Tipy a rady designérů, jak opticky zvětšit malý prostor

Tipy a rady designérů

I malý interiér může působit prostorně a vzdušně, když víte, jak ho správně zařídit. Tajemství spočívá v kombinaci toho správného osvětlení a vhodného výběru barev, nábytku a doplňků. Přinášíme vám několik tipů a rad interiérových designérů, díky kterým i vy dosáhnete požadovaného výsledku.

Nezbytnost v malých místnostech? To správné osvětlení

Jen máloco si dokáže s velikostí pokojů pohrát tak jako osvětlení. Základem je přirozené světlo doplněné o vhodné osvětlení interiéru.

Výběr světla pro optické zvětšení prostoru

Jaké osvětlení do malých interiérů zvolit? Ideálně takové, jež se vyznačuje silným, přímým a rozptýleným zdrojem světla, který pokryje celý prostor. Myslete však na to, že v případě světel neplatí, že čím více, tím lépe. Pokud by byla místnost přesvětlená, zbavili byste ji hloubky a působila by naopak menší.

Jaký typ světel zvolit a kam světla umístit?

Základem je centrální stropní svítidlo. Světlo z centrálního osvětlení by nemělo směřovat pouze dolů, především pokud řešíte osvětlení v pokojích s nízkým stropem, kde by tak došlo k optickému snížení výšky místnosti.

Stropní osvětlení můžete doplnit o bodová světla nebo zářivky s teplým světlem, které se postarají o nasvícení tmavších koutů. Pokoje můžete doplnit také o stolní lampy s rozptýleným světlem a LED pásky, které můžete umístit po obvodu rámů nebo pod nábytek.

Výhody LED osvětlení

V současné době se velké oblibě těší LED světla, která velmi účinně využívají spotřebovanou energii. Kromě úspory energie a šetrnosti k životnímu prostředí je výhodou interiérového LED osvětlení i velmi rychlé rozsvícení na plný výkon a extrémně dlouhá životnost.

vyhody-LED-osvetleni

Výběr vhodného centrálního osvětlení je v malých bytech velmi důležitý.

Jak zařídit malý pokoj

V malých prostorech se rozhodně vyplatí vsadit na minimalismus. Čím méně nábytku v interiéru je, tím vzdušnějším dojmem působí. Co se týče barvy nábytku, ideální volbou je bílá, zvolit však také můžete i nábytek ve světlých odstínech šedé nebo třeba béžové.

V případě malých místnosti je oblíbenou volbou nábytek ve skandinávském stylu, který působí velmi čistě. Chybu také rozhodně neuděláte, pokud zvolíte stolky se skleněnými deskami a místo nábytku s dvířky vsadíte na otevřený nábytek nebo poličky. Vyhnout byste se naopak měli masivnímu nábytku nebo čalouněnému nábytku s výrazným vzorem.

Jaké doplňky (ne)použít v malých interiérech

Doplňky jsou velmi důležité proto, abyste se doma cítili příjemně a prostor působil útulným a hřejivým dojmem. Velmi praktické jsou například taburetky nebo pufy, které jednak slouží jako dekorace a jednak poslouží jako posezení pro návštěvu.

Při volbě doplňků vsaďte na ty, jež jsou vyrobené ze vzdušných materiálů. Doplňky by ideálně měly být jednobarevné nebo s jemným vzorem. Naopak se vyhněte příliš velkému množství dekorací.

Triky, jak opticky zvětšit místnost

V následujících řádcích vám přiblížíme ještě několik tipů, jak dosáhnout optického zvětšení malých interiérů.

Vsaďte na vhodné barvy zdí

Je nesporným faktem, že světlé barvy do pokoje prostor opticky zvětšují. Při výmalbě se však nemusíte omezit pouze bílou barvou, malým interiérům lichotí také světlé odstíny béžové a šedé barvy nebo pastelové barvy.

V případě opravdu malých prostor jsou vhodnější studené odstíny, teplé odstíny mají totiž tendenci opticky vystupovat a zmenšovat místnost. Strop ideálně nechejte bílý, bílá barva na stropě opět prostor opticky zvětší. Pokud však přeci jen dáváte přednost tmavším barvám, zvolte pouze jednu tmavou zeď a ostatní zdi vymalujte světlou barvou.

vhodne-barvy-zdi

V malých interiérech kombinujte světlé barvy a jemné struktury.

Zaměřte se na správnou barvu podlahy

I správný výběr barvy podlahy umí udělat v malých místnostech divy. Opět platí, že tmavá barva opticky zmenšuje a světlá opticky zvětšuje. Krok vedle tedy neuděláte, pokud zvolíte světlou podlahu.

Co se týče vzoru podlahy, platí, že čím bude struktura jemnější, tím lépe, jemnější vzory totiž opticky neubírají prostor. Důležitá je také správná volba velikosti podlahových prken a směr pokládky podlahy. Myslete na to, že širší prkna prostor zvětšují a podlaha by měla být položena paralelně s paprsky slunce, které na ni dopadají.

Doplňte interiér o zrcadla

Velmi oblíbeným trikem, jak zvětšit prostor, je umístění zrcadla nebo hned několika zrcadel. Malé pokoje opticky zvětší také skleněné prvky.

Zvolte nábytek až do stropu

V malých místnostech lidé často bojují s nedostatkem úložného prostoru. Jak ho řešit? Volte vysoký nábytek, klidně ten, který sahá až do stropu. Dojem vyššího stropu vytváří lesklý povrch a také nábytek se zrcadly.

Objevte přednosti multifunkčního nábytku

Nedostatek prostoru v menších místnostech může vyřešit i multifunkční nábytek, ze kterého vytvoříte jídelní stůl, lavici a nakonec třeba pohodlnou sedačku, nebo třeba skládací postele a rozkládací stoly. Skvělým tipem odborníků je i mezipatro, které je ideálním řešením pro ty, kteří mají malé místnosti a zároveň velmi vysoké stropy.

Nyní už víte, jak zařídit malý byt nebo malé pokoje. Vybírejte světlé barvy stěn, podlahy i nábytku a vpusťte do svého domova dostatek světla. Uvidíte, že prostor bude působit vzdušně a elegantně.

Affiliate program