Zdravý spánek se správným osvětlením

Ložnice je místo, které je předurčeno zejména k relaxaci a odpočinku. Zdravý spánek je důležitou fází bez níž se naše tělo zcela jistě neobejde. Bez dostatečného spánku nedochází k regeneraci organismu a naše tělesné schránky jen těžko nabírají potřebnou energii do dalšího dne. A jak vlastně souvisí osvětlení se spánkem? Možná se budete divit, ale i světlo má velmi významný vliv na kvalitu našeho spánku. A pokud je osvětlení nekvalitní, nebo nevhodně zvolené, může být jednou z mnoha příčin, které zhoršují spánek. Jaké osvětlení do ložnice zvolit, abychom se cítili příjemně a uvolněně?

Zdravy-spanek

Světlo v ložnici potřebujeme

Ačkoliv se traduje, že pro dobrou kvalitu spánku je nejlepší absolutní tma, bez světla se v ložnici prostě neobejdeme. Tma je při spánku důležitá pro vyplavení spánkového hormonu, který znáte možná spíše jako melatonin. Tento hormon se podílí na regeneraci, má antioxidační účinky a ovlivňuje zdravý spánek a klidné sny. K jeho dostatečné produkci však potřebujeme naprostou tmu. Jenže před ulehnutím do postele a často i k relaxaci před spaním nějak svítit potřebujeme. Abychom však spánek narušovali co možná nejméně, musíme vybrat vhodné osvětlení. Jak by mělo osvětlení v ložnici vypadat? Rozhodně zapomeňte na ostré a studené světlo, které by mohlo váš organismus spíše nabudit k aktivitě.

Relaxujte při správné teplotě světla

Kromě toho, že budete vybírat svítidla podle jejich designu a druhu, je potřeba při osvětlování ložnice myslet především na barvu světla. LED osvětlení je možné vybírat v několika různých odstínech světla, kterým se odborněji říká teplota chromatičnosti. Pakliže vyberete špatnou barvu světla do ložnice, může být osvětlení další příčinou, která omezuje kvalitu vašeho spánku. Denní světlo a studené tóny světla totiž zastavují tvorbu spánkového hormonu melatoninu. Může se pak stát, že se člověk cítí unavený a nevyspalý. Do ložnice rozhodně doporučujeme teplé barvy světla, které navodí uvolněnou a relaxační atmosféru. Takové světlo je příjemné a naše tělo je při něm nastavené k odpočinku, což je před spaním žádoucí. Teplota chromatičnosti pro osvětlení v ložnici je ideálnív rozmezí 2700 – 3000 Kelvinů. Svítidla s vyšší teplotou už mohou narušovat správnou spánkovou hygienu.

spanek_LED

Hlavní osvětlení ložnice

Centrální svítidlo, které rozloží optimálně světlo v místnosti, potřebuje každý pokoj, a to včetně ložnice. Doporučit můžeme LED panely, které jsou úchvatné nejen svým moderním designem, ale také funkcemi. Jsou navržené tak, aby byly šetrné pro váš zrak. Vyzařují pouze příjemné světlo a můžete je pořídit ve více montážních variantách. Hlavní svítidlo by nemělo oslňovat, umístěte jej proto tak, aby nebylo přímo v zóně nad postelí, kde by vám mohlo svítit po ulehnutí přímo do očí.

Inteligentní osvětlení

K odpočinkové atmosféře mohou dopomoci také inteligentní svítidla, která lze ovládat pomocí dálkového ovladače či aplikace. SMART světla se hodí do každé ložnice, ale nejvíce je ocení ti, kteří mají ložnici multifunkčního rázu. Nezřídka bývá ložnice zároveň šatníkem, nebo spojena s pracovnou dohromady. Jenže při oblékání a práci by mohlo být méně jasné a teplé světlo nedostačující. Proto  jsou chytrá svítidla do těchto podmínek naprosto perfektní. Jsou jednoduše nastavitelná a jas i teplotu chromatičnosti si můžete volit podle aktuální potřeby. Stačí pár jednoduchých stisků tlačítek a ideální světelné podmínky jsou na světě. Dokonce je možné u inteligentních svítidel ukládat jednotlivé módy pro příští snadnější nastavení světla. Světlo můžete ovládat z pohodlí vaší postele bez zbytečné námahy.

Lampičky pro čtení

Jste-li vášnivým čtenářem a knihu z ruky neodložíte ani před spaním, pak nezapomeňte na své noční stolky pořídit kvalitní lampičky, které si na vaší oblíbenou knihu posvítí. Pro čtení jsou ideální flexibilní
lampičky, které je možné nastavit tak, aby svítily přímo požadovaným směrem. Díky tomu si knihu 
dobře přečtěte, ale vyhnete se také nepříjemnému oslnění vaší drahé polovičky na druhé půlce postele. Ideální funkcí, kterou by lampičky měly mít, je stmívatelnost. Jednoduše si nastavíte intenzitu světla podle potřeby.

spanek_LED2

Orientační osvětlení pro pohodlnější cestu

Chodíte v noci často na toaletu? Nebo se vracíte pozdě z práce a váš partner či partnerka už většinou sní v posteli? K tomu, abyste nevzbudili své okolí, ale dokázali se pohodlně pohybovat v prostoru, vám skvěle poslouží orientační světla. Jsou tlumená a nesvítí vysokým jasem, takže pokud vás budí nutkání na záchod, ani vy se díky orientačním světlům nemusíte vzbudit do úplného probuzení. Praktickou vychytávkou jsou noční světýlka s pohybovými čidly. Nebudete muset hledat vypínač, ale stačí vylézt z postele a senzory už snímají váš pohyb a posílají automaticky signál k rozsvícení světel. Úlohu orientačního osvětlení mohou také stejně dobře plnit LED pásky.

Nemáte noční stolky? Zkuste nástěnné lampy

Pakliže milujete minimalismus i co nejméně nábytku a noční stolky vám v ložnici chybí, můžete jako osvětlení k posteli využít nástěnné lampičky. Skvěle zastanou funkci těch stolních a navíc nezaberou tolik místa. A pokud zvolíte hezké trendy provedení, mohou se nástěnné lampičky stát zároveň zajímavými designovými doplňky ve vaší ložnici.

Čemu se vyvarovat při výběru a instalaci svítidel do ložnice?

Rozhodně zapomeňte na studené tóny světla. Ty do ložnice nepatří. Studené světlo má nejen více modré složky světla, ale také má tendence probouzet a zvyšovat aktivitu. Nespoléhejte se pouze na jeden zdroj světla. Vybírejte více druhů svítidel a kombinujte je. Jedině tak dosáhnete příjemného osvětlení v ložnici, ve které se budete cítit uvolněně a pohodlně. Pokud nepoužíváte lampičkys kloubem, u kterých nastavíte svit podle potřeby, umisťujte lampy u postele spíše do prostředí za hlavou. Vyzařované světlo vám pak nebude svítit při čtení pouze z boční strany a nebudou vznikat nepříjemné stíny.

Aby byl váš spánek zdravý a vy se po každém probuzení cítili svěží a odpočatí, je nutné nad osvětlením ložnice přemýšlet. Tma je pro spánek důležitá, ale bez kvalitního světla se v ložnici nedojdete. Pokud se budete řídit našimi doporučeními věříme, že váš rytmus nenarušíte. Abyste se vyspali do růžova nezapomeňte na kvalitní postelortopedickou matraci, příjemné relaxační osvětlení a dobrou spánkovou hygienu. Zvláště alergikům pak k lepšímu spánku pomohou také protiroztočové lůžkoviny.

Affiliate program