Trendy v osvětlení kuchyní pro rok 2023 | LEDsviti.cz

Osvětlení se v interiéru řeší stále častěji, to je jedině dobře. Ukazuje se totiž, že osvětlení má vliv nejen na naši náladu, ale třeba i na naši produktivitu. Právě z toho důvodu se vyplatí na něj myslet už na úrovni projektu. Osvětlení kuchyně navíc dodá prostorám jedinečnou atmosféru, abyste se cítili dobře. Podívejte se, jaké osvětlení kuchyně bude trendy v roce 2023.

Moderní-osvětlení-kuchyně-kombinuje-hned-několik-druhů-světel

Prim stále hraje hlavní a vedlejší osvětlení

Stejně jako u jiných místností, je nejdůležitější rozdělit osvětlení v kuchyni na hlavní a vedlejší. Zapomeňte na to, že bude stačit jedno centrální osvětlení, například lustr do kuchyně. Ten je vhodný nad jídelní stůl, ale jinam se příliš nehodí. Rozhodně by pak neměl osvětlovat celý prostor, protože by vznikly nepříjemné stíny, a navíc by mohl i oslňovat. Vždy proto prostor rozdělte na primární a sekundární osvětlení.

Primární osvětlení kuchyně - jedná se o hlavní osvětlení, které má za cíl zcela osvítit prostor kuchyně. Samozřejmě je v praxi složeno z více různých svítidel. Musí především dokonale osvětlovat kuchyňskou linku, konkrétně pracovní desku, ale také celkově prostory kuchyně, například pro úklid.

Sekundární osvětlení kuchyně - zejména dekorativní osvětlení, také je složeno z více světelných zdrojů. Mělo by být mírnější, spíše teplejší barvy. Osvětlovat by mělo také dostatečně jídelní stůl.

Lustr nad jídelní stůl, žádné bodovky

Několik let zpět byly velmi oblíbené bodovky, především ty zasazené do stropního podhledu. Mohou vytvořit dostatečně silné osvětlení, ale musí jich být mnoho. Používali se jako univerzální osvětlení nejen do kuchyně, ale třeba i do obývacího pokoje. Jednoduše například v kuchyni osvětlovaly jak kuchyňskou linku, tak jídelní stůl. Stále se s takovým řešením můžete setkat, ale už dávno není moderní.

Designové-lustry-nad-jídelní-stůl-vypadají-skvěle

Světelný zdroj by měl být zavěšen přibližně 70 cm nad stolovou deskou. Díky tomu bude skvěle osvětlovat jídlo, ale zároveň neoslňovat. Chromatičnost doporučujeme okolo 2 700 Kelvinů, tedy teplejší bílou.

Právě nad jídelní stůl patří závěsný lustr, takové řešení osvětlení jídelního stolu je dnes moderní, ale současně praktické. Zvolte si lustr nad jídelní stůl podle toho, jak se bude ke zbytku kuchyně hodit. Pokud máte kulatý jídelní stůl, doporučujeme zvolit i kulatý lustr nad jídelní stůl. U hranatého jídelního stolu je zase lepší podélné osvětlení. Vybírat můžete z mnoha různých materiálů i barev.

Led pásky do kuchyně

Oblíbené jsou také LED pásky. Ty se opět používají zejména jako vedlejší osvětlení, ale není to podmínkou. Můžeme se s nimi setkat například při osvětlení kuchyňské linky, kde dokáží svítit dostatečně efektivně. Dnes se LED pásky využívají především jako osvětlení nad kuchyňskou linku, případně jako osvětlení polic. Každopádně setkat se můžeme také s tím, že LED pásky jsou umístěny na soklech kuchyně, to vytváří zajímavý efekt levitujících skříněk, ale navíc to má i praktické využití, protože takové osvětlení usnadňuje orientaci.

Závěsná svítidla do kuchyně

Jak už jsme zmínili, závěsná svítidla jsou vhodná především nad jídelní stůl. Pokud ovšem máte v kuchyni vysoké stropy, můžete závěsná svítidla do kuchyně snadno využít i jinde. U stropů nad 280 centimetrů se závěsná svítidla a kuchyňské lustry hodí také na osvětlení varného ostrůvku nebo, pokud ostrůvek využíváte jako plochu pro odkládání nádobí při vaření. Závěsná svítidla jsou především moderní a designová.

Závěsná-svítidla-do-kuchyně-můžete-použít-například-nad-varný-ostrůvek

Klasický kuchyňský lustr

Jestliže máte kuchyni laděnou spíše tradičně, nemusí být vhodné do ní použít různá moderní a designová závěsná svítidla. V takovém případě sáhněte po klasickém kuchyňském lustru. Lustry do kuchyně ale mají svá pravidla. Vždy dbejte na to, aby stínidlo zcela skrylo po obvodu žárovku, průhledná svítidla sice propouštějí více světla, ale také oslňují. Pokud je osvětlení uděláno tak, že vás oslňuje, chtělo by to napravit.

Dekor kuchyně a osvětlení

Myslete také na to, abyste sladili osvětlení s dekorem kuchyně. Především byste se měli rozmyslet, jestli zvolíte bílá světla, chromová nebo černá. Existují například i dřevěné alternativy, ale do těch se bez designéra nepouštějte. Obecně platí, že pokud máte kuchyň světlou, zvolte kontrastní osvětlení, tedy ideálně černé matné. Rozhodně tím neuděláte krok vedle, protože černé doplňky jsou trendy. Můžete je pak zkombinovat s černou kuchyňskou baterií, zásuvkami nebo vypínačem. Celkově se pak doplňky sjednotí, ale přitom budou kontrastní. Myslete však na to, že podobnou propojující linii byste pak měli držet po celém domě.

Affiliate program