Pěstování rostlin s LED osvětlením

Věděli jste, že LED svítidla nemusí sloužit nutně jen pro osvětlování interiéru a exteriéru, ale že také existují speciálně navržené druhy LED světel, díky kterým můžete například svítit v akváriích, nebo podpořit růst vašich oblíbených rostlinek? Zajímá vás, jak je možné pomocí LED svítidel vytvořit ideální podmínky rostlinám a podpořit jejich správný růst? Přečtěte si následující článek, ve kterém se na tuto problematiku zaměříme.

Pestovani rostlin

Rostliny a světlo

Ke správnému růstu a podpoření vegetace je světlo nezbytné. Ve vnitřním prostředí, tedy v bytech a domech se můžeme jen mylně domnívat, že denní světlo, které propustí okna, je pro rostliny dostačující. Pro některé možná ano, jiné zase naopak potřebují světla mnohem víc a je nutné jim ho dopřát. Přisvětlovaní rostlinám může významně ovlivnit růst tam, kde se zrovna dvakrát nedaří. Podpořit růst vašich rostlinek můžete pomocí nejrůznějších světelných technologií, avšak pouze LED technologie nabízí celou řadu výhod, které ostatní světelné techniky nemají a stává se díky tomu u pěstitelů stále oblíbenější.

Proč vybrat právě LED osvětlení?

Na trhu seženete nejrůznější druhy osvětlení, se kterými můžete rostliny pěstovat. Avšak žádná z nich neposkytuje tak skvělé výhody, jako LED technologie. Jednou z nich je například úspora nákladů za energie, nebo také to, že LED svítidla nevytvářejí zbytečné teplo, oproti klasickým výbojkám. To s sebou přináší další pozitiva, protože není k LED osvětlení nutné dopořizovat další výbavu, kterou je například ventilace, větráky či stínění. Jednoduše si pořídíte pouze LED svítidlo, nainstalujete a rázem vašim rostlinkám svítíte. Co se týká nákladů, tak LED svítidla jednoznačně vedou. Oproti výbojkovým svítidlům totiž mají LED svítidla mnohem nižší spotřebu energie. Jako další výhodu musíme také zmínit velmi dlouhou životnost LED svítidel, v některých případech až extrémní, protože průměrná životnost LED svítidel je 50 000 hodin a u některých druhů světel může dosahovat až 100 000 hodin. Benefity, které LED svítidla mají jsou zcela bezkonkurenční oproti ostatním světelným technikám na trhu a investice, za kterou je pořídíte, se vám mnohonásobně vrátí v průběhu jejich používání.

Jaká svítidla se pro pěstování rostlin hodí?

Pro přisvěcování rostlinám se většinou využívají speciální svítidla, podle potřeby světla pro danou rostlinu. Na trhu naleznete speciální LED svítidla, která jsou určena přímo pro pěstování rostlin. Dokáží jim poskytnout přesně takové světlo, které potřebují, což běžná žárovka určitě plnit nebude. Správné světlo je důležité pro perfektní vývoj rostlin a významně se podílí na velmi důležitém procesu, kterým je fotosyntéza. Zásadním aspektem pro výběr správného světla na pěstování rostlin je jeho vlnová délka, která se v různých hodnotách podílí na jednotlivých procesech růstu rostliny. Například pro růst stonků je zásadní vlnová délka světla 630 – 640 nm a vlnová délka o hodnotě 720 – 740 nm zase podporuje růst spodních listů. Díky LED technologii je možné rostlinám poskytnout všechny tyto potřebné vlnové délky najednou, protože na trhu jsou již dostupná svítidla s plným světelným spektrem.

Studie NASA

Pěstování rostlin s LED osvětlením zkoumala také celosvětově známá NASA. Konkrétně se zabývala výzkumem růstu salátů, které pod LED osvětlením pěstovala. Výsledky byly překvapivé a pozitivní. Díky LED osvětlení je možné nastavovat přesně vlnové délky podle toho, jak to zrovna rostlina vyžaduje. Z této zajímavé studie vyplynulo, kterou NASA zahájila především kvůli možnosti pěstování potravin ve vesmíru, že LED osvětlení je nejvhodnějším zdrojem umělého světla pro rostliny. Nejen, že ke svítidlům není potřeba žádné další vybavení a jsou tedy praktická a nenáročná, protože nezaberou tolik místa. Ale také díky nejméně vydávanému teplu mohou být LED svítidla instalována co nejblíže pěstovaným rostlinám. To znamená, že se k rostlinám dostane mnohem více světla, než z ostatních umělých zdrojů světla.

Speciální osvětlení

Díky speciálním druhům svítidel vaše rostlinky skutečně porostou. Na trhu s LED osvětlením dnes seženete již celou řadu svítidel vhodných pro pěstování rostlin. Můžete se setkat s LED panely, LED žárovkami, LED reflektory i s osvětlením přímo do skleníku, které jsou určené přímo pro pěstování. Většina těchto svítidel je schopná kombinovat různá spektra světla a je tak nejlépe podpořen růst rostliny. U nás na e-shopu naleznete speciální LED pásek, který je navržen přímo pro pěstování rostlin.

LED pásek GROW

Speciální LED pásek GROW dokáže zlepšit podmínky pro růst vašich rostlin. Má plné barevné spektrum a ideální vlnovou délku. Hodit se může například pro pěstování bylinek v kuchyni nebo přisvěcování rostlinám. Výhodou LED pásku je jeho flexibilita a velmi snadná instalace. Má samolepicí pásku, takže jej nalepíte přesně tam, kam potřebujete. Doporučujeme k LED pásku přikoupit hliníkový LED profil, který zajistí LED pásku dobré chlazení, ochranu před poškozením a prodlouží jeho životnost. LED pásek je prodáván na metry, ale je možné ho dělit každých 5 centimetrů. Díky tomu si můžete nastavit délku LED pásku přesně podle vašich potřeb. K LED pásku je nutné přikoupit také zdroj 12V, který naleznete v naší nabídce také. S LED páskem GROW se bude vašim rostlinkám dařit, ty porostou!

Led pásek GROW

Tímto článkem bychom chtěli poukázat, jak skvělá LED technologie v oblasti osvětlení je, a že nemusí nutně sloužit pouze k osvětlování domácností a jiných interiérů či venkovních prostředí. Své využití si LED osvětlení našlo i v tolik důležitém odvětví, jako je pěstování rostlin, což může mít v budoucnu obrovský význam. Jste vášnivými zahradníky? Pak je LED osvětlení tou pravou volbou.

Affiliate program