Bezpečné osvětlení v koupelně

Koupelna je místem, kde trávíme spoustu času s úpravami svého zevnějšku. Provádíme v ní běžnou hygienu a někdo ji rád využívá jako osobní wellness centrum k relaxaci po náročném dni. Ke všem těmto činnostem se neobejdeme bez kvalitního osvětlení koupelny. Víte, že výběr koupelnových svítidel by se měl držet určitých pravidel a technických parametrů, které zajistí bezpečně osvětlenou koupelnu? V tomto článku se dozvíte, jaké parametry je třeba sledovat při nákupu svítidel určených do koupelen a v jakých zónách je vhodné svítidla v koupelnách instalovat.

bezpecnost_v_koupelne

Proč jsou parametry u koupelnových svítidel důležité?

V koupelně provedeme každý den hned několik činností, které si vyžadují použití vody. Ráno začínáme čištěním zubů u umyvadla, sprchujeme se ve sprchových koutech, nebo si napouštíme ve večerních hodinách horkou lázeň do vany. Jenže všechny tyto naše každodenní hygienické potřeby vytváří v koupelně vlhkost a voda, bez které se v koupelně neobejdeme, se velmi snadno může dostat i mimo svou zónu – směrem ven od umyvadla, vany či sprchy. Právě tyto předpoklady jsou důvodem k tomu, proč je vlastně tolik důležité sledovat při výběru koupelnových svítidel parametry, jako je například dostatečný stupeň krytí. Voda, která by mohla případně vniknout ke svítidlu může způsobit nejen zkrat a poškození svítidla, ale také nebezpečný úraz. Tomu lze předejít jedině výběrem kvalitního osvětlení s dostatečně vysokým krytím IP, které bude chráněné před vniknutím vody a bude odolné vůči vlhkosti.

Co je to stupeň krytí?

Všechna elektrická zařízení, tedy včetně LED svítidel, musí mít mezinárodní označení, které nám prozrazuje, jak je zařízení odolné vůči vniknutí cizího tělesa a kapaliny. Stupeň krytí nalezneme u svítidel i elektroinstalačního materiálu pod kódem, který se značí anglickou zkratkou IP (ingrees protection) po níž následuje dvojciferná hodnota, díky které se můžeme přehledně orientovat, jak moc jsou svítidla odolná proti vlhkosti, stříkající vodě nebo dokonce vůči prachu a vniknutí jiných předmětů. Při osvětlování koupelny je pro nás rozhodující druhá cifra v kódu, protože udává, jakým stupněm je zařízení nebo svítidlo chráněné před vniknutím vody. První cifra je ukazatelem odolnosti vůči vniknutí cizího tělesa.

Stupně ochrany proti vodě:

  • IP x0 - Nechráněno.
  • IP x1 - Svisle kapající.
  • IP x2 - Kapající ve sklonu 15°.
  • IP x3 - Kropení, déšť.
  • IP x4 - Stříkající.
  • IP x5 - Tryskající.
  • IP x6 - Intenzivně tryskající.
  • IP x7 - Dočasné ponoření.
  • IP x8 - Trvalé ponoření.

Bezpečnostní zóny

Nyní už víme, jakým krytím by měla svítidla do koupelny disponovat, aby byla bezpečná při používání na vlhkém místě a chránila nás tak před nebezpečným úrazem, kdyby z nějakého důvodu k vniknutí vody do svítidla přeci jen došlo. Další problematikou při osvětlování koupelny, které je potřeba věnovat pozornost už při výběru svítidel i jejich konečné instalaci, jsou bezpečnostní zóny. Při osvětlování koupelny a celkových rozvodech elektroinstalace bychom se vždy měli řídit podle bezpečnostních zón, které nám jasně určují přesné umístění svítidel, podle jejich stupně ochrany. Zóny jsou rozdělené celkem do čtyř skupin a řídí se podle přesné normy, která je vytvořena pro koupelny a sprchové kouty. Uspořádání jednotlivých zón v koupelně můžeme popsat takto a ještě lépe si je prohlédnete v přehledném obrázku níže:

  • Zóna 0 – tato zóna označuje přímo prostor ve vaně, nebo vaničku ve sprchovém koutu. Do
    této zóny je možné použít pouze svítidla s nejvyšším krytím IPx7 a IPx8, která jsou určená
    k dočasnému nebo trvalému ponoření.
  • Zóna 1 – vyskytuje se v bezprostřední blízkosti vany nebo sprchového koutu, jsou to přilehlé
    stěny k vaně nebo sprše. Minimální výška této zóny je 225 centimetrů od podlahy. V zóně 1 je
    možné instalovat svítidla s minimální ochranou IPx5 a vyšší.
  • Zóna 2 – obklopuje zónu 1, dosahuje do výšky až tří metrů a horizontálně se vyskytuje 60
    centimetrů od vany, umyvadla nebo sprchového koutu. Svítidla, která jsou instalována do
    zóny 2 musejí splňovat minimálně stupeň krytí IPx4.
  • Zóna 3 – v této poslední zóně je možné využít běžná interiérová svítidla i s nižším stupněm
    ochrany IP20. Vyskytuje se všude v prostoru koupelny mimo ostatní tři zóny.

zony

Výběr svítidel

Stupeň ochrany i zóny, do kterých je možné svítidla v koupelně umístit jsou pravděpodobně již jasné. Nyní přichází na řadu skutečný výběr nového osvětlení do koupelny. Ať už vybíráte centrální osvětlení či doplňková bodová světla, nebo osvětlení k zrcadlu, pamatujte si, že kvalita hraje zásadní roli. Svítidla by měla být do těchto vlhkých prostor vyrobena z odolných materiálů, které nejsou náchylné ke korozi. Ideální jsou svítidla z kvalitního skla, z odolných plastů a kvalitních směsí kovů. Barvu světla i intenzitu vybírejte nejen podle vkusu, ale také podle celkového provedení interiéru koupelny. Berte v potaz barevnost obkladů, velikost místnosti i to, zda se v koupelně nachází také zdroj denního světla, či nikoliv. Koupelny bez oken si vyžadují mnohem důkladnější plánování osvětlení, protože v nich potřebujeme dostatek světla i za bílého dne.

Z osvětlování koupelny nemějte obavy. Pokud se budete řídit pravidly, která jsme vám v dnešním článku nastínili, zvládnete osvětlení koupelny levou zadní. Za nás je i přesto nejlepším řešením svěřit osvětlování koupelny vždy zkušeným odborníkům, protože se vyhnete přinejmenším zbytečným starostem, které můžete přenechat někomu, kdo má s instalací svítidel bohaté zkušenosti. Naplánujte si osvětlení koupelny dopředu a pečlivě. Pokud si nejste při výběru svítidel jistí, neváhejte se na nás obrátit. Poradí vám zkušení kolegové, kteří jsou v oblasti LED svítidel specialisté.

Affiliate program