Co je to svítivost a proč tento parametr sledovat?

Vyznat se ve všech parametrech svítidel může se zdát někdy složité. Svítidlo byste vždy měli vybírat podle vašich preferencí a ke správné volbě vám může pomoci sledovat různé parametry. Jedním z nich je také svítivost. Důležitý údaj, na základě kterého se můžete rozhodnout, zda svítidlo koupíte či nikoliv. Co svítivost je a proč se vyplatí ji sledovat? To se dozvíte v následujících řádcích.

svítivost-a-proc-ji-sledovat_LEDsviti

Když si jdete vybrat nové osvětlení, je důležité sledovat některé parametry, jako je například IP stupeň krytí, který udává odolnost světelného zdroje vůči vniknutí cizího tělesa a vody. Dalším nezbytným parametrem je teplota chromatičnosti, díky které si můžete zvolit preferovanou barvu světla. Pro optimálně osvětlené prostředí budete svou pozornost věnovat také výkonu svítidel. Zajímat by vás však měla mimo výše uvedené parametry také svítivost svítidel, kterou si ověříte díky světelnému toku.

Světelný tok

Abyste měli jasno v tom, jaké množství světla bude vyzařovat váš vybraný světelný zdroj, zaměřte se na jeho světelný tok. Měří se v jednotkách lumenů (najdete pod zkratkou lm) a hodnota této jednotky vám napoví, jak intenzivně bude vybrané svítidlo svítit. Zda bude světelný tok vysoký či nikoliv.

Watty vs. lumeny

Dávno pryč jsou ty doby, kdy se klasické žárovky vybíraly podle jejich výkonu, dle čehož se zároveň dalo předpovídat, jak silné světlo asi bude žárovka vyzařovat. Moderní LED světelné zdroje jsou však na světelném trhu revolucí a tyto zažité skutečnosti se změnily. Dnes už není u LED světelných zdrojů vypovídající o jejich svítivosti příkon udávaný ve Wattech. Svítivost nejlépe zjistíte podle světelného toku, který se měří v lumenech.

Možná se ptáte, proč nastala taková změna. Na to existuje jednoduchá a celkem příjemná odpověď. LED žárovky i ostatní světelné zdroje mají výrazně nižší spotřebu elektrické energie, než mívaly klasické wolframové žárovky a ostatní světelné zdroje. LED svítidla jsou úspornější až o 90 %, proto už není možné stoprocentně porovnávat příkon se svítivostí vybraného svítidla. Získali byste pouze nepřesné údaje a pravděpodobně byste si nevybrali svítidlo s takovou svítivostí, kterou jste očekávali.

Porovnání

Abychom vám přesně ukázali, jak jsou nynější parametry LED svítidel opravdu rozdílné, než tomu bývalo u klasických žárovek, můžeme si zde navrhnout porovnávací příklad. Když si dnes koupíte v obchodě 10W LED žárovku, je v průměru šestkrát úspornější a svítí až šestkrát efektivněji. V přepočtu tedy nahradíte desetiwattovou žárovkou 60W běžnou žárovku.

Srovnávací tabulka

Srovnávací-tabulka_LEDsviti

Rozdíly mezi příkony klasických žárovek ve srovnání s LED žárovkami jsou obrovské. A to je právě ten důvod, proč je nutné u moderních technologií sledovat mimo ostatní parametry také světelný tok. LED žárovky jsou energeticky mnohem účinnější a lze to v tabulce krásně vidět. LED žárovky mají energetickou spotřebu mnohem nižší, což můžete porovnat ostatně vy, když se podíváte na Watty obou typů žárovek. Přitom jsou hodnoty vždy měřeny u klasických i LED žárovek se stejným světelným tokem.

Kolik světla potřebujete?

Nyní už víte, že je lepší sledovat u moderních LED světelných zdrojů mimo jejich výkonu také světelný tok. A právě teď se nabízí další otázka, kolik vlastně lumenů budete do jednotlivých pokojů v interiéru potřebovat? Všeobecné pravidlo neexistuje a záleží na preferencích i osvětlovaném prostředí. Nejlepší volbou je, nechat si vypracovat světelný projekt, ve kterém se zohledňuje spousta aspektů, které jsou důležité zohlednit při osvětlování prostorů. Avšak existuje jedno nepsané pravidlo které praví, že pro základní osvětlení běžných místností je potřeba svítivost alespoň 100 lm/m². To se týká například obývacích pokojů, nebo ložnic. Na místa, kde vykonáváte nějaké činnosti, na které se potřebujete dobře soustředit, můžete dosáhnout svítivosti až 300 lm/m².

Ve světelných projektech se však pravděpodobně setkáte s ještě jednou další jednotkou, která se nazývá lux (lx). Díky této jednotce si můžete nechat vypočítat přesnou intenzitu osvětlení, kterou doma, nebo v kterémkoliv jiném prostoru budete potřebovat. Co se týká pracovišť, zde jsou hodnoty přesně dané podle norem a hygienických předpisů, které se musí při osvětlování dodržovat. Tato nařízení mají za úkol zajistit kvalitní pracovní podmínky zaměstnancům a především ochránit jejich zdraví.

Kvalitní svítidla jsou základem úspěchu

Kromě samotných parametrů doporučujeme výběr LED žárovek a svítidel s integrovanými světelnými zdroji soustředit také na samotnou kvalitu provedení produktů a jejich komponentů. Levná svítidla bez značky mohou mít parametry zkreslené a neodpovídající. Často jsou hodnoty uvedené jen na oko, a nebo je u zakoupeného produktu nenaleznete přinejhorším vůbec. U kvalitních výrobců a prodejců naleznete vždy dostupné všechny potřebné parametry, které odpovídají skutečnosti. Na našem e-shopu vidíte veškeré potřebné informace i parametry přímo pod vybraným svítidlem, nebo příslušenstvím a jednoduše si můžete podle požadovaných hodnot také svítidla filtrovat.

Kvalitní-svítidla-jsou-základem-úspěchu_LEDsviti

Nakupujte pouze kvalitní osvětlení od prověřených výrobců. Jedině tak budete mít vždy jistotu, že kupujete opravdu to, co potřebujete. Někdy může u takzvaných „no name“ svítidel zlákat levnější cena, bohužel tak riskujete nejen nákup nekvalitního výrobku, ale také dáváte v sázku vaše zdraví. Promyslete váš nákup svítidel ve všech detailech.

Doufáme, že jste si z tohoto článku odnesli důležité informace, které povedou k výběru perfektních svítidel do vašeho interiéru. Pokud byste přece jen potřebovali ještě s něčím poradit, podívejte se na naše další články plné praktických rad, nebo nás rovnou kontaktujte na info@ledsviti.cz. S výběrem kvalitních svítidel vám rádi poradíme.

Affiliate program