Stmívače pro LED osvětlení: Jaké vybrat a proč regulovat světlo?

Komfort v domácím prostředí i na pracovišti můžete zvýšit mnoha způsoby. Na jeden bychom však zapomínat neměli. Kvalitní osvětlení přináší spoustu benefitů. Když se rozhodnete pro regulovatelné zdroje světla, můžete s jejich pomocí vytvořit dokonalou atmosféru pro každou příležitost. Navíc ušetříte další finance navíc. V čem tkví kouzlo LED stmívatelných zdrojů, jaké příslušenství potřebujete a jakou metodu stmívání svítidel zvolit? Vše se dozvíte v následujícím článku.

Stmívače-pro-LED-osvětlení_Jaké-vybrat-a-proč-regulovat-světlo

 

Stmívatelné osvětlení je skvělou volbou pro flexibilní regulaci světelné intenzity, kterou můžete využívat kdekoliv. Se stmívatelným osvětlením bude atmosféra vždycky perfektní, ať už budete potřebovat jasné světlo k pracovním výkonům, nebo budete chtít relaxovat se svou drahou polovičkou za tlumeného světla u romantické komedie.

Co ke stmívání osvětlení potřebujete?

V první řadě, když se rozhodnete pro regulaci intenzity světla, budete potřebovat stmívatelné světelné zdroje. Na trhu je celá řada svítidel, která mohou být stmívatelná, ale taky nemusí. Ověřte si proto, že jste si skutečně zakoupili stmívatelnou žárovku, bodovku, LED pásek či jiný druh svítidla. Většinou najdete tento údaj přímo na obalu produktu. Pokud nakupujete osvětlení v internetovém obchodě, hledejte v parametrech, zda je svítidlo stmívatelné. U našich produktů toto označení spatříte už při prvním pohledu na světelný zdroj v nabídce. Označení stmívatelného svítidla si můžete všimnout v prvním produktovém obrázku.

Když máte správný světelný zdroj, který je stmívatelný, budete vybírat kompatibilní stmívač pro vybraný světelný zdroj. Stmívačů je na trhu celá řada a nemusí být úplně jednoduché se v nich vyznat. Důležité je vědět, pro který stmívač je vaše svítidlo vhodné. Základními parametry, které byste při výběru správného stmívače měli brát v potaz, jsou minimální zátěž a zároveň typ zátěže, s níž dimmer pracuje.

Triakové stmívače

Nejběžněji používané v drtivé většině domácností jsou stmívače triakové. Tento druh stmívačů je kompatibilní se spousty typů LED svítidel. Většinou jsou instalovány místo klasických vypínačů a ovládání světelné intenzity s jejich pomocí probíhá nastavováním otočného kolečka. Výhodou triakových stmívačů je možnost pozvolné regulace světla od 0 % až do 100 %, podle vybraného světelného zdroje.

 triakové-stmívače2

Některé triakové stmívače jsou spárovatelné s ovladači z řad technologie dimLED. Není tak nutné mít ke každému systému dálkový ovladač zvlášť, ale pro všechna zařízení vám postačí pouze jeden.

Digitální stmívání

Do moderních automatizovaných domácností, podniků a kanceláří se hodí digitální řízení osvětlení. Nejvyužívanější je v tomto případě DALI systém, díky kterému můžete mít své osvětlení plně pod kontrolou. Systém DALI je ve většině případů instalován do elektrického skříňového rozvaděče. Digitální řízení osvětlovacích systémů umožnuje nejen osvětlení plynule stmívat, ale také:

  • Vypínat i zapínat.
  • Měnit teplotu chromatičnosti.
  • Ovládat jednotlivé okruhy svítidel.
  • Vytvářet různé světelné scény v závislosti na denní době, činnosti nebo situaci.

     

Step dimming

U některých stmívatelných svítidel lze využít stmívaní step dimming, které funguje na principu krokového stmívání. Při různé frekvenci zmáčknutí vypínače osvětlení je regulována intenzita světla v různých procentuálních mírách, které jsou konkrétním výrobcem přednastaveny. V praxi to vypadá tak, že když svítidlo zapnete a následně vypnete a zase zapnete, sníží se jeho svit třeba na 75 %. Při následném vypnutí a zapnutí se jas zreguluje na 50 % a při dalším na 25 %. Nevýhodou tohoto druhu stmívání je, že si stmívače nepamatují poslední nastavení intenzity světla. Někomu může být zároveň nepříjemné zdlouhavé překlikávání při stmívání na požadovanou intenzitu.

Analogové stmívání

Analogové stmívání své využití nachází zejména u větších osvětlovacích systémů pro průmyslové haly, sklady, nebo výrobny. V tomto případě je využita sběrnice, která reguluje hladinu osvětlení v rámci napětí 1 - 10V. Opět lze plynule nastavovat intenzitu světla od 1 % - 100 %.

Chytré stmívání

Tento princip stmívání a řízení osvětlení je momentálně velmi populární. Využívá se v běžných domácnostech a je oblíbený, protože není nutné zasahovat do elektroinstalace. V podstatě si stačí pořídit chytrý světelný zdroj (žárovku či svítidlo) a zvolit chytrý systém, pomocí kterého budete své osvětlení regulovat (například Apple HomeKit, Zigbee, Philips Hue). Komunikace mezi světelným zdrojem a aplikací funguje na bezdrátové bázi. U těchto svítidel lze ve většinou rovněž regulovat intenzitu světla, měnit barvu světla, ukládat oblíbená nastavení a osvětlení vypínat i zapínat.

Přímo stmívatelná svítidla

Řešením mohou být také světelné zdroje, které mají stmívač již přímo integrovaný a lze je řídit například pomocí dálkového ovladače, nebo chytrého telefonu. Obrovským benefitem svítidel se stmívačem je, že nemusíte řešit, jaký typ dimmeru pořídit, aby byl se svítidlem kompatibilní. Zároveň není nutné provádět úpravy elektrických rozvodů. Stačí pouze svítidlo nainstalovat a podle návodu se naučit jej ovládat. Na našem e-shopu naleznete například stmívatelná stropní svítidla, nebo LED panely, které dodáváme již přímo s ovladačem. Nejen že je možné u těchto svítidel regulovat intenzitu světla, pokud se jedná o svítidla s technologií CCT, je možné také měnit teplotu světla od teplé bílé po studenou barvu světla.

Přímo-stmívatelná-svítidlaStmívatelné osvětlení na pracovišti

Pořízení stmívatelného osvětlení do kanceláří, podniků, nebo do obchodů, může mít své výhody. Svým zaměstnancům zvýšíte pracovní komfort. Pokud budete měnit intenzitu světla během pracovní doby podle přirozeného denního světla, vaši pracovníci budou efektivnější a zároveň se můžete podílet na jejich dobré náladě. Regulace světla v různou denní dobu totiž napomáhá přirozeným biorytmům, pro které jsou lidé od přírody nastavení. V ranních hodinách bychom měli být nejvýkonnější, proto by intenzita světla měla být nejvyšší. Naopak čím více se blíží pracovní doba k večerním hodinám, je vhodné intenzitu světla ubírat. Další výhodou je větší úspora nákladů za energie. Se stmívatelnými svítidly můžete uspořit o dalších 20 % za energie navíc. Jak? Je to jednoduché. Úspora spočívá především v tom, že svítidla nenecháte svítit celý den na plný výkon, ale pouze tehdy, když je to opravdu potřeba.

Stmívatelné osvětlení doma

Domácí podmínky se často mění. Jednou si chceme užívat chvilek odpočinku, zatímco jindy pořádáme bujarou oslavu s přáteli. Jindy zase doháníme pracovní resty v domácí pracovně a v jiné dny si chceme naopak dopřávat příjemné atmosféry v rodinném kruhu, nebo se svou drahou polovičkou. Kontrasty těchto situací jsou obrovské. Některé jsou intenzivnějšího charakteru, jiné zase klidnější. A přesně proto je potřeba navodit správnou náladu, k čemuž vám skvěle dopomůže regulovatelné osvětlení. Intenzitu světla si můžete měnit podle aktuálního dění ve vašem domově. Vytvořte si světelné scény podle potřeby a užívejte si příjemných chvilek pokaždé se správně naladěným světlem.

Stmívejte kdekoliv

Ať už pořizujete stmívatelnou lampičku, nebo se chystáte automatizovat osvětlení v moderní domácnosti, rozhodli jste se pro správnou cestu. Stmívatelné osvětlení přidá vašemu interiéru dokonalosti. Pokud potřebujete se stmívatelným osvětlením, nebo s výběrem stmívače poradit, můžete se na nás obrátit. Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat. Vyberte si z naší bohaté nabídky kvalitních stmívatelných svítidel, stmívačů i ovladačů.

Affiliate program