LED osvětlení do škol i školek

Snížit náklady za energie i údržbu, to by mělo být cílem každé vzdělávací instituce. Ale nejen to. Je potřeba brát v potaz také komfort poskytovaný studentům, který je nutné pomocí nejnovějších technologií stále zlepšovat. Kvalitní prostředí pro učení zajistíte mimo jiné také vhodnou světelnou technikou. A právě toho dosáhnete s moderním LED osvětlením.

LED-osvětlení-do-škol-i-školek

Naplánování a realizace rekonstrukce zastaralých svítidel se vzdělávacím zařízením rozhodně vyplatí, a to hned na několika frontách. Školy, střední školy, vysoké školy, ale i mateřské školky si zaslouží rekonstrukci světelných systémů s přechodem na efektivní a úspornou LED technologii. Proč? LED svítidla mají na studenty bezesporu dobrý vliv. Jaký, to si přečtěte v našem novém článku.

Studie prokázaly, že…

Díky LED osvětlení dokážete svým žákům vytvořit dokonalé podmínky pro čtení, psaní a učení. LED osvětlení může zvyšovat soustředěnost studentů při výkladu nové látky, a zároveň i jejich výkonnost při nejrůznějších aktivitách. LED svítidla celkově podporují zrakový vjem i zrakovou pohodu, což je důležité zejména u těch dětí, které jsou stále ještě ve vývoji. Zrak se nějakým způsobem vyvíjí až do 7 roku života, proto je důležité nepodceňovat osvětlení i v mateřských školkách a na prvních stupních základních škol. Nedostatek světla studenty utlumuje, zvyšuje chybovost a také snižuje bezpečnost pohybu v prostorách škol.

Úspora nákladů

Mezi výhody, které instalace LED osvětlení může přinést, patří samozřejmě také úspora nákladů. Účty za energii se vaší škole mohou snížit až o 90 %. To ale není všechno! Hospodárnější jsou LED svítidla také v oblasti údržby. Jejich životnost je mnohonásobně delší, než u ostatních světelných technologií. Průměrně se pohybuje kolem 50 000 hodin. Některé typy svítidel však vydrží svítit i 100 000 hodin při nezměněné svítivosti. Pro představu, pokud budete svítit 8 hodin z celého dne, 250 dní v roce, je životnost svítidel až 25 let.

Navíc je potřeba brát v potaz také fakt, že LED svítidla jsou méně poruchová. Skvěle fungují i za nižších a vyšších provozních teplot. To znamená, že mráz ani teplo jim neškodí. Světelné LED zdroje se nepřehřívají, tak, jako tomu bylo u klasických žárovek. I z tohoto důvodu dochází k poruchám opravdu vzácně.

Úspora-nákladů

Negativní vliv fluorescenčních zářivek

Ještě stále je k osvětlení školních tříd využíváte? Pak je nejvyšší čas staré zářivky vyměnit za nová, efektivnější tělesa s LED modulem. Víte, že klasické zářivky jsou náchylné k blikání a bzučení, což může studentům způsobovat nepříjemné bolesti hlavy, až migrény? U starých zářivek navíc dochází k častějšímu selhání, proto často bývají třídy a ostatní prostory škol nevhodně osvětlené, učebny nemají dostatek potřebného světla a jsou tmavé. I taková skutečnost může mít za následek nové vznikající oční vady u dětí, které se nemohou dobře soustředit na psaní a čtení.

Pro lepší prospěch žáků

Aby se studentům lépe pracovalo a mohli stále zlepšovat svůj prospěch, potřebují k tomu kvalitní světelné podmínky. Moderní LED panely je mohou zajistit. Dokáží poskytnout barevný tón světla, který podpoří kognitivní funkce dětí, a věrně se podobá přirozenému dennímu světlu. Navíc svítidla s vysokým indexem podání barev dopomáhají vnímat přirozené barvy v prostředí. LED panely jsou speciálně navrženy tak, aby co nejlépe podporovaly lidský zrak. Světlo, které vyzařují je efektivní, příjemně rozptýlené a neoslňuje.

Osvětlení tabule

Centrální osvětlení je ve třídách důležité. Stejně tak by se nemělo zapomínat na osvětlení tabule, ze které by žáci měli bez problémů přečíst, co na ni vyučující píše. Tabuli lze nasvítit například pomocí reflektorů nebo přisazených bodových světel, jejichž úhel svitu můžete směřovat šikmo k tabuli a nebude tak docházet k oslnění žáků, ani učitelů.

Osvětlení-tabule

Osvětlení sportoviště

Součástí většiny základních škol jsou i sportoviště a hřiště. I v tomto prostředí je třeba nebrat osvětlení na lehkou váhu. Studenti při sportech potřebují mít zajištěnou dokonalou viditelnost, aby nedošlo při sportovní aktivitě k úrazu. V naší nabídce naleznete i osvětlení pro sportoviště, které je speciálně navržené tak, aby poskytovalo dokonalé světlo i z velkých výšek.

Osvětlení podle norem

Stejně jako kanceláře, i osvětlení interiéru vzdělávacích zařízení podléhají evropským normám pro osvětlení pracovních prostorů. Podle různých vykonávaných činností je potřeba plánovat svítidla s přesným množstvím světla (s dostatečným počtem Luxů). Připravili jsme pro vás malou srovnávací tabulku s přehledem, jaké množství světla je potřeba pro daný typ učebny.

Typ interiéru

lx

Index podání barev

Klasická učebna

300

80

Prostor tabule

500

80

 

Učebny výtvarného umění

500

80

PC učebna

300

80

Školní jídelna

200

80

Herna MŠ

300

80

 

Plánujte a realizujte s námi

Chcete se připojit ke školám, které už osvětlení modernizovaly, přešly na LED technologii a pozitivní výsledky čítají nejen u svých žáků, ale také v provozních nákladech? Oslovte nás a my vám naplánujeme osvětlení přesně podle potřeb, norem i požadavků. LED osvětlení dodáme, vypracujeme i světelný projekt a plány také zrealizujeme. Staňte se moderním vzdělávacím zařízením, které svým studentům poskytne ty nejlepší podmínky. Kontaktujte nás a společně probereme všechny možnosti – info@ledsviti.cz.

Affiliate program