Světla do podhledů

Jaká svítidla vybrat do podhledů?

Ačkoliv se nemusí zdát příliš důležitý, tak i strop je důležitou součástí celkového interiéru. Nižší místnosti mohou působit mnohem útulnějším dojmem, a proto se často setkáváme s podhledy v bytech i domech s vysokými stropy. Snižování stropů pomocí sádrokartonových desek je moderním řešením při rekonstrukcích bytových jednotek či plánovaných novostaveb. Pokud se rozhodujete snížit výšku v interiéru pomocí sádrokartonu, nebo snad realizujete výstavbu nových kanceláří s kazetovými stropy, pak nezapomeňte zavčas myslet také na vhodné osvětlení. Poradíme vám, jaká LED svítidla se hodí do podhledů.

 

LED svítidla jsou do podhledů skvělou volbou

Ptáte se proč? LED technologie přináší totiž kromě své obrovské úspornosti další spoustu výhod, pro které se LED osvětlení hodí do podhledů více, než kterékoliv jiné. Pamatujete si ještě také jako my na rozpálené a přehřáté žárovky, kterých se nedalo ani dotknout ještě dlouho po jejich zhasnutí? Tak toho se s LED diodami ani LED žárovkami bát rozhodně nemusíte. Jejich výhodou je, že se nezahřívají, oproti předchozím světelným technikám. A právě přehřívání ostatních světelných zdrojů by mohlo v podhledech činit značné problémy, vzhledem k tomu, že uvnitř podhledů vede veškerá elektroinstalace. K zápustným svítidlům a síťovým kabelům bývá většinou horší přístup, než k běžnému osvětlení, proto je důležitá dlouhá životnost a velmi nízká poruchovost, kterou LED svítidla mají. Nainstalovat vestavná světla můžete kamkoliv, třeba do koupelny, pokud mají odpovídající stupeň krytí.

LED osvětlení

Na co se zaměřit při výběru vestavných svítidel?

Jelikož jdou technologie stále kupředu a s nimi se objevují i stále nové typy svítidel, je patrné, že se na trhu s osvětlením setkáte s různými druhy světel, která můžete do podhledů zakoupit a nainstalovat. Dnes už svůj výběr nemusíte zaměřovat pouze na bodová světla, ačkoliv jsou stále stejně atraktivní a svou funkci plní dokonale. Můžete svůj výběr soustředit mimo bodovky také na vestavné LED panely, nebo můžete podhledy ve vašem interiéru také velmi dobře osvětlit i dekorovat pomocí moderních LED pásků. Váš výběr zaměřte v první řadě na druh svítidla, který vám bude designově i svou efektivitou vyhovovat nejlépe. Pokud jste si typem svítidla jistí, budou následovat další technické parametry, které by mělo osvětlení do snížených stropů splňovat.

Hloubka osvětlení

Poměrně důležitým parametrem při výběru vestavného osvětlení je instalační hloubka, do které může být svítidlo instalováno. Do nižších podhledů není možné montovat svítidla s větší hloubkou, která by se nemusela vejít. Ideální je, když je při instalaci zachována rezerva mezi svítidlem a celkovou hloubkou podhledu, a to především, pokud se uvnitř podhledu nachází také izolační materiál.

Nastavitelnost úhlu svícení

Zvážit byste měli při nákupu nových svítidel také jejich nastavitelnost. Některé typy bodovek je možné regulovat tak, aby vyzařované světlo dopadalo přesně směrem, kterým potřebujeme. Každé bodové světlo pak může směřovat na různá místa, která potřebujeme v interiéru zvýraznit.

Hlavní, nebo doplňková světla

Je potřeba si při výběru také uvědomit funkci svítidel, kterou budou do budoucna v interiéru plnit. Na místě je položení si otázky, zda budou vestavná svítidla pouze doplňovat centrální osvětlení, nebo budou rovnou sloužit jako hlavní osvětlovače v místnostech. Podle tohoto aspektu následně vybírejte také dostačující výkon a svítivost zápustných světel. Doplňková světla, která doprovázejí například jiná stropní svítidla zdaleka nemusejí mít takovou intenzitu, jako svítidla, která mají optimálně osvětlit celou místnost.

Dostatečná ochrana

Podle toho, do jaké části interiéru budete vestavná světla vybírat, musíte volit také dostatečný stupeň krytí. V parametrech svítidla jej vždy naleznete pod zkratkou IP, ke které náleží vždy dvojciferná hodnota. Podle té se budete řídit. Kupříkladu při výběru vestavných svítidel do podhledů v koupelnách. Právě v těchto místech, kde je často vlhko a hrozí zde vniknutí vody ke svítidlu, je potřeba krytí minimálně IP44.

Stmívatelnost

Bodovky, LED panely i LED pásky mohou být samozřejmě stmívatelné. Stmívatelnost má obrovskou výhodu v tom, že si vaše osvětlení můžete nastavit na požadovanou intenzitu, přesně podle panující nálady, nebo činnosti, kterou v daném místě zrovna provozujete. A jak se dozvíte, že je vybrané svítidlo stmívatelné? Jednoduše. Již v úvodním obrázku svítidla naleznete na našem e-shopu značku „stmívatelné“.

Podle tvaru

Estetický vzhled svítidel je samozřejmě důležitý a měl by dokonale ladit s celkovým designem vašeho interiéru. Bodová světla i LED panely je možné zakoupit v oblých i hranatých tvarech. Kulatá svítidla nepokazí žádný styl a jsou zažitá již spoustu let. Čtvercová a obdélníková světla jsou naopak znakem moderních a jednoduchých stylů, jimž vévodí zejména čisté linie a hladké interiérové doplňky.

Jaké druhy svítidel do podhledu zvolit?

Ne každé svítidlo je na SDK stropy či jiné podhledy ideální. Podívejte se nyní na druhy svítidel, které váš dům či byt se sníženými stropy perfektně osvětlí.

Vestavné bodovky

Jsou moderním zdrojem umělého světla a hodí se opravdu kamkoliv – od obývacího pokoje, kuchyně i koupelny, až po kancelář. Bodovky nikterak neruší interiér, a pokud zrovna nedisponujete dostatkem místa, jsou ideálním zdrojem světla, protože téměř žádný prostor nezaberou. Kouzlo vestavných bodových světel spočívá v tom, že dokáží opticky zvětšit malé místnosti a nasvítit přímé body, jako jsou například umělecká díla či jiné architektonické prvky v interiéru. Bodovky jsou variabilní a jejich umístění je možné do stropů i zdí a odolnější svítidla si najdou uplatnění i k instalaci do podlahy. Bodová světla jsou perfektní a moderní náhradou za klasické lampy. Bodovky jsou k dostání v různých barevných variantách a některé disponují praktickými výklopnými systémy.

bodová světla

Vestavné LED panely

Hledáte elegantní a moderní svítidla do sádrokartonového stropu? S jistotou můžeme doporučit vestavné LED panely, které všechny tyto atributy splňují a přinesou vám ještě mnohem víc. Díky ultratenkému provedení LED panely nezabírají v interiéru žádné místo. Mimo to LED panely vyzařují příjemné, ale jasné světlo, kterým dokáží rovnoměrně osvětlit celý prostor pod sebou. Jsou tedy ideálním centrálním zdrojem světla, pokud hledáte hlavní osvětlení do vašeho interiéru se sníženými stropy. LED panely jsou dostupné v několika možných velikostech, čímž se mnohem snadněji přizpůsobí větším i menším místnostem.

LED pásky

LED pásky v podhledech sice úplně neplní úlohu přímého osvětlení, ale za to vykouzlí u vás doma zcela nevšední atmosféru. Máte-li v plánu čtvercové či obdélníkové podhledy a chcete si vytvořit na stropě moderní ostrůvek, který vystupuje do místnosti, pak jsou LED pásky velmi vhodnou volbou, pro zvýraznění podhledu. Navíc váš strop můžete nechat rozzářit pestrobarevnými kombinacemi, pokud si zvolíte RGB LED pásky. Flexibilní a snadno instalovatelné, takové jsou LED pásky. Vytvořte si krásné dekorativní osvětlení do vašich podhledů, díky kterým si dopřejete dokonalou intimní atmosféru u vás doma.

LED panely do kazetových stropů

V kancelářích, obchodech i restauracích a barech se s velikou oblibou využívají kazetové stropy. Právě do těchto typů podhledů se využívají vestavné LED panely. Perfektně nahrazují běžné zářivky a díky LED panelům dostanou kancelářské prostory i komerční objekty rázem modernější a příjemnější vzhled. Jsou úsporné, efektivní a mají extrémně dlouhou životnost. Ušetří spoustu nákladů za provoz.

LED panely do kazetových stropů

Rozzařte vaše podhledy úspornými, ale přesto efektivními LED svítidly, která přinesou světlo nejen do vašich domů a podniků, ale rozjasní také vaše životy. Vyberte si z obrovského množství kvalitních, vestavných a zápustných LED svítidel, včetně LED pásků na e-shopu LEDsviti.cz. A pokud si nejste jistí svým výběrem, neváhejte se na nás obrátit. Naši kolegové jsou odborníci na LED osvětlení a budou se vám rádi věnovat.

Affiliate program