Jak funguje chytrá domácnost a co vše k jejímu zřízení potřebujete?

Bez chytrého osvětlení, jako by inteligentní domácnost ani nebyla. Smart svítidla mají v chytré domácnosti obrovský význam a jsou její nedílnou součástí. Inteligentní LED svítidla vytvoří společně s ostatními chytrými zařízeními unikátní atmosféru ve vašem domově a budete si moci naplno užívat volných chvil, zábavy s přáteli i efektivně pracovat přímo z vašeho domu. Co všechno inteligentní osvětlení dokáže a proč si jej pořídit? Pojďme se společně podívat pod pokličku moderních technologií v oblasti LED osvětlení.

Představujeme inteligentní osvětlení

V dnešní době není těžké vaší domácnost přizpůsobit tak, abyste z ní vytěžili co nejvíce pro lepší podmínky k vašemu žití. Představujeme vám chytrou domácnost, neboli Smart Home, ke které inteligentní osvětlení neodmyslitelně patří. S chytrým osvětlením můžete perfektně zlepšit kvalitu vašeho života. Ptáte se jak? Můžete si to například představit na různých scénářích. Ráno odejdete do práce, ale nejste si jistí, jestli jste nezapomněli vypnout světlo na chodbě. Za bežné situace a využívání klasického osvětlení byste se museli vrátit domů, nebo nechat svítit celý den, což je velice neúsporné. S inteligentním osvětlením však nemusíte, protože jej pomocí aplikace můžete řídit i na dálku. Velmi příjemným scénářem je automatické sepnutí světel při vašem příchodu domů, bez nutnosti použití vypínačů. Automatické rozsvícení světel je velmi vhodné například v tu dobu, pokud máte plné ruce nákupních tašek a jen těžko byste sahali po manuálním vypínači. Výhodou je také ve tmě, kdy může sloužit jako orientační osvětlení a automaticky se sepne při detekci pohybu. To přispívá především bezpečnému pohybu po vašem domě.

Velmi oblíbenou funkcí všech uživatelů je změna intenzity světla, stmívání a přidávání na jasu. Osvětlení tak můžete nastavovat podle vaší nálady a podle aktuální situace, která u vás doma zrovna panuje. Plánujete romantickou večeři? K tomu se hodí příjemné teplé a méně intenzivní světlo. K práci naopak využijete světlo jasné a intenzivní. Tohle vše můžete díky Smart osvětlení nastavovat. Chytrá svítidla vás mohou také probouzet. Osvětlení je možné nastavit tak, aby imitovalo východ slunce a vaše buzení může být mnohem přirozenější, než s běžným budíkem. Stejně tak můžete díky chytrým svítidlům mnohem lépe usínat, protože si jednoduše nastavíte postupné stmívání světel až do úplného zhasnutí. Inteligentní systém svítidel vás může také upozornit na nebezpečné situace jako je například požár či nežádoucí návštěva.

Jaké druhy svítidel se pro chytrou domácnost hodí?

Do inteligentně zřízené domácnosti můžete vybírat z celé škály inteligentních žárovek a LED pásek. Nemusíte mít obavy, protože chytré žárovky snadno nainstalujete i do běžných svítidel, protože disponují nejčastěji využívanými paticemi a závity. S chytrou žárovkou můžete nastavovat barvu světla a měnit intenzitu světla pomocí chytrého asistenta ve vašem smartphonu či tabletu. Inteligentním svítidlům by rozhodně neměla chybět stmívatelná funkce a mohou být ovladatelná buď dálkovým ovládáním, nebo za pomocí chytrých asistentů. Kromě chytrých žárovek si můžete na našem e-shopu vybrat z celé řady designových Smart LED panelů, které se stanou nejen zajímavými doplňky vašeho interiéru, ale zároveň vám díky skvělým funkcím přinesou pohodlí a příjemnou atmosféru do vašeho domova. Smart LED panely nabízí celou řadu možností ovládání, od stmívání či přidávání intenzity jasu, přepínání barvy světla z teplé bílé na denní nebo studenou bílou, cyklického přepínání barevného tónu světla i plynulou změnu chromatičnosti, až po nastavení nočního tlumeného světla. Tyto chytré LED panely naší vlastní značky LEDsviti můžete ovládat pomocí dálkového ovladače i jednoduché aplikace, která je kompatibilní s Androidem i iOS. Ovládejte své osvětlení pohodlně například z vaší pohovky.

Chytrá domácnost potřebuje chytré osvětlení

Se skvělým řešením v oblasti chytrých LED svítidel přišla také společnost Philips, díky kterému můžete mít své osvětlení zcela pod kontrolou poměrně snadno. Tím řešením může být chytrý systém Hue od společnosti Philips. Jedná se o chytré sady žárovek a svítidel, která jsou propojitelná přes takzvaný Bridge a za pomocí Wi-Fi a aplikace ve vašem mobilním telefonu či tabletu pak máte možnost osvětlení ovládat přesně podle vašich potřeb. Díky Philips Hue můžete vybírat až ze 16 milionů barevných tónů světla. Obrovskou výhodou je, že chytré osvětlení Philips Hue je kompatibilní s aplikacemi různých výrobců a lze jej propojit s dalšími chytrými zařízeními ve vašem domě. To znamená, že jakmile osvětlovací systém zaznamená otevření dveří, když přijdete domů, je to pro něj signál k rozsvícení světel. Osvětlení se přizpůsobí vaší náladě, můžete s jeho pomocí relaxovat a také intenzivně pracovat. Chytré žárovky vás mohou signálem upozornit na nové notifikace či e-maily a spoustu dalšího. Vyberte si produkty z řady Philips Hue na našem e-shopu, která je dostupná všem uživatelům. Sestavte si chytré osvětlení sami hravě a vytvořte si útulnou atmosféru ve vašem bytě i domečku.

Kvalitní centrální jednotka je základ

Stavebním kamenem inteligentního osvětlení je kvalitní centrální jednotka. Chytrou síť osvětlení lze sestavit i bez ní, ale mnohem pohodlnější a efektivnější jsou ty domácnosti, které fungují na tomto principu. Jedině díky tomu mohou být svítidla provázaná s ostatními zařízeními a mohou vám tak poskytnout co nejlepší komfort. Ovládání osvětlení a ostatních zařízení je sjednocené do samostatné jednotky, která umí komunikovat bezdrátově po různých sítích. Nejznámějšími komunikačními technologiemi pro chytré osvětlení jsou například Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee nebo Z-Wave. Je zcela na vás, který prostředek si pro komunikaci s inteligentním osvětlením vyberete, protože každá z nich vám přináší různé benefity. Například Wi-Fi a Bluetooth jsou finančně lépe dostupné, avšak u Bluetooth může být jeho nevýhodou nižší dosah komunikace. Zigbee zase umožňuje lepší kompatibilitu různých druhů osvětlení a mnohem bezpečnější komunikaci. Mezi dostupné centrální jednotky a celou síť produktů pro chytré osvětlení nabízí například Xiaomi a je vhodná i pro méně náročné uživatele.

kvalitni-centralni-jednotka

Pohodlná komunikace pomocí asistentů

Pokud jste se rozhodli chytré osvětlení sjednotit s ostatními zařízeními ve vaší domácnosti a veškerá chytrá zařízení včetně osvětlení komunikují přes centrální jednotku, budou se vám určitě hodit chytří asistenti, kteří dokáží přijímat vaše pokyny a následně vám pomohou ovládat vaše chytré osvětlení pouhým hlasem i pomocí jednoduché uživatelské aplikace. Vybírat můžete pro svou chytrou domácnost asistenty, kteří byli vyvinuti světově známými společnostmi a uživatelsky jsou skutečně nenároční. Z těch oblíbenějších jsou to například Google Assistant, Amazon Alexa či TUYA. Všechny tyto aplikace vám umožní řídit domácnost pohodlně a mít nad ní kompletní kontrolu. Inteligentní osvětlení můžete vybírat podle kompatibility s jednotlivými asistenty. Dejte však pozor, ne všechny druhy Smart svítidel umí komunikovat s chytrými asistenty. K některým je potřeba speciální ovládání, jež je většinou součástí sady, kterou si pořizujete, nebo se dá snadno pořídit.

Pro milovníky Applu

Ani společnost Apple v oblasti chytrých domácností nezahálela a vytvořila svůj dokonalý Apple Homekit, díky kterému lze propojit různá zařízení s osvětlením a ovládat je pomocí vašeho iPhonu, iPadu nebo MacBooku či dokonce s Apple Watch. Komunikovat a zadávat příkazy chytrým zařízením je možné v aplikaci, nebo lze komunikovat pomocí hlasu přímo se Siri. S Apple HomeKit můžete ovládat osvětlení, chytré zásuvky, kamery i například alarmy a spoustu dalších zařízení, která jsou se systémem Apple kompatibilní.

Jedinečná technologie v ovládání osvětlení

DimLED je systém ovládání, které se bude podílet na dokonalém chodu vaší domácnosti. DimLED je revolucí v ovládání osvětlení. V jednoduchosti je krása, proto s technologií dimLED stačí málo – pouze stisknout tlačítko na jednoduchém ovladači a vaše osvětlení máte pod kontrolou. Díky dimLED technologii je možné osvětlení stmívat a nastavovat tak jeho intenzitu podle vašich představ. S jednoduchým ovládáním toho však zvládnete mnohem více. Můžete osvětlení tlačítkem vypnout i zapnout. Pokud disponujete RGB svítidly nebo oblíbenými LED pásky, je nastavitelná barevnost světla a osvětlení lze samozřejmě stmívat. To vše můžete nastavovat z pohodlí vaší pohovky a jednotlivá oblíbená nastavení si do ovládání ukládat. Celou dokonalost této technologie završuje možnost ukrytí přijímačů do sádrokartonových konstrukcí či do nábytku a na další místa, protože překážky vzájemnou komunikaci mezi ovladačem a přijímačem nijak nenarušují. Systém totiž funguje na bázi radiofrekvenčních přenosů a bezdrátové komunikaci prostřednictvím Wi-Fi. Náš internetový obchod disponuje celou řadou dimLED doplňků a ovladačů, které jsou pro ovládání chytrého osvětlení nezbytné. Vyberte si ovládání, se kterým nastavíte osvětlení podle vašich představ.

Když zařízení nespolupracují

Někdy může nastat situace, kdy jednotlivé aplikace společně neumí komunikovat, ale vám by se hodilo, aby tomu tak bylo. Nezoufejte, protože naštěstí existuje platforma IFTTT, která vaše aplikace vzájemně propojí a zjednoduší vám život. IFTTT je bezplatná a plně kompatibilní s operačními systémy Android i iOS. Díky IFTTT můžete zautomatizovat různá zařízení, která by za normálních okolností nespolupracovala a tato aplikace funguje na bázi – že pokud je splněna podmínka, může být následně provedena akce. V praxi to vypadá například tak, že pokud vám v e-mailové schránce přistane e-mail, může například vaše osvětlení změnit barvu, což vás na nově příchozí e-mail upozorní.

Důležitou roli zde hraje také internet věcí, který můžete znát spíše pod zkratkou IoT. Internet věcí je síť skutečných chytrých zařízení, která disponují například softwarem a elektronikou a jsou síťově připojitelná. Tato zařízení se mohou společně díky IoT propojit a vyměňovat si data, přijímat informace, sbírat je a odesílat. Díky tomu pak mohou různá zařízení pracovat mnohem efektivněji, je možné korigovat jejich energetickou spotřebu a nastřádaná data mohou významně usnadnit uživatelům příští nastavování služeb.

Domácí automatizace vs. chytrá domácnost

Pojem domácí automatizace podle laiků úzce souvisí s chytrou domácností, avšak když oba pojmy porovnáte, získáte ve výsledku jablka a hrušky. Chytrou domácnost lze ovládat pomocí nejrůznějších aplikací, avšak dlouhodobou udržitelnost vám nabídne pouze domácí automatizace, kterou řešíte už zároveň s novou výstavbou domu či při rekonstrukci bytu. Při domácí automatizaci dokáží všechna zařízení navzájem společně komunikovat tak, aby zajistila to nejlepší pohodlí pro svého uživatele. Vše je řízeno pouze jednou centrální jednotkou a celý systém je ucelený a navzájem propojený. Pohodlně ovládáte svůj dům a máte nad ním dokonalou kontrolu. Ucelené řídící systémy pro váš domov nabízí na trhu různé společnosti a mezi ty propracovanější a spolehlivé patří například automatizace od firmy Loxone, Fibaro, Sonoff či Somfy. Řídicí systémy můžete zakoupit také od rize české firmy iNELS, která nabízí nejen domácí chytré elektroinstalace, ale také dokáže zajistit bezdrátové řízení komerčních budov, jako jsou například hotely, restaurace nebo dokonce nemocnice.

domaci-automatizace-versus-chytra-domacnost2

A co vlastně domácí automatizace umí? Vše ovládáte prostřednictvím jedné centrální jednotky a nepotřebujete desítky ovladačů, ani aplikací. Se systémem domácí automatizace ovládáte teplotu ve vašem domě aniž byste museli manuálně nastavovat termostat. Místnost vychladíte klimatizací a pomocí stejného ovladače dokážete ovládat kamerový i zabezpečovací systém, automaticky otevíráte dveře, můžete načasovat osvětlení tak, aby se světla rozsvítila a zhasla v potřebný čas. Zároveň můžete sledovat energetickou náročnost ve vašem domě. Vše lze spravovat i vzdáleně a notifikace vás mohou informovat o bezpečném zajištění vašeho domu, díky čemuž hlídáte své bydlení, i když zrovna nejste doma. Možností, jak automatizovat domácnost je celá řada a jednotlivé řídicí systémy od různých firem nabízí celou škálu možností.

AMX: americká špička mezi systémy pro inteligentní domov

Americká společnost AMX je profesionálem ve svém oboru. Nabízí velmi spolehlivý systém pro domácí automatizaci. Tento fakt dokládá také využívání AMX technologií v Bílém domě, pro nějž je bezpečnost a spolehlivost na prvním místě. Tato americká společnost dosáhla kvalitou svých produktů několika světových ocenění. Díky automatizované domácnosti s produkty AMX stačí pouze jeden příkaz a spustí se souhra několika akcí, které dokáží váš domov připravit na požadovanou atmosféru. V řízení osvětlení je AMX perfektní. Můžete určovat jaká světla bude rozsvěcet určitý vypínač. Stačí jeden vypínač k tomu, aby bylo možné ovládat celou skupinu světel a vytvářet tak různé scény ve vašem domě. Díky LED svítidlům propojených s AMX systémem je možné volit barevný tón světla. Přehled o osvětlení máte i vzdáleně a proto jasně víte, jaká světla jsou zapnutá a vypnutá. Intenzita umělého osvětlení se automaticky upravuje s přibývajícím denním světlem.

Certifikovaný protokol KNX je sázkou na jistotu

KNX je certifikovaná norma, která umožňuje zařízením od různých výrobců společně komunikovat a vytvořit tak automatizovanou domácnost. Certifikace zaručuje kompatibilitu všech těchto zařízení, což je dnes na tak širokém trhu velmi žádoucí. Máte-li tedy několik zařízení, ale každé od jiného výrobce a jsou označena logem KNX, pak je možná jejich společná instalace a máte jistotu, že budou vzájemně spolupracovat. Celý systém je unikátní v tom, že je možné jej poměrně snadno rozšiřovat a hodí se pro menší i velmi rozsáhlé instalace. Systém KNX navíc dokáže využívat pouze potřebnou energii a není energeticky náročný. Výhodou je také vzdálené řízení tohoto systému. Můžete být na druhém konci světa a přesto máte svůj dům nebo podnik stále pod kontrolou.

Dolaďte svou chytrou domácnost k dokonalosti se solárními panely a solárním LED osvětlením

Inteligentní a automatizovaná domácnost by měla být soběstačná. Jak toho docílit? Docela jednoduše. Bude vám stačit využít fotovoltaiky a díky solárním panelům měnit světlo vyzařované sluncem na elektřinu. Bonusem je, že fotovoltaika vám přinese nejen soběstačnost, ale také je šetrná k životnímu prostředí oproti jiným zdrojům energií a výhledově uspoříte spoustu nákladů, i když se vám to při počáteční investici nemusí zrovna dvakrát zdát. Solární panely se zpravidla umisťují na střechy budov i rodinných domů a vybírat je můžete podle výkonu i typu panelu. Už dávno neplatí, že se fotovoltaické panely využívají pouze na výrobu energie. Můžete díky nim ohřívat vodu a dokonce si můžete pořídit i venkovní solární osvětlení, které bude osvětlovat vaší zahradu. Solární svítidla mají spoustu výhod, ke kterým patří například soběstačnost, úspora nákladů za energie a pro solární svítidla nejsou nutné rozvody elektroinstalace.

solarni-panely

Inteligentní osvětlení může být skvělým startem do vašeho Smart života i chytrého domu. Sami se přesvědčte, že díky nejmodernějším a chytrým technologiím v oblasti LED osvětlení můžete získat skvělé benefity, které ve vaší domácnosti doposud chyběly. Chytrá svítidla dokáží mnohem víc než jen vypnout a zapnout. Budou se přizpůsobovat vaší náladě, vašim potřebám a podílet se na ekonomičtějším chodu vašeho domova.

Affiliate program