světla vznikají různé odstíny bílého světla.

Jak zjistit barvu světla podle Kelvinů?

Když vybíráte svítidla, můžete se setkat se třemi základními odstíny bílého světla - teplým, denním a studeným. Tento samotný údaj vám však nenapoví tolik, jako Kelvinova stupnice. Čím vyšší je cifra v Kelvinech, tím se mění vyzařované světlo ze žluté, na neutrální bílé až studené. V porovnávací tabulce můžete vidět, v jakých hodnotách se který odstín světla pohybuje.

ccc

Jakou teplotu světla volit podle aktivity?

 Začneme u teplého odstínu světla, který je vhodný pro veškeré relaxační a odpočinkové činnosti. Teplé světlo dodává hřejivý pocit, navozuje útulnou atmosféru a připomíná svit hořících svíček. Teplou barvu světla však nevyužijete k aktivitám, u kterých je nutné se více soustředit a namáhat zrak.

Neutrální odstín, neboli denní, je vhodný do běžných místností, kde si například čtete, píšete, ale hodí se rovněž do kuchyně k vaření, nebo do koupelny a ke zrcadlům k úpravám vizáže. Denní světlo je mnohem ostřejší a můžeme díky němu vnímat barvy v okolí mnohem reálněji než se světlem teplým. Neutrální bílá barva světla se rovněž podílí na zlepšování soustředěnosti a neunavuje zrak. Proto se hodí i na nejrůznější pracoviště, do nemocnic a do škol.

Studená barva světla pomáhá zvýšit efektivitu práce, protože má povzbuzující účinky. Podílem studeného odstínu je větší část modrého světla, proto v nás vyvolává vyšší aktivitu. Nutno podotknout, že studené odstíny se do běžného domácího interiéru příliš nehodí. Dobře tuto barvu světla upotřebíte v dílnách, na průmyslových pracovištích, nebo třeba v garáži při vašich hobby koníčkách.

TIP: Nemůžete se rozhodnout pro konkrétní barvu světla? Prohlédněte si svítidla s unikátní technologií CCT, která umožňuje barvy měnit pomocí dálkového ovládání, nebo aplikace. Barvu světla i jeho intenzitu si tak můžete nastavovat podle aktuální situace i činnosti.

Odstín světla v domácím interiéru

Není jasně dáno, jakou barvu světla byste měli pro konkrétní typ místnosti volit. Avšak existují doporučení, podle kterých se můžete řídit a vytvořit si tak příjemné světelné scény i u vás doma. Pojďme si projít všechny běžné domácí místnosti a podle nich rozdělit, jaký odstín bílého světla se do které hodí.

Ložnice

Ložnice je místem odpočinku a relaxu. Měla by být útulná a poskytovat perfektní podmínky pro spánek. Víte, že naladit se můžete na kvalitní spánek i pomocí světla? Pokud zvolíte do ložnice nevhodnou teplotu chromatičnosti svítidel, pak je pravděpodobné, že se vám bude hůře usínat. Ideální volbou pro přípravu na odpočinek je svítit teplými odstíny světla. Nejen, že vás hřejivá barva světla uklidní a zrelaxuje. Teplá bílá barva světla obsahuje nejmenší podíl složky modrého světla, které pro spánek není vhodné. Do ložnice tedy doporučujeme rozhodně vybírat svítidla s teplou bílou barvou světla (2700 K – 3000 K).

Jak-barevný-odstín-světla-vzniká-v-praxi

Obývací pokoj

Obývací pokoj je většinou centrální místností veškerého dění v domácnosti. V podstatě se jedná o multifunkční část interiéru, ve které se odehrávají nejrůznější scénáře. Někdo využívá obývací pokoj pouze k odpočinku, jiný zde pořádá rodinné oslavy a nebo jej využívá jako domácí pracovnu. V obývacím pokoji doporučujeme různé teploty chromatičnosti kombinovat. Centrální svítidla je možné volit s denní barvou světla a doplňková světla mohou místnost zútulnit hřejivým teplým bílým světlem. Praktická jsou v tomto případě také CCT svítidla u kterých lze teplotu chromatičnosti nastavovat podle potřeby.

Kuchyň

Do kuchyně jednoznačně doporučujeme vybírat světelné zdroje s denní bílou barvou světla. Zejména pracovní plocha kuchyňské linky, na které se odehrává kulinářské mistrovské dílo, by měla být kvalitně osvětlena. Při krájení, pečení i vaření je potřeba se soustředit a především dobře vidět, aby se předešlo zranění. Denní světlo perfektně vykresluje všechny barvy, je intenzivní a pomůže vám skvěle vnímat prostředí i barvu pokrmů při vaření.

Dětský pokoj

V dětském pokoji se opět vyplatí vsadit buď na kombinaci denního a teplého bílého světla, nebo je možné sáhnout po chytrých svítidlech, u kterých můžete nastavovat barvu světla i jeho intenzitu. Při učení a psaní domácích úkolů malí studenti potřebují dostatek jasného světla, které ale zároveň neoslňuje a neškodí vyvíjejícímu se dětskému zraku. Svítidlo s denní barvou světla a kvalitním provedením pro tyto aktivity bude jasnou volbou. I ti nejmenší potřebují na hru vidět. Skvělé bude rovněž centrální svítidlo s teplotou chromatičnosti kolem 4 000 K. Když se však dětičky chystají ulehnout do postýlek, je potřeba naladit je k odpočinku a zklidnit jejich mysl. V takovém případě skvěle poslouží doplňková lampa s teplým světlem (do 3 000 K).

Koupelna

V koupelně kouzlí se svou vizáží jak muži, tak ženy. K tomu, aby váš zevnějšek vypadal dokonale, poslouží skvěle neutrální barva světla. Ještě lépe, pokud má světelný zdroj vysoké CRI které udává, jak moc jsme díky světlu schopni vnímat přirozené barvy. S takovými světly ženám neunikne jediná chybička při nanášení make-upu a mužům zase ani chloupek při holení jejich tváře. Pokud chcete v koupelně odpočívat a využívat ji jako malé osobní wellness centrum, můžete do okolí vany nebo sprchového koutu instalovat svítidla s teplým odstínem světla a dopřát si při vodní lázni pořádnou dávku relaxu.

Koupelna

Chodby a vstupní haly

Tady se vyplatí volit barvu světla mezi teplou bílou a neutrální bílou. Tyto části interiérů nejsou využívány po dlouhý čas. Nesetrváváme v nich déle, než je nezbytně nutné, proto je zcela na vašem uvážení, který odstín bílého světla zvolíte. Větší pozornost věnujte předsíním, ve kterých je umístěné zrcadlo. To by mělo být osvětlené neutrální bílou barvou, abyste se mohli pohodlně před zrcadlem upravovat.

Co je to teplota chromatičnosti a jakou barvu světla vybrat už nyní víte. Teď už stačí jen zvolit ta správná svítidla, která rozzáří váš interiér příjemným světlem. Vyberte si na našem e-shopu kvalitní svítidla s barvou světla podle potřeby. Nejste si jistí svým výběrem? Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program