5 tipů: Jak vybrat osvětlení do profesionální kuchyně

Každá profesionální kuchyně by měla dbát na správné osvětlení, ať už se nachází v hotelu, v restauraci, nebo ve škole. Vhodné světelné podmínky zajistí bezpečnost při vaření. Kvalitní svítidla vydrží nápor různých elementů v náročných pracovních podmínkách. Jaká svítidla byste měli vybrat, aby vaše kuchyňské pracoviště bylo perfektní? Poradíme vám v následujících řádcích.

5-tipů_Jak-vybrat-osvětlení-do-profesionální-kuchyně

Každý majitel podniku musí dělat důležitá rozhodnutí týkající se úspěšného podnikání. Když vezmeme v potaz osvětlení profesionální kuchyně, jedná se při výběru svítidel o rozhodovací proces, na kterém velmi záleží. Bohužel je i v dnešní době často velmi opomíjený. Neprávem.

Kvalitní osvětlení v profi kuchyni hraje totiž obrovskou roli. V první řadě vede k bezpečnosti vašich zaměstnanců. Jen si vzpomeňte, jak nebezpečné přípravy pokrmů mohou být. Krájení ostrými noži může být činnost, která se neobejde vždy bez zranění. Stačí malá nepozornost, špatně osvětlené pracoviště a krev teče proudem. Práce s horkými předměty je kuchařův denní chleba, a právě proto se potřebuje soustředit na vaření co nejefektivněji.

Při-vaření-kuchaři-vykonávají-nejrůznější-nebezpečné-činnosti

Při vaření kuchaři vykonávají nejrůznější nebezpečné činnosti. Například krájí ostrými noži. Taková práce si vyžaduje maximální soustředěnost i pozornost. Tu si vaši zaměstnanci udrží díky vhodnému osvětlení pracoviště.

Díky vhodně osvětlenému kuchyňskému prostředí můžete dokonale kontrolovat kvalitu potravin. Správné světlo je takové, které vám umožní vnímat barvy přirozeně. Proto vám neuniknou nedokonalosti, díky nimž můžete rozpoznat například špatné maso, plíseň na ovoci a zelenině i jiné nedostatky.

Co by měla svítidla v profi kuchyni splňovat?

Máme pro vás 5 tipů, díky kterým vyberete ta správná svítidla do vaší profesionální kuchyně. Zaměřte se na ty hlavní parametry a rysy svítidel, se kterými si na přípravu jídla dobře posvítíte.

1. Nerozbitná svítidla

První z důležitých tipů, jak můžete vylepšit osvětlení komerční kuchyně je to, že pořídíte nerozbitná svítidla. Vyhnete se tak nebezpečí, že vlivem vysokých provozních teplot v kuchyni žárovky prasknou. S nerozbitnými světelnými zdroji neriskujete střepy v jídle ani zraněné zaměstnance. Svítidla vyrobená z odolných materiálů nepřekvapí horko v kuchyni, ani zima v chladícím boxu.

2. Chromatičnost světla

Dalším parametrem, nad kterým byste měli při výběru svítidel přemýšlet, je jeho barva světla. Světelné LED technologie vám totiž umožňují teplotu světla volit. Barvu světla škatulkujeme do tří základních odstínů. Rozdělujeme na teplé bílé, neutrální (denní) bílé a studené bílé světlo. Každé je účinné v jiném prostředí. Výběr světla se odvíjí podle několika faktorů.

Vyhodnoťte, co se v daném sektoru kuchyně připravuje, kam svítidlo budete instalovat a jaké činnosti se na místě nejčastěji provádějí. Sekání, krájení a vaření jsou úkoly, které si vyžadují maximální pozornost. Na taková místa doporučujeme vybírat svítidla s vyšší chromatičností. Pozor na nerezové plochy, které světlo dobře odrážejí. Mohlo by docházet k nepříjemnému oslňování, proto je důležité rozmístění svítidel i jejich svítivost důkladně naplánovat.

Chromatičnost-světla

3. Snadná údržba

V kuchyních, především těch profesionálních, je nezbytné udržovat čistotu. Problém je, že vařením a smažením často ulpívá mastnota a jiné nečistoty na všem, co se v kuchyni nachází. To není žádné tajemství. Základem jsou proto jednoduše čistitelné povrchy svítidel. Rozhodující je i samotné provedení svítidla. Přece jen se lépe čistí jednoduché svítidlo, oproti tvarově náročnému světlu. Skvělou volbou jsou zápustná svítidla. Nevyčnívají do prostoru, proto se na nich neusazuje prach. Celá údržba spočívá v tom, že svítidla čas od času otřete hadříkem.

4. Úkolové osvětlení

Rozmístění svítidel v kuchyni je nutné dobře naplánovat. Proto je vhodné předem určit a kuchyň rozdělit na pomyslné části podle toho, jaké přípravy, v kterém sektoru probíhají. Například v oblastech, kde kuchaři krájí potraviny na prkénku, tam jsou vždy potřeba úkolová svítidla. Můžete jich použít i několik. Ideální jsou například lištové reflektory s pohybovým kloubem, díky nimž si můžete vyzařované světlo nastavit přesně na danou plochu. Vaši kuchaři se tak budou moci soustředit na svůj úkol s maximální přesností.

Lištový-LED-reflektor_LED_sviti

Lištový LED reflektor je ideálním úkolovým svítidlem. Můžete jej polohovat, tudíž směřovat světlo přesně na potřebné místo. Navíc jej lze v kolejnici posouvat. Vaše kuchyň se tak stane flexibilnější.

5. Svítidla, která neprodukují teplo

To poslední, co v profesionální kuchyni potřebujete, jsou svítidla, která jsou spíše zdrojem tepla než světla. V kuchyni je horko samo o sobě. Vybírejte svítidla, která nepřeměňují většinu energie na teplo. Ideálními zdroji světla jsou z tohoto hlediska právě LED svítidla. Mají totiž jednu z obrovských výhod, kterou je, že dokáží přímo přeměňovat většinu energie na světlo. LED osvětlení vašim kuchařům rozhodně přitápět nebude.

Chystáte se podnikat v gastronomickém provozu, nebo už v něm pracujete, ale rádi byste renovovali staré neúčinné osvětlení za nové? LED svítidla jsou pro tento obor ideální volbou. Snem všech podnikatelů je, mít co možná nejnižší náklady za provoz a zvyšovat zisk. Díky LED světelným zdrojům uspoříte, navíc mají dlouhou životnost a jsou téměř bezúdržbové. Přenechte starosti s osvětlením vašeho podniku nám. Vypracujeme vám světelný projekt, svítidla dodáme a zajistíme jejich instalaci. Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program