Víte jaký je rozdíl mezi přímým a nepřímým osvětlením?

Dnešní světelný trh je mimořádně pestrý a doslova překypuje nejrůznějšími druhy svítidel. Zatímco dříve jsme si museli vystačit s obyčejným lustrem a klasickou lampičkou, dnes je tomu už docela jinak. Při výběru nového osvětlení můžete zvolit svítidla s přímým a nepřímým světlem. Co tyto pojmy znamenají, jaký je mezi těmito svítidly rozdíl a která se hodí kam umístit? Na všechny tyto otázky si odpovíme v následujícím článku, tak čtěte dále.

Přímé-a-nepřímé-osvětlení_LEDsviti

Přímé a nepřímé osvětlení

Rozdíl mezi přímým a nepřímým osvětlením poznáte snadno. Jako přímé osvětlení označujeme takové světelné zdroje, jejichž vyzařované světlo vytváří pomyslný kužel a osvětlují místo nebo objekt v prostoru napřímo. U nepřímého osvětlení je to přesně naopak, protože vyzařované světlo nejde přímým směrem, ale nejprve se odráží od zdí, podlahy nebo jiných povrchů a pak teprve se od těchto ploch rozptyluje vyzařované světlo do prostoru. Nutno také dodat, že nepřímé osvětlení nevytváří stíny, kdežto světelné zdroje s přímým světlem ano.

Umístění přímého a nepřímého osvětlení

Všeobecně platí, že nepřímé osvětlení je umístěno a nainstalováno tak, aby bylo skryto. Na první pohled by nemělo být rušivým elementem v místnosti, ale bývá zakomponováno například do sádrokartonových podhledů, do schodiště, nebo vestavěno do zdí či podlah. Úkolem nepřímého osvětlení je především zútulnit celkové prostředí a vylepšovat atmosféru v interiéru.

Zatímco nepřímá svítidla mají být nenápadná a nemají být vidět, u přímých zdrojů světla je to přesně naopak. Svítidla přímá jsou nejčastěji využívána jako centrální osvětlení v interiérech, ale mohou to být i doplňkové zdroje světla, jako jsou například lampy, či nástěnná svítidla. Osvětlovat přímým světlem můžeme například pracovní desku stolu. Perfektně k tomuto účelu slouží stolní lampy. Za přímé zdroje považujeme rovněž stojací lampy, které přesně osvětlují vybrané místo, ale také třeba bodová světla, se kterými jsme schopni přesně směřovaným kuželem světla nasvítit daný objekt či místo v interiéru.

Kombinujte obě varianty

Abyste dosáhli perfektně osvětleného interiéru ať už doma, či v jiném objektu a prostoru, myslete vždy na to, že přímé a nepřímé světlo je vhodné společně kombinovat. Jedině tak dosáhnete perfektních výsledků a budete se v prostředí cítit skvěle. Díky přímému osvětlení získáte dostatek jasného světla, které potřebujete k nejrůznějším činnostem, od čtení až po vaření či práci v pracovně.

Kombinace-přímého-a-nepřímého-osvětlení_LEDsviti

Využití přímého a nepřímého osvětlení v kuchyni. Zápustná světla a bodová svítidla osvětlují pracovní plochy přímo. Nepřímé osvětlení tvoří LED pásky v podhledu, které příjemně dolaďují celkový vzhled místnosti.

Nepřímé osvětlení skvěle dokáže zvýraznit hezké architektonické prvky i textury ozdobných zdí. Je vhodné pro dobrý odpočinek a útulnou atmosféru i dobrou náladu. Hodí se jako intimní osvětlení do ložnice, může zvýraznit nábytek či působit jako ambientní osvětlení. Nezapomeňte, že nepřímé osvětlení slouží pouze jako „náladové“ a tudíž jej není vhodné využívat k pracovním činnostem, při kterých potřebujete dobře vnímat zrakem. V takovém případě by mohlo docházet k namáhání očí a při aktivitách u kterých je nutné používat zrak je vždy lepší využít přímé zdroje světla, které neoslňují, ale poskytnou perfektní světelné podmínky pro vaší aktivitu.

TIP: Při nepřímém osvětlování může docházet až k 50 % ztrátám vyzařovaného světla v závislosti na barevnosti a textuře povrchu, od kterého se světlo odráží. Zajímá vás, kolik světla přesně ztratíte? Tento údaj vám můžeme vypočítat ve světelném projektu. Použijte nepřímé osvětlení skutečně tam, kde to má smysl.

Jak vytvořit nepřímé osvětlení?

Možností, jak lze vytvořit nepřímé osvětlení v interiéru se nabízí hned několik. Samozřejmě si můžete vybrat pouze některou z variant, a nebo se zaměřit na více druhů svítidel, se kterými nepřímé osvětlení hravě vytvoříte. Přinášíme vám pár typů, se kterými vytvoříte ohromující světelné akcenty na stěnách, v podhledech i klasických stropech.

LED pásky

Jedním z nejvyužívanějších zdrojů nejen pro nepřímé osvětlení jsou samozřejmě moderní LED pásky. Jejich kompaktnost a flexibilita k tomuto typu osvětlování přímo vybízí a hodí se pro tento účel naprosto perfektně. A jak na nepřímé osvětlování s LED pásky? Je to jednoduché. Stačí když umístíte profil se světelným zdrojem tak, aby se světlo odráželo od vybraného povrchu. V případě stropních podhledů nainstalujete lištu s LED páskem tak, aby vyzařované světlo směřovalo směrem vzhůru ke stropu, odkud se odrazí zpět do prostoru. Obdobně můžete postupovat při nepřímém osvětlování nábytku, což příjemně zvýrazní kontury a tvary. Veliké oblibě se těší také nepřímé osvětlování schodiště pomocí LED pásků, kdy jsou jednotlivé pásky umístěny například na jednotlivých stupních a vyzařované světlo se odráží o následující schod.

LED-pásky_LEDsviti

Nepřímé osvětlení schodiště pomocí LED pásků umístěných na spodní straně jednotlivých stupňů. Nenápadné a příjemné světlo, které působí moderně a esteticky.

Nástěnné lampy

U nepřímého osvětlování pomocí nástěnných lamp je potřeba věnovat pozornost vyzařovanému světlu, které musí směřovat směrem na zeď či strop. Nikoliv přímo do prostoru, pak by se jednalo o světelný zdroj pro přímé osvětlování. Nástěnné lampy pro nepřímé osvětlování interiéru jsou skvělými designovými doplňky, které dokáží na stěnách vytvořit zajímavé světelné efekty. Tento typ svítidel můžete využít také pro nepřímé nasvícení fasády, kde tyto světelné zdroje dodají zcela unikátní design zevnějšku vašeho domu. Některá nástěnná svítidla mají dokonce možnost směrování úhlu světla nahoru i dolu zároveň, či do obou stran. Kužely světel na stěně pak vytvoří krásné dekorativní světelné prvky na zdech.

Nepřímá stropní svítidla

Zásadou nepřímého osvětlení je skrytý zdroj světla. Avšak výjimky potvrzují pravidla a existují druhy stropních svítidel, které je možné použít pro účel nepřímého a intimnějšího osvětlování. Taková svítidla jsou zpravidla designově moderně a zajímavě navržená. Jejich primární úlohou je vyplnit prostředí a na první pohled zaujmout jedinečným dekorativním vzhledem. Většinou mají tato svítidla integrované zdroje světla, které směřují vzhůru ke stropu, tudíž jeden ze základních principů nepřímého osvětlování splňují. Odrážené jemné světlo v kombinaci s hezkým estetickým provedením svítidla elegantně doplní každý moderní interiér. Vyzařované světlo pak kopíruje zajímavý tvar samotného svítidla, čímž na stropě vzniká poutavý světelný efekt.

TIP: Pro kombinování přímých i nepřímých zdrojů světla můžete využít multifunkční profilové systémy, do kterých lze umístit lištové bodovky, reflektory s LED pásky pro nepřímé osvětlení zároveň.

Vytvořte si perfektní podmínky pomocí osvětlení

Díky kombinaci přímého i nepřímého osvětlení získáte perfektní podmínky pro pracovní aktivity a příjemné prostředí pro relaxaci i odpočinek zároveň. Probuďte svou kreativitu a vytvořte si harmonické prostředí ať už u vás doma, v kanceláři, nebo ve vašem podniku. Svítidla společně kombinujte a pokud byste si rádi nechali s osvětlením vašeho interiéru, nebo exteriéru poradit, neváhejte se na nás obrátit. Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program