Osvětlení zrcadla - jaká svítidla vybrat a kam je instalovat?

Víte, že průměrně dokáže žena trávit před zrcadlem i hodinu denně a ačkoliv u mužů doba strávená u zrcadla značně klesá, i tak se šplhá k pěti hodinám týdně? Zrcadlo by mělo být součástí každé koupelny i předsíně, abychom mohli kontrolovat svou vizáž a provádět běžnou hygienu. Poradíme vám, jak zrcadlo dokonale osvětlit a vytvořit tak perfektní podmínky pro každodenní rutiny, které před zrcadlem provádíte.

led_zrcadlo

Proč je osvětlení zrcadla důležité?

Před zrcadlem vykonáváme každý den hned několik různých činností, které jsou důležité pro náš dokonalý zevnějšek a bez zrcadla by se tyto aktivity rozhodně neobešly. Dámy a pánové, jen si to představte, jak si oholíte tvář, nebo nanesete make-up, aniž byste použili zrcadlo. Asi by to nebylo úplně hladké oholení a make-up by pravděpodobně neskončil tam, kde by měl. U zrcadla běžně trávíme v přepočtu dost času. Čistíme si před ním ráno i večer zuby, zdokonalujeme svou vizáž, vytváříme styling vlasů, pečujeme o svou pleť, kontrolujeme svou postavu i volbu správného oblečení. Zamysleli jste se však někdy nad tím, že samotné zrcadlo nestačí a potřebuje k sobě pomocníka v podobě kvalitního osvětlení? Zrcadla, která jsou dobře osvětlena dokáží vytvořit skvělé podmínky ženám pro jejich líčení a mužům zase neunikne žádný detail při holení tváře. Není to jen tak, že maskérny filmových hvězd využívají zrcadla, která jsou osvětlená po celém jejich obvodu profesionálními svítidly. Jedině tak mohou herečky a herci zkontrolovat každý detail svého make-upu.

Důležité úkoly, které osvětlení zrcadla plní

Svítidla, která doprovází zrcadla, mají důležité funkce díky kterým můžeme vypadat skvěle. Jedním ze zásadních úkolů dobrého osvětlení zrcadla je to, že při pohledu do něj dokážeme obličej vnímat ostře a v přirozených barvách. Nerovnoměrně osvětlené zrcadlo může vytvářet nepříjemné stíny, které mohou zapříčinit nedokonalosti při úpravách, líčení i holení. Světla, která budou osvětlovat vaše zrcadla musejí splňovat patřičné atributy, díky kterým bude pohled na odraz v zrcadle bez chybičky. Zrcadla mají vlastnost odrážet zpět veškeré světlo, které na něj dopadá. V praxi to funguje tak, že pokud se postavíte před zrcadlo, odráží se světlo od postavy směrem ke zrcadlu a zase zpět k lidskému oku.

led_zrcadlo2

Barvu světla nepodceňujte

Při výběru osvětlení zrcadla si dejte záležet na výběru teploty chromatičnosti – neboli barvy světla. Barva světla nám dokáže poskytnout co nejvěrnější kopii přirozeného světla, se kterým se v bežné denní době setkáváme. A jen ženy mohou nejlépe docenit výborné vlastnosti běžného denního světla při každodenním líčení. Pokud vám zrcadlo slouží pouze k běžné hygieně, jako je například čištění zubů, celkem dobře si vystačíte u zrcadla s teplou barvou světla. Jelikož se ale zřídka stává, že zrcadlo slouží pouze k této činnosti, pak je potřeba vybírat barvu světla mnohem důkladněji. LED osvětlení má obrovskou výhodu v tom, že si barvu světla můžete vybrat v různých odstínech. Abyste dokázali na svém obličeji spatřit každičký detail a sebemenší chybu, bude nejvhodnější soustředit výběr osvětlení ke zrcadlu s denní bílou barvou až chladnějším odstínem světla. Ideálně pak na stupnici Kelvinů v rozmezí 4000 až 6000 Kelvinů.

Index podání barev

Nejen barva světla je však důležitým parametrem, který je dobré při osvětlování zrcadla sledovat. Velmi důležitý je také index podání barev, neboli CRI. Je to hodnota, která udává schopnost vnímání barev pod umělým světlem, ve srovnání s přirozeným světlem, s nímž se setkáváme za bílého dne. CRI se pohybuje v rozmezí 0 – 100 a čím je tato hodnota vyšší, tím přirozeněji dokážeme vnímat barvy s LED svítidly. K osvětlení zrcadla doporučujeme využít svítidla s hodnotou CRI vyšší než 80, což bude perfektní pro make-up a ostatní úpravy, které si vyžadují precizní soustředěnost.

Umístění světel

Nejen parametry svítidel musíme brát při osvětlování zrcadla v zřetel, ale také správné umístění osvětlení ke zrcadlu dovede konečný výsledek k dokonalosti, tedy váš perfektní odraz. Aby se předešlo oněm nepříjemným stínům, které jsme již zmínili, je potřeba osvětlení kolem zrcadla dobře rozvrhnout tak, aby obličej či postava byla osvětlena rovnoměrně. Ideální je tedy použít svítidla nejen v horní části zrcadla, ale umístit svítidla i na obě boční strany zrcadla. Směr osvětlení pak centrujte přímo na osobu, která bude před zrcadlem stát, nikoliv pouze na zrcadlo.

Jaká svítidla ke zrcadlu zvolit?

Perfektním typem svítidel jsou v tomto případě přímo nástěnné lampičky, které slouží přímo pro instalaci ke zrcadlu. Pořídit si ale můžete jakékoliv nástěnné lampy, které budou splňovat doporučené parametry. Oblíbené a moderní jsou také LED pásky, jež je možné instalovat po celém obvodu zrcadla. Jsou skvělou volbou v případě, že kolem zrcadla nemáte dostatek místa pro lampičky a přejete si spíše nenápadné, ale moderní osvětlení. Flexibilní LED pásky si navíc můžete přizpůsobit jakémukoliv tvaru zrcadla. Dají se snadno tvarovat a jejich instalace není vůbec náročná.

Dosáhněte skvělých výsledků při úpravách vašeho zevnějšku, ať už při pouhém pečování, líčení, úpravě vlasů či holení. Jedině s osvětleným zrcadlem budete moci vnímat svůj odraz přirozeně, jasně a ostře. S LED osvětlením zvládnete make-up i vlasy na jedničku. A ačkoliv vzhled neodráží charakter člověka, dobře působící vizáž ještě nikdy nikoho neurazila.

Affiliate program