Proč led světlo po vypnutí slabě svítí?

Pořídili jste si LED svítidlo, ale najednou zjistíte, že i po zhasnutí problikává, nebo slabě svítí? Buďte bez obav, jedná se o celkem běžný jev, který má snadné řešení. Stačí malá úprava v instalaci, nemusíte měnit samotné svítidlo ani předělávat rozvody elektroinstalace. Jak na to? Poradíme vám v následujícím článku.

Proc-led-svetlo-po-vypnuti-slabe-sviti_LEDSviti

Zhasnete a LED svítidlo i přesto nějakou dobu, nebo stále slabounce svítí. To může být pro někoho nepříjemné. Zejména v těch situacích, kdy si žádáte absolutní tmu. Pokládáte si otázku, co s tím? Koupit nové svítidlo? Vybourat nově zrekonstruovaný dům či byt a udělat nové rozvody? Ale kdepak, nic takového dělat nemusíte. Pojďme se společně nejprve podívat na to, proč vlastně LED světelné zdroje takto někdy „zlobí“.

Hromadění energie v LED

Protože jsou LED svítidla energeticky nenáročná, stačí jim k jejich fungování opravdu malé proudy. Proto nejčastější příčinou, která vede k lehkému svícení LED i po vypnutí vypínačem, je indukované napětí. Nejedná se tedy o poruchu samotného svítidla, ale o nahromaděný proud ve filtračních členech v elektronice, který způsobuje svícení světelného zdroje i po zhasnutí.

Filtrační členy mají za úkol redukovat elektrickou energii. Navíc světlo, které je vyzařováno svítí, dokud nastřádanou energii úplně nevypotřebuje. Což může trvat poměrně dlouho, vzhledem k nízké spotřebě LED. Stejnou příčinu může mít i problikávání svítidla po vypnutí. Opět tento jev může způsobovat indukce elektrického napětí na vodiči.

Hromadění-energie-v-LED_LEDsviti

LED svítidla jsou energeticky nenáročná. Ke svícení jim stačí skutečně málo energie. Proto může v některých případech docházet k tomu, že i opravdu trocha nastřádaného proudu svítidlo uživí i po zhasnutí vypínačem.

Další příčiny

Ještě, než se pustíte do řešení problému, je potřeba, abyste se skutečně ujistili, že za blikání, nebo svícení i po zhasnutí vypínačem, může nesprávná regulace energie. Příčiny samozřejmě mohou být i jiné. Problém může vyvstávat, pokud je ve svítidle krátký vodič, nebo uvolněný vodič mezi spínačem a světelným zdrojem. Stejně tak může být příčinou vypínač s doutnavkou, který právě pro signalizaci využívá malý proud. Problém mohou vytvářet také stmívače, schodišťové vypínače, nebo instalace, kde vedou souběžně s napájecími vodiči LED svítidla ještě jiné kabely. I kvůli těmto problémům v instalaci může vznikat nepříjemné tento nežádoucí jev.

Řešení

Máme pro vás dobrou zprávu, protože pokud se jedná o první zmíněnou příčinu, tedy o indukované napětí, je zde efektivní a poměrně snadné řešení. Ono zmíněné problikávání, nebo svícení svítidla i po zhasnutí lze vyřešit tak, že si pořídíte odrušovací kondenzátor. Jedná se o drobnou součástku, která není nákladná a problém se vyřeší hned, po její montáži.

Jak odrušovač zapojit?

Připojení odrušovače není složité, ale protože se jedná o zásah přímo do napájení a svorkovnice, doporučujeme tuto práci přenechat zkušenému odborníkovi, například elektrikáři. Budete tak mít jistotu, že montáž kondenzátoru proběhla správně. Kondenzátor je potřeba připojit paralelně na svorkovnici, k žárovce, nebo k vypínači.

Pakliže ani odrušovací kondenzátor nepomůže, je zde ještě jedna možnost. Paralelní připojení kompenzátoru, který je určen k eliminaci blikání a svícení LED světelných zdrojů a zabraňuje také samospuštění světelných zdrojů.

Jak-odrušovač-zapojit_LEDsviti

Připojení odrušovače je jednoduché. Navíc pořízení kondenzátoru není nákladné.

Myslete také na to, že pokud řešíte blikání u více samostatných světelných zdrojů, je nutné ke každému připojit samostatný kondenzátor. To v praxi znamená, že máte-li například tři bodová světla, nainstalujete odrušovač ke každému z nich.

Pokud je vám vyzařování světla nebo blikání po zhasnutí nepříjemné a omezuje vás, existuje opravdu snadné řešení, které si nevyžaduje složitou rekonstrukci elektroinstalace. A protože problém není přímo v LED žárovkách nebo ostatních zdrojích světla, nemusíte ani kupovat nová svítidla. Ve většině případů skutečně stačí jen jednoduchá úprava pomocí odrušovače a problém je nadobro vyřešen.

Affiliate program