Jak vybrat závěsné svítidlo?

Lustr je vždy dominantou místnosti. Závěsné svítidlo dokáže doplnit interiér, vylepšit celkovou atmosféru a zároveň tvoří hlavní osvětlení v prostoru. Jenže když lustr vybíráte, musíte nejprve zvážit, jestli vůbec bude vhodným svítidlem do vašeho interiéru. Jak vybrat závěsné svítidlo a na co se při nákupu zaměřit? To vám prozradíme v dnešním článku.

Jak-vybrat-závěsné-svítidlo_LEDsviti

Instalace závěsných svítidel může být skvělý způsob, jak vylepšit vizuální stránku vašeho domova. Dnešní moderní závěsná svítidla jsou vyráběna z kvalitních materiálů, jako jsou například kov, sklo a plast. Na trhu samozřejmě najdete i luxusní kousky se spoustou křišťálových a blyštivých závěsků.

Vybírat byste však měli vždy takový typ svítidla, který bude ladit s barvami, designem i nábytkem v interiéru. Závěsný lustr pak může tvořit ústřední bod v dané místnosti. Ať už se chystáte pořizovat lustr z jakéhokoliv důvodu, závěsná svítidla rozhodně v zapomění neupadla a jsou atraktivním druhem osvětlení, které rozzáří váš obývací pokoj i ložnici a dodá prostředí osobitý styl.

Před výběrem lustru

Ještě než se vydáte závěsné svítidlo koupit, nebo si jej objednáte v e-shopu, odpovězte si na pár důležitých otázek. Mám pro závěsné světlo dostatek prostoru? Jak vysoké mám stropy? Nebude v místnosti závěsné svítidlo překážkou? Odpovědi, které získáte, jsou důležitým krokem k tomu, abyste rozhodli zda se vám svítidlo do interiéru hodí, či nikoliv. S lustry to totiž není jen tak. Protože jejich konstrukce většinou zasahuje do prostoru, potřebujete pro ně dostatek místa.

Minimální výška stropu pro závěsné svítidlo by měla být alespoň 2,5 metru od podlahy. Pokud máte stropy nižší, doporučujeme sáhnout spíše po přisazených svítidlech, nebo LED panelech. Máte to štěstí a stropy ve vašem interiéru jsou dostatečně vysoké? Zároveň máte dostatek prostoru, ve kterém vám lustr nezabere půl obýváku? Hurá. Pak máte ideální interiér pro umístění závěsného svítidla.

Další faktory, které musíte při výběru zohlednit

Výběr lustru se točí především kolem výšky, velikosti a délky závěsu. Takže u toho chvíli zůstaneme.

  • Délka závěsného lanka, řetězu či přívodního kabelu je rovněž důležitá. Předpovídá totiž, že svítidlo bude skutečně zavěšené v takové výšce, kde nikomu nepřekáží a velikost svítidla zůstane skutečně v předem plánovaném prostoru.
  • Závěs je důležitý při instalaci lustru nad stůl, nebo například kuchyňský ostrůvek či nad pohovku. Délka totiž ovlivňuje komfort. Zajišťuje, že se osoba sedící u stolu neudeří do hlavy o svítidlo, když vstává od stolu, nebo z pohovky. A také to, že světlo nepřekáží při práci na kuchyňské ploše.
  • Další-faktory,-které-musíte-při-výběru-zohlednit_LEDsviti

Délka závěsu lustru je důležitá pro komfortní pohyb pod svítidlem. Příliš dlouhý závěs by mohl zapříčinit problémy a svítidlo se může stát překážkou v prostoru.

Kolik místa potřebujete?

Mezi lustrem a podlahou by měl zůstat volný prostor alespoň 2,10 metru. Pokud tuto normu dodržíte, zajistíte volný pohyb nejen vám, ale také ostatním členům domácnosti a návštěvám. Není nic horšího, než když je lustr překážkou, ačkoliv má plnit funkci docela jinou.

Zvažte tvar závěsného světla

I lustry zakoupíte v různých designech. Od minimalistických, přes retro, až po industriální závěsná světla. Svítidla mohou mít více ramen s několika zdroji světla, nebo se může jednat o malý lustr pouze s jednou žárovkou. Provedení svítidla je důležité, protože od designu se odvíjí jeho velikost. Robustní lustry potřebují víc místa, než minimalistické. Proto dopředu plánujte, abyste se vyhnuli nepříjemnosti, že po instalaci zakoupeného svítidla zjistíte, že velikostí ani designem do vašeho interiéru nezapadá.

Lustr nad stůl

Nejčastějším umístěním závěsných svítidel bývá instalace nad jídelní stůl. Víte ale, že tvar i počet svítidel se odvíjí od velikosti a provedení stolu? Uveďme si pár příkladů. Například nad oválné stoly a stoly ve tvarech obdélníků se hodí lineární závěsná svítidla, nebo více zavěšených svítidel v jedné linii. Nad menší stoly jsou naopak vhodná svítidla menších tvarů a většinou postačí jeden hezky designovaný lustr, který se bude k nábytku hodit. Svítidlo by nemělo být širší než samotný stůl. Lustr by měl být přímo úměrný stolu, nebo menší. Závěsné svítidlo doporučujeme zavěsit tak, aby vzdálenost mezi deskou stolu a spodní částí závěsného světla byla alespoň 70 centimetrů.

Lustr-nad-stůl_LEDsviti

Pokud vybíráte lustr nad jídelní stůl, zaměřte se na tvar stolu i jeho velikost a podle těchto parametrů svítidlo vyberte. Závěsné svítidlo nad stolem by nemělo být větší než deska stolu.

Vyberte si správnou velikost lustru

Je důležité vybrat zároveň správnou velikost lustru. Především proto, aby do designu vašeho interiéru dobře zapadal. Ne všude se hodí robustní lustry, jinde zase mohou působit jako pěst na oko malá závěsná svítidla. Velká závěsná světla potřebují opravdu veliký prostor, aby nepřehlušovala malý interiér. Když vyberete správnou velikost lustru, dodá takové svítidlo vašemu domovu i podniku krásu.

Nezapomeňte na lustry se snadnou údržbou

Nikdo nechce trávit dlouhý čas při čištění světelných zdrojů. Proto se zaměřte na to, aby lustr byl snadno čistitelný. Aby vám k jeho údržbě stačil hadřík a voda. Každé svítidlo potřebuje čas od času údržbu, díky čemuž si zachová svůj hezký vzhled. Například křišťálové lustry jsou mnohem náročnější na údržbu než prostý lustr se stínidlem. Čím složitější provedení lustru je, tím více péče mu budete muset při čištění věnovat.

Rozhodli jste se pro závěsná svítidla? Skvělé. Vkusný lustr dokáže v interiéru zázraky a rozhodně váš prostor zatraktivní. Než se však vydáte závěsná svítidla koupit, nezapomeňte na naše rady a vybírejte lustry podle velikosti, výšky stropu i podle umístění. Raději byste se poradili s odborníkem? Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme věnovat.

Affiliate program