Solární LED svítidla: Nejúspornější řešení venkovního osvětlování

Venkovní a zahradní osvětlení může být zcela nezávislé na elektrické energii. Jak? Řešením jsou solární LED svítidla, která se stávají stále populárnější, protože čerpají energii pro svícení z obnovitelných zdrojů. Konkrétně ze slunečního záření. Solární LED svítidla mohou být účinnými pomocníky v boji s nepříznivou energetickou situací. Pojďme se společně podívat pod pokličku této revoluční technologie osvětlování. Jaké má solární osvětlení výhody? Kde všude se využívá? Víc se dozvíte v následujícím článku.

Solární-LED-svítidla_Nejúspornější-řešení-venkovního-osvětlování

Venkovní solární LED svítidla mají celou řadu výhod. Kromě toho, že se nepodílejí na nákladech za elektřinu, což je bezespor jejich nejvýznamnějším benefitem, se solární svítidla také snadno udržují a instalují.

Jak solární LED svítidla fungují?

 

Venkovní solární LED svítidla fungují tak, že pomocí solárních článků, které jsou buď přímo jejich součástí, nebo oddělené, přeměňují po čas dne sluneční světlo na elektrickou energii, kterou následně ukládají do dobíjecích baterií. Díky tomu mohou svítidla čerpat uschovanou energii v pozdních večerních hodinách pro svícení i na několik hodin. Tomuto jevu se odborně říká fotovoltaický efekt.

Výhody svítidel na solární elektřinu

 

Rozhodujete se, jestli se venkovní solární svítidla vyplatí pořídit? My říkáme, rozhodně ano. Přinesou vám totiž pouze samé výhody. V dnešní době, kdy je energetická situace stále nevyzpitatelnější, mohou solární svítidla poskytnout jistotu, protože čerpají energii z obnovitelných zdrojů.  Solární svítidla mají i další zajímavé výhody, protože jsou:

  • Šetrná k životnímu prostředí. Solární svítidla se významě podílejí na snižování uhlíkové stopy. Nečerpají totiž energii z neobnovitelných zdrojů, které mají obrovský podíl na zvyšování emisí skleníkových plynů.
  • Poháněná obnovitelným zdrojem energie. Pokud používáte solární světla na místech, kde je dostatek slunečního světla, není důvod k obavám, že by energie jednoho dne došla. Naopak, se solárními svítidly máte jistotu, dokud mají dostatek slunečních paprsků.
  • Energeticky nenáročná. Solární LED světla se neprojevují na účtech za elektřinu. Ačkoliv se možná mohou zdát počáteční investice do solárních LED světel nákladnější, skutečnost je taková, že se po velmi krátké době zaplatí svítidla v podstatě sama. Je to tím, že neplatíte náklady spojené s energiemi.
  • Snadno udržovatelná. Solární svítidla a jejich články stačí v průběhu roku pouze udržovat v čistotě, aby mohla efektivně sbírat energii ze slunečního světla, kterou přeměňují na elektřinu. Čisté musí být především solární články. Při údržbě stačí provést běžnou kontrolu, zda světla správně fungují.
  • Jednoduchá na instalaci. Vzhledem k tomu, že není nutné solární svítidla připojovat k rozvodům elektrické sítě, je jejich montáž opravdu snadná. Je to obrovskou výhodou na těch místech, kde jsou již rozvody elektřiny hotové a není nutný zásah do elektroinstalace. A také tam, kde elektřina dostupná není. Svítidlo jednoduše umístíte tam, kde zrovna potřebujete svítit a kde je během dne dostatek denního světla.

Kde všude je možné solární LED světla využívat?

 

Solární LED svítidla potřebují pro správné fungování dostatek slunečního světla. Na trhu existují svítidla, jejichž přímou součástí jsou fotovoltaické články. V takovém případě je nutné svítidlo umístit na předem promyšlené místo, kde slunečním paprskům nebrání stromy ani jiné objekty. Jsou ale také svítidla, jejichž přímou součástí solární panel není a je oddělený. V takovém případě je možné umístit samotné svítidlo kamkoliv. Stačí, když se denní světlo dostane k fotovoltaickému panelu, a právě ten je nutné opět umístit na strategické a dobře osvětlené místo.

Solární LED světla se používají zejména k osvětlování zahrad, venkovních teras či balkonů. Jsou hospodárným řešením pro všechny milovníky atraktivně osvětlených zahrad. Provoz svítidel vás nic nestojí, a přesto si můžete od jara až do podzimu užívat pohádkově osvětleného venkovního okolí vašeho domu. Se solárními LED svítidly rozsvítíte zahradní cestičky, rybníčky i skalky s vašimi oblíbenými rostlinkami.

Solární-LED-světla

Solární veřejná svítidla mohou být budoucností pro osvětlování měst a veřejných míst.

Stále častěji jsou dnes LED světla využívána pro své unikátní výhody jako veřejné osvětlení. Mohou sloužit jako alternativní zdroje světla tam, kde ještě není vybudovaná elektroinstalační síť. V jižních státech, kde slunce svítí téměř po celý čas roku, se veřejná solární svítidla využívají bežně. Klimatické podmínky v těchto geografických místech k tomu přímo vybízejí. Sloužit mohou také k osvětlení venkovních objektů, což může významně snížit náklady za elektřinu mnohým podnikům, které dnes musí čelit různým krizím, včetně energetické.

Fungují solární světla v zimě?

 

Venkovní solární LED svítidla jsou předurčena především do dobrých světelných podmínek. Ty jsou samozřejmě v našem geografickém pásmu častější hlavně v letních měsících.  K tomu, aby dokázaly články solární energii měnit na elektřinu však nemusí slunce zářit naplno celý den. Kvalitní solární osvětlení si poradí i se zataženou oblohou, sluneční paprsky zachytí i přes mraky, avšak střádání energie může trvat o něco déle, než když je obloha jasná a bez mráčků.

Rozmanitá nabídka solárních svítidel

Dostupná jsou v dnešní době solární svítidla různých typů. V zahradách se využívají světla k dekorativním účelům, ale také existují praktičtější druhy, díky kterým zvýšíte například bezpečnost v exteriéru během pozdních večerních hodin.

Zapichovací solární LED svítidla

Svítidlo díky hrotu zapíchnete do měkkého povrchu, do hlíny či trávníku. Montáž i umístění zapichovacích solárních svítidel není složitá. Svítidla se v pravidelných intervalech instalují podél zahradních cest, nebo je můžete zapíchnout po obvodu zahradního rybníčku. Tato svítidla mohou disponovat pohybovým senzorem, díky kterému se rozsvítí vždy, když se budete procházet v jejich blízkosti. Svítit tak budou pouze nezbytně dlouhou dobu. Zapichovací svítidla jednoduše kdykoliv přemístíte, protože jsou flexibilní.

Nástěnná solární světla s čidlem

Užitečná solární svítidla na stěnu mohou sloužit jako skvělé orientační body v exteriéru vašeho domu či podniku. Díky pohybovému čidlu svítí světlo na plný výkon tehdy, když ve svém zorném poli skutečně detekuje pohyb. Energie nastřádaná v baterii není zbytečně plýtvána, tudíž mohou svítidla svítit o poznání déle, než ta bez senzorů. U nástěnných svítidel je třeba skutečně dodržovat umístění, kde budou mít dostatečný přísun denního světla. Pozor dejte na umístění pod přístřešky, kde by nemusela solární svítidla fungovat efektivně.

Solární LED reflektory

Praktická soběstačná svítidla, která mohou sloužit jako osvětlení vchodových dveří, příjezdových cest, vstupních a vjezdových vrat  či teras. Solární LED reflektory jsou odolné a rovněž díky nim můžete ušetřit náklady za elektřinu. Pokud zvolíte reflektory se senzorem pohybu, mohou účinně ochránit váš majetek. Nevítané návštěvníky náhle rozsvícené světlo jistě odradí.

Solární-LED-reflektory

Reflektory jsou vysoce efektivní svítidla. V kombinaci se solárním článkem navíc mimořádně hospodárná.

Dekorační solární světla

Chcete si zpříjemnit venkovní posezení ve vaší zahradě? Solární světelné řetězy vám pomohou vytvořit v zahradě jedinečnou atmosféru. Udělejte ze své zahrady oázu klidu s dekorativními solárními světýlky, jejichž provoz vás nebude stát vůbec nic.

Zapichovací bodové reflektory

Nasviťte přesně tu část zahrady, kterou chcete nechat zazářit. Dopomohou vám k tomu solární zapichovací reflektory, které mají otočnou hlavu a jejich úhel svícení tak můžete směřovat kamkoliv vás zrovna napadne.

Solární svítidla jsou umělými zdroji světla budoucnosti. Se solárními svítidly můžete ještě víc povýšit estetickou stránku vašeho exteriéru, navíc s tím bonusem, že se výrazně promítne jejich provoz na vašich úsporách za elektřinu. Zahrada má sloužit k odpočinku, a pokud je správně upravená, dodáte jí dostatek světla, můžete relaxovat až do pozdních večerních hodin, pořádat oslavy s nejbližšími a užívat si letních večerů dosyta. Myslete na budoucnost a pořiďte si solární LED světla už dnes.

Affiliate program