Kolejnicové osvětlovací systémy: Jak na ně a kam se hodí?

Kolejnicové – lištové systémy jsou neocenitelnými pomocníky při osvětlování komerčních prostředí, pracovišť i domácností. Perfektně se hodí všude tam, kde se často mění expozice, nebo vystavované zboží. Díky třífázovým lištám jednoduše nasvítíte kdykoliv a cokoliv, protože se svítidly v kolejnici můžete snadno pohybovat z místa na místo a umisťovat je do potřebné polohy. Pokud na lištu připojíte svítidlo s pohybovým kloubem, můžete s ním nejen pohybovat v liště, ale také směřovat úhel svitu přímo na objekty, nebo výstavky, které zrovna potřebujete nasvítit.

Lištové LED reflektory

Potřebujete s osvětlením často hýbat a měnit směr světla? Vlastníte obchod, kde se často mění vystavené kolekce, nebo provozujete showroom, ve kterém neustále upravujete expozice, které potřebujete dobře nasvítit? S klasickými pevnými svítidly to půjde jen těžko, ale máme pro vás řešení. Jsou jím třífázové kolejnicové systémy.

Jak třífázové lišty fungují?

Variabilita kolejnicových systémů pro svítidla je tím největším benefitem, který díky tomuto principu osvětlování získáte. Systém se skládá z třífázových lišt, které zvolíte podle potřebné velikosti - dostupné jsou v provedení 1 metr, nebo 2 metry. Pomocí spojek můžete jednotlivé kolejnice vzájemně propojovat a vytvořit si například sestavu osvětlení ve tvaru čtverce či obdélníku, nebo jiném. K připojení na přívod elektřiny budete potřebovat koncovku s přívodem.

3197_0_zavesne_lanko_3f_pro_trifazovou_listu_barva_cerna_uvodnifoto                  lanka_bílá

V jednom rozvodu můžete vytvořit až tři samostatné okruhy svítidel, proto se tyto systémy nazývají třífázové. Jednotlivé okruhy pak lze ovládat každý zvlášť. Lišty se připevňují pomocí závěsných lanek, nebo je můžete zakoupit ve vestavné variantě. Do kolejnic je možné umístit svítidla určená přímo do třífázových lišt, ale také lze vybírat jakákoliv svítidla, která na lištu připojíte pomocí speciálního adaptéru.

Jak lišty zapojit?

Systémy kolejnic se připojují na přívod 230V. Většinou vám k tomu postačí jeden stropní vývod, není tedy nutné lištové systémy připojovat na více elektrických vývodů. Napájení do třífázových lišt přivedete pomocí koncovek 3F. Vybrat musíte podle zapojení celého systému správnou koncovku, buď pravou, nebo levou. Pokud potřebujete napojit přívod elektřiny třeba uprostřed lištového systému, můžete k tomu využít dlouhou spojku s připojením. Díky ní napojíte přívod kdekoliv v okruhu.

Propojte lišty pomocí spojek

Lišty lze mezi sebou propojovat pomocí spojek do požadovaného tvaru, podle dispozice a velikosti místnosti. Flexibilita lišt je skutečně obrovská a díky tomu vytvoříte v interiéru opravdu dlouhé světelné řady. K dispozici máme několik tipů spojek s nimiž hravě vykouzlíte světelnou soustavu podle vašich představ i potřeb.

                           12838                     spojky

Druhy spojek

  • Spojka krátká slouží k vzájemnému a nenápadnému propojení dvou lišt.
  • Spojka L dopomůže s vytvořením pravých úhlů. Dejte pozor na správný výběr strany levé a pravé.
  • Spojka T propojí až tři lišty zároveň. Opět dostupná v pravém, nebo levém provedení.
  • Spojka X s jejíž pomocí vytvoříte křížení.

9105_5_trifazova_koncovka_3f_s_privodem_pro_trifazovou_listu_cerna_prava

Jak vybrat správnou spojku?

Před výběrem správné spojky je vhodné osvětlovací systém důkladně naplánovat. K výběru pravé, nebo levé spojky vám dopomůže plánek níže. Podle něj se můžete jednoduše zorientovat. V plánku najdete všechny tipy spojek, které zakoupíte v pravostranné a levostranné variantě.

Jak-vybrat-správnou-spojku_LEdsviti

Ve schématu si všímejte červeného zemnícího pásku. Podle jeho umístění v lištovém systému pak vybírejte spojku levou či pravou. Šroub spojky je umístěn ve sméru, kudy pásek neprochází, proto je důležité stranu dodržet a vybrat podle předem naplánovaného okruhu.

Jaká svítidla do lištového systému vybrat?

V naší nabídce zakoupíte lištová svítidla, která jsou přímo určená pro instalaci do kolejnicových systémů. Vybírat můžete například třífázové reflektory, lištová bodová svítidla, nebo některé z tipů JET svítidel. S JET svítidlem lze pohodlně otáčet, proto si nastavíte vyzařovací úhel požadovaným směrem, přímo na vybraný objekt, regál či vitrínu.

Další možností je připojení jakéhokoliv svítidla do třífázové lišty pomocí adaptéru. A jak si poradit s touto instalací? Je to jednoduché. Přívodní kabel vybraného svítidla připojíte k adaptéru. Poté stačí už jen adaptér se svítidlem umístit do třífázové lišty. Všechny komponenty třífázových systémů jsou dostupné v bílé, nebo černé barvě.

Vsaďte na flexibilní osvětlení v třífázových lištových systémech, se kterými nasvítíte v domácím i komerčním prostředí jakékoliv objekty.

Affiliate program