Lustr, panel nebo LED pásek? Trendy osvětlení

Lustr-jako-osvětlení-schodiště2

Kde v domácnosti použít lustr, panel nebo LED pásek? Podívejte se

Vyznat se dnes v osvětlení není vůbec snadné. Už dávno neplatí, že do každého pokoje patří jeden lustr a je hotovo. Naopak, osvětlení v domácnosti si dnes zaslouží řádnou péči. Vybírat můžete opravdu z mnoha různých svítidel, ovšem jak vybrat ty správné? Ať už vybíráte lustry, stropní panely, LED pásky do kuchyně nebo jiné osvětlení, tyto rady se vám budou hodit.

Kde využít v domácnosti lustry?

Na první pohled by se mohlo zdát, že lustry už nemají v domácnosti žádné využití a jsou přežité. Není to ale pravda. Lustry pořád mají své místo v designu a architektuře interiéru, ale ne všude se hodí. Zejména u lustrů byste měli místo vybírat s rozvahou. Je několik míst, kam se lustr skvěle hodí. A naopak místa, kam vyloženě nepatří. Pokud máte vyšší stropy, je lustr jasnou volbou. Nesnažte se ho ale umístit všude.

Osvětlení jídelního stolu

Ideální umístění lustru je nad jídelní stůl. Zpravidla se závěsný lustr umisťuje přesně tady. Může lehce ozvláštnit interiér a stát se designovou ikonou kuchyně nebo jídelny. Správný lustr do kuchyně osvětluje pouze jídelní stůl, nesvítí tedy jako centrální osvětlení do všech stran. Osvětluje pouze plochu stolu a působí tak velmi příjemně až harmonicky. Přesně takové osvětlení u jídla potřebujete.

Osvětlení schodiště

Podobně využijete lustr také jako osvětlení schodiště. Pokud máte schodiště, které má uprostřed větší prostor, je ideální designový nebo klidně křišťálový lustr, který tomuto prostoru dodá punc elegance. Schodiště samo o sobě bývá neurčitým a často opomenutým prostorem, přitom pokud máte takovou možnost, je závěsný lustr dokonalou volbou.

Lustry do dětského pokoje

Velmi často se lustry využívají také do dětského pokoje. Děti mají rády pohádkové motivy a lustr se stínidlem je přesně to, z čeho budou mít radost. Lustry do dětského pokoje jsou většinou s potiskem známých pohádek, animovaných postaviček a podobně. Skvěle se tak hodí do každého dětského pokoje. Pokud už máte školáka, jednoduše můžete do pokoje umístit například LED panel.

Výhody lustru

Mezi velké výhody lustru patří především jejich design. Jsou velké a jednoznačně zaujmou. Mohou mít také dobrý světelný výkon. Kam je umístíte, tam se stanou dominantou interiéru. Zkrátka jsou reprezentativní a působí opravdu elegantně.

Nevýhody lustru

Nevýhodou lustrů je především fakt, že potřebují mnoho místa okolo sebe. Stejně tak se neobejdou bez vysokých stropů. Pokud lustru nedopřejete dostatek prostoru okolo sebe, nevynikne. Většina designových nebo dokonce křišťálových lustrů je samozřejmě výrazně dražší než jiné typy osvětlení.

LED panely: kam jsou v domácnosti vhodné?

Další oblíbenou variantou osvětlení jsou LED panely. Lidé je s oblibou využívají především proto, že jsou minimalistické. Prakticky si jich na stropě ani nevšimnete. Většinou jsou také chytré, můžete je ovládat pomocí Bluetooth a měnit odstíny nebo intenzitu světla. Výhodou je, že LED panely snadno využijete téměř kamkoli.

Využití LED panelů v domácnosti

Umístění LED panelů ve vašem domě nebo bytě je snadné. Jsou natolik univerzální, že je můžete umístit kamkoli. Například do obývacího pokoje, do ložnice, do chodby nebo třeba do pracovny, případně dětského pokoje. Pokud máte rádi minimalistický a čistý design, budou LED panely přesně tím, co hledáte. Snadno je můžete nainstalovat přímo na strop, případně je zavěsit jako lustr.

Výhody a nevýhody LED panelů

Výhoda LED panelů je především v jejich nenáročnosti na prostor. Jednoduše je nainstalujete přímo na strop a máte hotovo. Skvělé jsou především tam, kde jsou nízké stropy, protože nezabírají téměř žádný další prostor - právě v tom je jejich velká výhoda. Nevýhodou je, že většinou prostor nijak nezkrášlí, jsou především funkčním osvětlením.

LED pásky jsou hitem současnosti

Největší boom během poslední doby zažívají nepochybně LED pásky. Setkat se s nimi můžete nejen v domácnostech, ale také v obchodech, hotelech, restauracích, zkrátka úplně všude. Jejich použití je univerzální. Kde se LED pásky nejčastěji používají? Jejich místo je v kuchyni, ale také třeba v koupelně. Podívejte se, kam LED pásky umístit, abyste dosáhli trendy osvětlení.

LED pásky v koupelně

Využití LED pásek v koupelně je především okolo stropu. Často se v koupelně sníží strop tak, aby se mohlo jako hlavní osvětlení použít bodovky. Po obvodu se potom může dát výkonný LED pásek, který může fungovat jako dekorativní osvětlení. Ideální je takový, který může měnit intenzitu a chromatičnost světla. Často se LED pásek dává také po obvodu, například vyřezaný v obkladech.

LED pásky v kuchyni

Stejně jako v koupelně se LED pásky využívají v kuchyni. Využití LED pásek v kuchyni je především u kuchyňské linky. Zpravidla se osvětluje přímo pracovní deska linky, a to LED páskem, který je umístěn ve spodu horních skříněk - většinou přímo v zafrézovaném profilu. Intenzivní LED pásek v tomto místě nahrazuje často nevzhlednou zářivku, která se dřív právě jako osvětlení kuchyňské linky používala.

Výhody a nevýhody LED pásek

Dalo by se říct, že LED pásky mají jen samé výhody. Skutečně výhody převládají. Je to oblíbené osvětlení, které dlouho vydrží, a navíc je minimalistické, snadno ho dokonce úplně schováte. Zároveň se díky LED technologii prakticky vůbec nezahřívá. Další výhodou je snadná instalace. Nevýhodou může být lehce vyšší cena, která ale stojí za to, pokud chcete dosáhnout moderního osvětlení.

Affiliate program