Human Centric Lighting: Revoluční koncepce osvětlování pomocí LED

Lidé jsou odjakživa nastavení podle biologických hodin. Řídíme se cirkadiánními rytmy, které mají obrovský vliv na spoustu našich tělesných i psychických funkcí. Zkrátka a jednoduše, když slunce vychází, vstáváme s ním do nového dne, a když zapadne uleháme naopak do postele. Světlo může pozitivně i negativně ovlivňovat kvalitu spánku až po to, jak se cítíme po psychické stránce i jaké budou naše pracovní výkony. Technologie Human Centric Lighting je revolucí v osvětlování. V čem tkví její kouzlo? Více se dozvíte v následujícím článku.

Human-Centric-Lighting_Revoluční-koncepce-osvětlování-pomocí-LED

Nepoužívejte umělé osvětlovací zdroje bezhlavě, ale chytře. Vydejte se zdravější cestou při osvětlování pracovišť i domácích prostředí. Jak na to? Pomoci vám může osvětlovací metoda HCL neboli Human Centric Lighting. Než se však pustíme do objevování této světelné koncepce, nejprve musíme pochopit, na jakých principech lidský organismus funguje v závislosti na světelných podmínkách.

Čtyřiadvacetihodinové cykly

Ano, přesně tak dlouho trvá cirkadiánní rytmus živých organismů na naší planetě, a to včetně lidí. Představit si tento děj můžete jako pomyslné vnitřní hodiny, díky kterým jsme schopni ráno vstát i bez budíku, přes den se můžeme aktivně věnovat nejrůznějším činnostem a večer máme náladu jít spát, když už jsme unavení a venku se zešeří. Tyto biologické hodiny jsou řízeny světlem, především tím denním. Je tu však jedno velké ALE! Protože trávíme stále častěji většinu našeho času uvnitř budov, ať už v práci nebo doma či v obchodech a jiných komerčních prostorách, dalo by se říci, že naše vnitřní hodiny jsou stále více ovlivňovány umělými zdroji světla. Kámen úrazu přichází v ten moment, když je osvětlení nevhodně zvolené, příliš silné, nebo naopak slabé pro vykonávané činnosti. Osvětlení by mělo svou barvou a intenzitou vyhovovat aktivitám i různým denním dobám tak, aby byly zachovány naše biologické rytmy. Takže správná chromatičnost i světelný tok v ten pravý čas ovlivňují spoustu našich procesů.

Střídání světla

Každá denní doba má své specifické světlo. Liší se barvou a intenzitou. Ranní světlo nás probouzí a je novým startem do každého dne. Svítání je pro zdravý biorytmus nejdůležitější z celého dne a podílí se také na náladě. Jen si vzpomeňte, jak se cítíte, když vstanete do prosluněného dne s modrou oblohou a zároveň porovnejte s probuzením do deštivého zamračeného rána. Nálada bude s největší pravděpodobností velmi rozdílná. Postupně během celého dopoledne se barva i intenzita denního světla mění i zvyšuje, a v pravé poledne může dosahovat až 7 000 Kelvinů. Poté se zase barevnost přirozeného světla mění v teplejší odstín, čím víc se blíží Slunce ke svému západu. Během dne se různí samozřejmě také intenzita světla, díky čemuž mohou naše biologické hodiny fungovat přesně tak, jak jsou nastaveny.

Cirkadiánní denní rytmy řídí naše hormony, ovlivňují náš spánek, závisí na nich stav bdělosti, podílí se na naší náladě a snižují stres. To všechno se děje, pokud se vyskytujeme v prostředí, které je dobře osvětlené. Jak by měly ideální světelné podmínky pro každodenní rutinu vypadat? A jak se na výborně osvětleném prostředí může podílet technologie Human Centric Lighting (HCL)?

Koncepce Human Centric Lighting

Pokud bychom chtěli jednoduchou definici pro tuto osvětlovací metodu, mohli bychom ve zkratce říci, že HCL technologie simuluje přirozené sluneční světlo. My si však tento princip osvětlování blíže specifikujeme. Představte si vaše osvětlení, které je natolik chytré, že dokáže „samo“ měnit svou barvu světla a světelný tok podle aktuální denní doby. Stejně jako je tomu u přirozeného slunečního světla. Světelné LED zdroje jsou dnes již na takové úrovni, že dokážete pomocí stmívačů regulovat jejich jas. HCL svítidla jsou schopná dokonale simulovat každou denní dobu a mohou měnit svou chromatičnost podle toho, jestli je ráno, poledne nebo večer.

Koncepce-Human-Centric-Lighting

Střídání různě barevného světla a jeho intenzity v kancelářích zvyšuje soustředěnost a podporuje přirozené lidské biorytmy. Vaši zaměstnanci se navíc budou cítit pohodlně, když jim během pauzy bude svítit hřejivé teplé světlo a při práci naopak chladnější a intenzivnější.

Barva a intenzita světla v závislosti na denní době

Nyní si ukážeme, jak se mění barva světla v závislosti na různé denní době:

  • 6:00 adaptace na denní světlo, teplá barva světla (1900 - 2700 K)
  • 9:00 - 15:00 intenzivní osvětlení simulující přirozené světlo (6500 - 7000 K)
  • 17:00 - 5:00 chromatičnost klesá na teplou barvu s menší složkou modrého světla (2700 K)

Díky této osvětlovací metodě můžeme napodobovat přirozené světlo a měnit jej podle aktuální pracovní činnosti, nebo denní doby.

Kde všude nachází HCL své využití?

Tato metoda je velmi účinná a úspěšná při osvětlování kanceláří, škol a školek, ale také nemocnic a ostatních zdravotních zařízení, nebo obchodů i výroben. Díky světlu přizpůsobenému na míru daným podmínkám je možné efektivně a soustředěně pracovat po dlouhou dobu. Navíc dobré světelné podmínky podporují duševní pohodu a díky přirozenějšímu umělému osvětlování můžeme zachovávat přednastavené lidské biorytmy. Jednoduše řečeno, jsme schopní svítit zdravěji.

Výhody Human Centric Lighting

Technologie má za úkol především podpořit pohodlí, zdraví a dobrou náladu člověka. Díky ní můžete zefektivnit práci vašich zaměstnanců, zvýšit soustředěnost studentů a zlepšit bezpečnost.

  • Podpoříte zrakovou ostrost na pracovišti díky správnému rozložení světla.
  • Zlepšíte vnímavost okolního prostředí i barev.
  • Budete produktivnější, zvýšíte energii i soustředěnost potřebnou k práci a učení.
  • Osvětlení, které podpoří cirkadiánní rytmy.
  • Ušetříte výdaje za energie, protože nesvítíte celý den na plný výkon.
  • HCL osvětlení zlepšuje odolnost vůči stresu, snižuje úzkost a únavu.

Další pozitiva koncepce HCL

Potřebujete, aby výkony vašich zaměstnanců byly vyšší? Využijte dynamičnost HCL koncepce a nastavujte si přednastavené profily osvětlení, podle své potřeby. Soustředěnost a efektivitu podpoříte studenějším a jasnějším světlem. Pokud se naopak blíží konec pracovní doby k večerním hodinám, dopřejte svým zaměstnancům uklidňující teplé světlo, které jim pomůže s přípravou organismu na spánek a vyplaví hormon melatonin. Díky tomu budou pracovníci chodit do zaměstnání odpočatí, svěží a plní energie.

Další-pozitiva-koncepce-HCL

Koncepce Human Centric Lighting je vhodná do škol, univerzit i mateřských školek. Studenti se učí rychleji.

Human Centric Lighting i na doma

Nejen do kanceláře, ale také do domácnosti se hodí tato biologicky účinná osvětlovací metoda. V našich domovech trávíme spoustu času. Není nad to se ráno probouzet do příjemně osvětleného prostředí, které skvěle nastartuje váš den. Berete si práci domů a potřebujete se soustředit? HCL osvětlení vám dopomůže nastavit takové světelné podmínky, které vaše pracovní nasazení podpoří. Mladí studenti se mohou díky této technologii lépe učit ve svých pokojích a nakonec, když už se blíží večer, osvětlení sníží svůj jas i teplotu chromatičnosti na příjemnou teplou barvu a zároveň je eliminována modrá složka světla, díky čemuž můžete své tělo i mysl důkladně zrelaxovat a připravit na kvalitní spánek.

Proč metodu HCL?

Sviťte studentům, zaměstnancům nebo pacientům ve zdravotní péči osvětlením navrženým přímo pro lidské potřeby. Zvyšujte jejich kreativní myšlení, podpořte vyšší koncentraci na práci i pohodlí. Díky technologii HCL mohou být:

  • Vaši zaměstnanci v kancelářích až o 12 % efektivnější.
  • Zaměstnanci ve výrobě až o 18 % produktivnější.
  • Studenti ve školách o 14 % lepší a rychlejší v učení.
  • Maloobchodní prodeje až o 25 % vyšší.

Technologie Human Centric Lighting přináší pouze samé benefity. Sviťte zdravěji v kancelářích nebo ve svých domovech. Využijte propojení moderních LED světelných zdrojů s nejnovějšími technologiemi z oblasti světelné techniky a získejte to nejlepší prostředí pro vás, vaše zaměstnance, studenty, pacienty nebo zákazníky.

Potřebujete poradit s výběrem osvětlení, vypracovat světelný projekt, nebo zrealizovat modernizaci vašeho stávajícího osvětlení? Neváhejte nás kontaktovat e-mailem info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat. Společně rozsvítíme váš interiér i pracoviště k dokonalosti!

Affiliate program