Osvětlení hotelu: Jaké by mělo být?

Hotel je místem, kam návštěvníci jezdí nejčastěji za odpočinkem i na dovolenou a chtějí si užít co nejpříjemnější pobyt. Kromě příjemného designu a hezkého celkového vybavení hotelových pokojů, hrají důležitou roli také vhodně zvolená svítidla do interiérů hotelů, správná barva světla vybraného osvětlení i estetický vzhled svítidel. Jaké parametry by měla svítidla v hotelech mít, na co se u nich při výběru zaměřit a která vybrat, aby se vaši zákazníci cítili co nejpohodlněji?

Osvětlení-hotelu_Jaké-by-mělo-být

Plánujte osvětlení s projektantem

Možná jste si mysleli, že naplánovat rozvody elektroinstalace s elektrikářem pro osvětlení hotelu stačí. To je však omyl. Ačkoliv rozvody máte naplánované, vždy je potřeba řešit konkrétní svítidla a jejich správné umístění přímo s projektantem, který se na světlo zaměřuje. Díky důkladnému světelnému projektu mohou být rozmístěny konkrétní druhy svítidel na vhodné pozice a světlo bude dopadat přesně tam, kde bude nejefektivnější. Svěřte osvětlení vašeho hotelu do rukou zkušených, a léty praxe prověřených světelných techniků.

Využívejte regulovatelné zdroje světla

Veřejné prostory, recepce, hotelové bary i restaurace, by měly mít vždy možnost regulovat intenzitu i barvu světla, podle potřeby a v závislosti na denním světle. Například při snídaních v hotelové restauraci je možné využívat intenzivnější světlo studenějšího odstínu pro lepší start dne. Zatímco při večeři bude zákazníkům vyhovovat pravděpodobně mnohem víc teplejší a tlumenější tón světla, který bude splňovat nároky kladené na intimnější atmosféru a bude tvořit útulnější prostředí. Bez regulovatelných svítidel však tuto možnost nemáte, proto je s projektanty konzultujte.

Dostatečné osvětlení v hotelových pokojích

Všichni to známe, jeden hotelový pokoj slouží všemožným účelům. V podstatě je to jídelna, obývací pokoj, ložnice i pracovna dohromady. Protože musí být jedna místnost natolik flexibilní a slouží k mnoha účelům, je potřeba věnovat větší pozornost i jejímu osvětlení. Hotelový pokoj by měl být dostatečně osvětlen pro businessmany, kteří přijeli do destinace pracovat. Zároveň by však mělo být světlo útulné a navozovat harmonickou atmosféru, kterou si turisté tolik žádají, když přijedou relaxovat na dovolenou. Nezbytnou součástí každého hotelového pokoje je lampa na čtení. Vaši hosté zároveň ocení centrální vypínač na veškeré osvětlení v pokoji, který poskytne komfortní zhasínání i rozsvěcení všech světel najednou.

Dostatečné-osvětlení-v hotelových-pokojích

V hotelovém pokoji se musí hosté cítit příjemně. Vhodně rozmístěné světelné zdroje i jejich počet, správná intenzita světla i barva světla, to všechno jsou důležité parametry pro dobře osvětlenou místnost.

Věnujte pozornost tmavým chodbám

Někdo nad chodbou mávne rukou. Vždyť není tolik důležitá. V hotelech je tomu právě naopak. Chodby jsou stejně důležité, jako ostatní veřejné prostory. Denně se po nich projde spousta hostů, včetně personálu. Bezpečný a pohodlný pohyb zajistíte na chodbách dostatečným osvětlením. Zapomeňte na vysoký kontrast jasného světla při přechodu z recepce do potemnělých spojovacích chodeb, na kterých se svítí svítidly s nejnižší intenzitou. Světlo by mělo být v celém hotelu vyvážené. A to i na chodbách.

Věnujte-pozornost-tmavým-chodbám

I hotelové chodby potřebují dostatek světla. Zapomeňte na přežitek tmavých chodeb. Hosté i personál se potřebují bez problému orientovat a pohybovat.

Nezapomeňte na kvalitu

V hotelových komplexech se v některých částech svítí nepřetržitě, v pokojích si zase hosté regulují světlo podle svých potřeb. Jedno je jisté. Světlo v hotelu potřebujete. Všude. Proto sáhněte po vysoce kvalitních svítidlech, která vyhovují i svícení v nepřetržitých provozech. Možná může být lákavá myšlenka ušetřit na osvětlení pořízením svítidel do běžných provozů. Samozřejmě, taková svítidla budou fungovat. Ale o poznání kratší dobu. Investujte proto do osvětlení, které má dlouhou životnost, nízké procento poruchovosti a je vyrobeno z kvalitních materiálů a elektroniky.

Oslovte hosty světelnými efekty

Hotely neslouží pouze turistům. Pořádají se v nich pracovní schůzky, svatby, narozeninové párty i obchodní jednání. Díky funkcím, které osvětlení může mít, poskytnete svým hostům dokonalé světelné podmínky při každé akci, která se ve vašem hotelu uskuteční. Různé barevné scény můžete ladit pomocí RGB LED svítidel. Správnou intenzitu světla nastavíte pomocí stmívačů a stmívatelných světelných zdrojů. Přizpůsobovat osvětlení podle denní doby je možné s CCT LED svítidly a dokonalé nastavení světla pro danou příležitost vám umožní inteligentní, automatizované řídicí systémy.

Jednoduché ovládání

Když váš hotel navštěvují zákazníci z různých koutů světa, je potřeba myslet i na to, aby bylo ovládání svítidel praktické a snadno pochopitelné. To se týká hlavně moderních ovládacích aplikací. Není totiž samozřejmostí, že každý host bude nutně hovořit anglickým jazykem. Přizpůsobte proto ovladače pomocí jednoduchých značek, které jsou srozumitelné pro všechny.

Úspornost a udržitelnost

Hosté jsou samozřejmě vždy na prvním místě. Ale myslete i na váš rozpočet a náklady, na kterých se jistě provoz svítidel v hotelu promítne. Nahrazení běžných svítidel za moderní LED technologii se vám vyplatí. LED světla jsou efektivní, mají nejnižší spotřebu energie a dlouhou životnost. Z pohledu udržitelnosti vyhovují ze všech světelných technik LED zdroje nejlépe. Mají totiž všechny předpoklady pro udržitelný rozvoj.

První dojem

Cílem každého správného hoteliéra by mělo být zaujmout hosta už na první dojem. Nechejte proto vyniknout i venkovní prostředí hotelu. Osvětlení fasády budovu více zviditelní, udělá ji lépe přístupnou a zároveň vypadá moderně. Nezapomeňte osvětlit také přístupové cesty a vjezdy. Skvěle vypadají zapuštěná zemní svítidla, která jsou odolná vůči pošlapu i pojezdu. Vegetace v okolí hotelu vynikne, když ji v noci nasvítíte. Dostatečně osvětlené parkoviště zlepší viditelnost přijíždějícím hostům a bezpečně vůz zaparkují. Hezky osvětlený exteriér vzbudí příjemné pocity u vašich zákazníků, proto byste měli venkovní světla plánovat stejně pečlivě, jako interiérové osvětlení.

První-dojem

Dejte dostatek světla také exteriéru. Zevnějšek hotelové budovy totiž spatří hosté jako první. A první dojem je důležitý!

Osvětlení bazénu a wellness

Skvělý zážitek i odpočinek zajistíte svým zákazníkům v osvětleném bazénu či jacuzzi. RGB bazénová svítidla navíc zdokonalí atmosféru, protože vodní hladina bude hrát všemi barvami, na které si host jenom vzpomene. K lepšímu komfortu přispěje dálkový ovladač, se kterým lze nastavovat různé barvy světla. Udělejte svým návštěvníkům z pobytu ve vašem hotelu ráj, do kterého se budou chtít vždycky vracet, díky nevšedním zážitkům, které si z pobytu od vás odnesou. Bazénová světla vytvoří dokonalé světelné efekty v té nejromantičtější situaci a dětem zpestří třeba hrátky ve vodě.

S osvětlením hotelu vám rádi pomůžeme

Svěřte osvětlení hotelu do našich rukou. V týmu LEDsviti pracují zkušení projektanti, kteří naplánovali už spoustu velkých i malých projektů. Ať už vlastníte obří hotelový komplex, nebo rodinný útulný hotýlek, my vám vytvoříme projekt do posledního detailu. Zajistíme dodávku svítidel a zrealizujeme montáž. LEDsviti váš hotel rozsvítí! Máte nějaké dotazy? Neváhejte nás kontaktovat e-mailem na info@ledsviti.cz. Odpovídáme obratem.

Affiliate program