Jak vybrat a nainstalovat LED pásky?

Je mnoho míst, kam, ať už z konstrukčních či prostorových důvodů zkrátka není možné umístit běžná svítidla. Takové prostory jsou jak uvnitř (pozadí televize, akvárium, spodní část kuchyňské linky), tak vně našich domovů a pracovišť. Myslíte si, že nasvícení pozadí televize, akvária, spodní části kuchyňské linky čí podélné říms je utopie? Pak vás samolepící ohebné LED pásky příjemně vyvedou z omylu :-)

     

Jak vybrat vhodné LED pásky?

Při výběru LED pásku je nutné zohlednit požadované místo jeho použití. K „obložení“ televize či do ložnice jsou vhodnější LED pásky s nižší intenzitou světla, než pro osvícení budov či venkovních prostor.

V naší široké nabídce LED pásek máme LED pásky rozděleny podle výkonu, který se uvádí ve Wattech na metr. Ten má velký vliv na intenzitu světla. Čím má LED páska vyšší výkon, tím jasnější a intenzivnější světlo vyzařuje.

Podíváme-li se na konkrétní hodnoty, tak LED pásky s výkonem 4,8W/m mají intenzitu světla kolem 300 lumenů, kdežto světelný tok LED pásek s příkonem 9,6W/m je zhruba 600 lumenů. 12W/m LED pásky pak disponují světelnou intenzitou v orientační hodnotě 1050 lumenů. Nejjasněji svítí 20W/m LED pásky – jejich intenzita světla čítá až 2070 lumenů.

CO JE POTŘEBA KE SPRÁVNÉMU CHODU LED PÁSEK?

Součástí každého baleni je pouze ona samolepící LED páska. K ní doporučujeme dokoupit také napájecí zdroj, hliníkový profil (pro lepší chlazení a delší životnost LED pásky) a manuální či dálkový ovladač (pro možnost nastavení požadované intenzity světla nebo měnění barev). Pro propojení více LED pásků se používají kabely či konektory.

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ ADAPTÉR K LED PÁSCE?

Při koupi LED pásky je nutné zvolit i vhodný napájecí adaptér, který bude sloužit coby zdroj elektřiny. Výkon vhodného adaptér zjistíme tak, že si vynásobíme hodnotu výkonu LED pásky s požadovanou délkou LED pásky.

Kupříkladu při zvažovaném nákupu dvou metrů této LED pásky s výkonem 4,8 W/m (2m*4,8W/m=9,6W) by byl ideálním adaptérem tento 12W.

Doporučujeme si při volbě zdroje dle výkonu nechávat alespoň 10 % rezervu oproti spočítanému výkonu LED pásky, takže i kdyby existoval adaptér s výkonem 10W, tak pro námi požadované 2 metry 4,8W/m LED pásky by stále byl nejvhodnější variantou výše zmíněný 12W adaptér.

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ OVLADAČ PRO LED PÁSKY?

Ovladače nám umožňují měnit intenzitu světla a v případě RGB LED pásek i barvy. U každého LED stmívače je uvedeno jeho maximální zatížení. Nemusíte se bát, u každé naší LED pásky naleznete námi doporučované ovladače, které se k dané LED pásce nejlépe hodí.

Vezmeme-li si za příklad opět 4,8W/m LED pásku, tak zde doporučujeme přikoupit 72W stmívač s dálkovým ovládáním či manuální LED stmívač s příkonem 96W.

Podílem příkonů ovladače a LED pásky pak zjistíme, kolik metrů dané LED pásky můžeme k ovladači připojit. U prvního námi doporučovaného, 72W stmívače s dálkovým ovládáním, můžete připojit až 15 metrů LED pásky. (72W:4,8W/m=15m). U druhého z nich, manuálního LED stmívače 96W, byste mohli připojit až 20 metrů 4,8W/m LED pásky.

Pokud byste časem chtěli připojit k již nainstalovaným LED páskům další a maximální možné zatížení původního ovladače by pro vás přestal být dostačujícím, stačí si dokoupit další ovladač.

Jak nainstalujeme LED pásky?

1.Ustřihneme si požadovanou délku pásky v místě vyznačeném pro dělení

strihani-led-pasky

 

 

2.Očistíme povrch, na který budeme pásku lepit

cisteni-led-listy

 

 

3. Odstraníme zadní ochranný papír a pásku nalepíme na požadované místo 

4. Pokud máme více dílů, propojíme je mezi sebou kabelem nebo konektory

zapojovani-led-pasek-konektorem

 

 

5. Připojíme pásku pomocí konektoru ke zdroji. Červený kabel  z konektoru umístíme do svorky nadepsané +V, černý do svorky -V.

pripojovani-led-paska-zdroj

 

 

6. Připojíme stmívač. Červený kabel do červené svorky, černý kabel do černé svorky

propojovani-led-pasek

Chtěli byste, aby vaše ložnice či jakákoliv jiná místnost vypadaly podobně? Podívejte se na naší nabídku LED pásek a vyberte si pro vás ty pravé!

led-pasky-postel

 

 

 

Affiliate program