Jak vybrat napájecí zdroj?

Potřebujete vybrat nový napájecí zdroj pro stávající LED svítidla, nebo pro váš nový osvětlovací systém? K tomu, aby vaše svítidla fungovala správně musíte při výběru nového zdroje zohlednit některé zásadní faktory. Náš nový článek vás provede vším důležitým, co potřebujete znát při výběru zdroje napájení.

 

Jak-vybrat-napájecí-zdroj

Jističe

Ještě před tím, než se podíváme na samotné zdroje, zaměříme se na malou chviličku na proud a jističe. Pakliže se chystáte instalovat rozsáhlejší systém osvětlení, je nutné abyste se ujistili, že vaše stávající jističe zvládnou vyšší odběr proudu. Pokud nastanou při provozu osvětlení výpadky jističů, máte dvě možnosti. V nejlepším případě je vhodné jističe vyměnit za nové. Pokud vám to však podmínky z jakéhokoliv důvodu neumožňují, můžete sáhnout po omezovači rozběhového proudu. Omezovač proudu reguluje proud tak, aby vaše svítidlo mohlo fungovat bez rizika přehřívání.

Faktory ovlivňující výběr zdroje napájení

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují výběr správného zdroje. Ať už vybíráte zdroj pro vaše nové LED pásky, nebo pro jiná svítidla, jsou důležité věci, na které musíte dopředu hledět. Pojďme se společně podívat na důležité aspekty, které je pro výběr fungujícího zdroje důležité respektovat.

Příkon

Nejprve si zjistěte, kolik Wattů mají vaše svítidla. Dejte pozor, pokud připojujete ke zdroji více svítidel, sečtěte všechny příkony dohromady. Pokud máte sečtené, jak výkonný osvětlovací systém budete využívat, vypočítáte další část. Tou je rezerva napájecího zdroje, se kterou byste měli počítat vždy. Doporučujeme při běžném používání svítidel přičíst 20% rezervu. Pokud vybíráte trafo pro osvětlení, které podléhá nonstop provozu a svítí nepřetržitě, určitě vybírejte zdroje alespoň s 30% rezervou. Rezervu vypočítáte snadno. Celkový příkon, který jste si sečetli u všech svítidel a vynásobíte tuto hodnotu rezervou 1,2.

Příkon

Příklad: pro znázornění jsme pro vás připravili příklad, díky kterému se možná zorientujete jednodušeji. Vybrali jsme 4 metry LED pásků, jejichž příkon je 12 W na jeden metr. Příkon vynásobíme nejprve metry: 12 x 4 = 48. Nyní jsme získali celkový příkon veškerého osvětlení, který vynásobíme ještě s rezervou. 48 x 1,2 = 57,6. Ideálním napájecím zdrojem pro LED pásky tedy bude takový, který bude mít celkový příkon 60 W.

Napětí

Ověřte si při nákupu nového zdroje, že jeho napětí je kompatibilní s napětím svítidel. Například LED pásek, jehož vstupní napětí je 12 V potřebuje zdroj stejného napětí. Tedy opět 12 V. Pak tu máme LED pásky se vstupním napětím 24 V, které vyžadují zakoupení zdroje na 24 V. A nakonec LED pásky na 230 V, které naopak napájecí zdroj vůbec nepotřebují. Postačí vám pro jejich správné zapojení zakoupit síťový kabel s usměrňovačem.

Stmívatelné zdroje

Pakliže jste si vybrali stmívatelné světelné zdroje, je vhodné vybrat rovněž stmívatelný napájecí zdroj. Pokud chcete mít možnost regulovat jas vašeho osvětlení je nutné zakoupit do instalace stmívatelné i ostatní komponenty, ne pouze samotná svítidla. Existují různé druhy stmívačů. Víc o stmívačích se můžete dozvědět v tomto článku, ve kterém jsme se této problematice věnovali.

Prostředí a teplota

Důležitými faktory, které byste rozhodně přehlížet při výběru napájecího zdroje neměli, je prostředí a podmínky, ve kterých se jej chystáte instalovat. Každý zdroj funguje správně a efektivně pouze tehdy, pokud jej používáte s ohledem na rámec jeho provozní teploty. Dbejte proto na vhodné umístění zdroje. Měl by se nacházet na dobře ventilovaném místě, aby se nepřehříval, protože i zdroje samozřejmě nějaké teplo produkují. Zamezíte tím hromadění tepla a napájecí zdroj neuvaříte.

Prostředí-a-teplota

Každý LED zdroj bude mít rovněž udaný stupeň krytí neboli IP. Hodnota IP se skládá z dvouciferného kódu, který vám pomůže orientovat se v tom, nakolik je vybraný zdroj odolný vůči vniknutí cizích těles a kapalin. Díky prvnímu číslu získáte přehled o tom, jak je elektrické zařízení odolné proti vniknutí cizího tělesa. Druhá cifra vám napoví, kolik kapaliny snese a jestli vůbec nějakou. Jsou totiž zdroje, které jsou vhodné pro použití pouze do vnitřního prostředí. Jsou to ty s označením IP20.

Čím více se obě hodnoty zvyšují, tím více odolná zařízení vůči cizím předmětům a kapalinám budou. Pokud vybíráte napájecí zdroj pro venkovní instalaci, doporučujeme vždy vybírat s maximálním krytím. Díky tomu budete mít jistotu, že zdroj bude správně fungovat i při vlivu nepříznivého počasí.

Velikost zdroje

Nezapomeňte také promyslet, kam se zdroj chystáte umístit. Protože svou roli zde sehraje i správný výběr velikosti zdroje nebo trafa. Pakliže budete zdroj instalovat na malé a úzké místo, vybírejte tenké zdroje. Do větších prostorů tento faktor až tak řešit nemusíte. Existují také různé tvary. Můžete vybírat zdroj ve tvaru obdélníku nebo kostky, přesně podle předurčeného umístění.

Účinnost

Dalším nezbytným parametrem LED zdrojů, který by vás měl přivést ke správnému výběru, je jejich účinnost. Tento důležitý údaj se udává v procentech. A samozřejmě i tady platí, že čím více procent účinnosti zdroj má, tím bude efektivnější. Navíc díky zdrojům s vysokou účinností můžete uspořit podstatně víc energie. Doporučujeme abyste vybírali do světelných aplikací zdroje s účinností minimálně 80 %.

Najděte si nejlepší napájecí zdroj pro vaše osvětlení

Věříme, že díky tomuto článku se nyní budete mezi obrovským množstvím světelných zdrojů orientovat lépe. Uvědomujeme si, že je spousta možností, ze kterých můžete vybírat, proto je nutné zohlednit tyto důležité faktory, které vám dopomohou k úspěšnému výběru nového LED napájecího zdroje. A pokud vám i přesto není něco jasné, pak se na nás neváhejte obrátit. Jsme tu pro vás a na vaše dotazy vám vždy rádi odpovíme. Potřebujete poradit? Napište nám e-mail na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program