Úsporné LED osvětlení: Ušetřete za elektřinu

Od příštího roku se bude týkat nás všech rapidní nárůst cen za elektřinu. Náklady vzrostou enormně, zhruba o 60 %. Právě proto by mělo být v zájmu každého z nás hledat hospodárná řešení, co se spotřebičů i světelné techniky týká. A právě LED svítidla mohou být v tomto případě skvělým řešením. Více o tom, proč jsou LED svítidla úsporná, jaké funkce vám pomohou uspořit ještě více a že se s LED technologií svítit vyplatí, to se dozvíte v článku níže.

Úsporné LED osvětlení_Ušetřete za elektřinu

LED žárovky i svítidla s integrovanými zdroji jsou na dnešním světelném trhu nejúspornějšími svítidly. Je to dáno především tím, že LED světelné zdroje jsou velice efektivní svítidla a dokáží přeměnit veškerou energii na světlo. Žádné tepelné ztráty, jako u klasických žárovek, které ve výsledku vydávají více tepla než žádaného světla. Určitě si sami vzpomenete, co se stalo, když jste sáhli na rozpálenou žárovku. Nic příjemného. Pouze pro porovnání, klasická vláknová žárovka měnila až 90 % elektrické energie na teplo a pouhých zbývajících 10 % na světlo. K topení tyto světelné zdroje vhodné pravděpodobně byly, pro svícení nikoliv. LED svítidla jsou mnohem efektivnější a dokáží přeměnit energii na světlo už při velmi nízkém výkonu.

U LED svítidel to ale není pouze o jejich efektivnosti. Vynikají i spoustou dalších výhodných parametrů, oproti klasickým a halogenovým svítidlům. Navíc při jejich pořizování můžete zvolit ještě další praktické funkce navíc, které vám pomohou ještě více ušetřit. Líbilo by se vám svítit pouze tehdy, když je to nezbytně nutné a s takovou intenzitou, kterou pro danou činnost, nebo situaci potřebujete? S LED osvětlením je to možné. Pojďme se společně podívat na účinné typy světelných LED zdrojů, které vám pomohou ušetřit vaše finance.

 

LED světla s pohybovým čidlem

Svítit pouze tehdy, když je to potřeba? Se zdroji, které jsou vybaveny senzorem pohybu můžete. Navíc se díky svítidlům s čidly nemusíte trápit nad otázkou, zda jste při odchodu z domu zhasli či nikoliv. Svítidla se senzory pohybu udělají veškerou práci za vás. Rozsvítí se pouze tehdy, když detekují ve svém zorném poli nějaký pohyb. Na ročním vyúčtování za elektřinu se tato skutečnost může významně podepsat, protože svítíte opravdu jen tehdy, když potřebujete.

LED-světla-s-pohybovým-čidlem_LEDsviti

 

LED svítidla s čidlem je možné nastavovat na předem zvolenou dobu svícení. Tedy takovou dobu, po kterou bude světlo sepnuté, když detekuje pohyb. U vstupních dveří se například vyplatí svítit po kratší čas, kolem 10 sekund. Taková doba je dostatečná pro odemknutí dveří. V předsíních a na chodbách můžete časový úsek klidně prodloužit. Výhodou jsou soumraková čidla, která svítidla sepnou jen tehdy, když je venku skutečně šero. Nebudou se tedy zbytečně spínat za bílého dne.

Stmívatelná LED světla

Možnost regulace intenzity vyzařovaného světla je funkce, kterou oceníte nejen kvůli hospodárnějšímu provozu svítidel, ale také při spoustě běžných činností, u kterých se vyplatí ubírat či přidávat na jasu. Dnes je dostupná celá řada svítidel, které je možné stmívat. Stmívatelné světelné zdroje jsou skvělou volbou například do obývacích pokojů, kde si podle situace světlo přizpůsobíte různým podmínkám. Je to jednoduché, buď pomocí vypínače s otočným kolečkem regulujete jas, nebo můžete používat stmívače dálkově řízené. Existují i svítidla s již integrovanými stmívači, která se ovládají pomocí aplikace, nebo dálkového ovladače.

Svítit na maximum se vyplatí pouze u aktivit, které si jasné světlo skutečně vyžadují. Jdete-li si například číst svou oblíbenou knihu, nebo se věnovat koníčkům, na které je potřeba dobře soustředit zrak, zvolíte vysokou intenzitu světla. Naopak při odpočinkových činnostech si vystačíte s nižším jasem. Se stmívatelným osvětlením ušetříte nejen vaše peněženky, ale také dopomohou udržovat perfektní zrakovou pohodu. Regulovat osvětlení lze různými způsoby, o kterých se více dozvíte v tomto článku.

Smart LED svítidla

Jste fanoušky chytrých domácností? Pak vás jistě potěší fakt, že i smart LED svítidla přispívají k hospodárnějšímu chodu. Inteligentní ovládání umožnuje nastavovat spoustu praktických funkcí u svítidel a zároveň lze ovládat osvětlení i vzdáleně. Odjeli jste na dovolenou, ale vzpomněli jste si, že jste nechali svítit světlo na chodbě? Díky ovládání na dálku se nemusíte vracet, ani není nutné světlo nechat svítit. Jednoduše jej vypnete v aplikaci.

U chytrých svítidel lze samozřejmě regulovat intenzitu světla, nastavovat teplotu chromatičnosti, vypínat je a zapínat. Smart svítidla jsou propojitelná se senzory pohybu a je možné u nich nastavovat světelné scény, podle aktuální situace i ukládat oblíbená nastavení. Například při sledování televize stačí využívat tlumenější světlo jako kulisu. To vše nastavujete pohodlně na dálkovém ovládání, nebo v chytré aplikaci.

Solární LED svítidla

Máme pro vás perfektní zprávu, protože se nemusíte vzdávat kvůli narůstajícím cenám za energie svého zahradního osvětlení. Zahrádku jako z pohádky můžete udržovat i nadále. Stačí jen vybrat ta správná, energeticky nenáročná, svítidla. Řešením jsou solární LED svítidla, která dokáží přeměnit sluneční světlo na elektrickou energii. Díky tomu jsou tyto světelné zdroje zcela soběstačné a nepotřebují přímé napájení ze sítě. Elektrickou energii ukládají do baterie, ze které po setmění elektřinu čerpají a vydrží svítit poměrně dlouhou dobu.

Solární-LED-svítidla_LEDsviti

Solární světla jsou do zahrady perfektní volbou. Jsou zcela soběstačná a díky přeměně slunečního světla na elektrickou energii nepotřebují napájet ze sítě.

Pokud řešíte otázku, zda solární svítidla budou svítit i v zimním období, odpověď je ano. Budou fungovat také, ale pouze při jejich vhodném umístění. K solárním panelům se musí dostat světlo, neměly by být ničím stíněné a nesmí je zasypat sníh. Na jejich provozu samozřejmě závisí i počasí, které nemusí být v zimě úplně příznivé. Baterie se přes zimu budou dobíjet o poznání pomaleji než v létě, ale svítidla fungovat mohou.

Další hospodárné vlastnosti LED svítidel

Úsporné typy svítidel jsme si prošli. Všechna LED svítidla však mají další skvělé výhody všeobecně. Mezi ně patří až extrémně dlouhá životnost, která se v průměru pohybuje kolem 30 000 hodin svícení. Dosáhnout však může u některých typů LED svítidel až 100 000 hodin. Pozitivní je také fakt, že ani po uplynutí doby životnosti nepřestávají LED svítidla svítit, ale pouze se snižuje jejich svítivost, zhruba o 30 %. Ani náklady za údržbu se vám neprodraží. LED svítidla zpravidla žádnou náročnou péči nevyžadují. Odpadají tedy i finanční povinnosti za drahý servis svítidel.

S LED se svítit vyplatí

Nejvhodnější doba na modernizaci starého osvětlení a pořízení nové a úspornější LED světelné technologie je právě teď. Zdražování se nás bude od nového roku týkat všech a lepší alternativy úspornějších svítidel momentálně na trhu není. Pořiďte si u nás kvalitní LED svítidla, se kterými se připravíte i na dobu krize. Pokud byste se rádi před výběrem osvětlení na něco zeptali, neváhejte nás kontaktovat na info@ledsviti.cz

Affiliate program