Osvětlení domácího fotbalového stadionu SK Slavia Praha podle směrnic UEFA

Nejen v Česku, ale i po celém světě nás reprezentuje dobře známý fotbalový tým SK Slavia Praha. Ten, kdo je věrným fanouškem barev červené i bílé dobře ví, kde se nachází domácí fotbalový stadion Sinobo Stadium v Edenu. Možná si tento sportovní areál spíše pamatujete pod bývalými názvy Eden Aréna, nebo Synot tip Aréna. Na známé hrací ploše, kterou můžeme najít v pražských Vršovicích se odehrála již spousta důležitých zápasů a sportovních akcí. Mezi ty největší události patřil například Superpohár UEFA 2013 nebo finále Poháru FAČR 2014. My jsme měli nyní tu obrovskou čest podílet se na projektování a instalaci nového osvětlení nejmodernějšího fotbalového stadionu v srdci Evropy. Jak celý tento úžasný projekt probíhal? Provázely nás nějaké komplikace? Jaké druhy osvětlení a řídicí techniky jsme použili? Podívejte se na nejzajímavější střípky z této vydařené akce, které jsme pro vás sepsali v následujícím článku.

slavia_eden_fotbal

Největší stadion v České republice

Sinobo stadium není pouze obyčejným fotbalovým hřištěm. Momentálně je to největší fotbalový stadion na území České republiky. Jeho hrací plocha je 105 x 68 metrů a zápasy se odehrávají na vyhřívaném trávníku. Svou kapacitou dokáže Sinobo stadium pojmout až 20 800 diváků, z čehož pro 19 370 fanoušků jsou zde nachystaná krytá místa k sezení. Celkem se stadion skládá ze šesti podlaží. V celém areálu můžete najít mimo samotné hřiště a tribuny také restaurační zařízení, hotel a spoustu zajímavých obchůdků. A jelikož se v tomto případě jedná o nevšední projekt, tak nám bylo velkou ctí podílet se na modernizaci osvětlení a řídicích technologií pro takový gigant, kterým je právě Sinobo stadium - nejmodernější fotbalový stadion v České republice!

Nové osvětlení

Výzva? To rozhodně byla!

Před nějakým časem se Eden Arena a.s. rozhodla pro zcela nový projekt a modernizaci již vysloužilého a zastaralého osvětlení v Sinobo stadium. Co si budeme povídat, vše staré potřebuje jednoho dne kvalitní renovaci. Bylo zapotřebí nahradit staré výbojky Thorn Mundial za lepší, modernější, účinnější a úspornější osvětlení, čemuž LED svítidla naší vlastní značky LEDsviti odpovídají nejlépe. LED svítidla oproti neefektivním výbojkám nabízejí především lepší podání barev, nízké oslnění, neblikající chod světel, ale také úsporné řešení spotřeby energie vzhledem k neustálému navyšování cen energetických společností. Když jsme byli osloveni u nás v LEDsviti poptávkou na tento skvělý projekt a realizaci osvětlení v Sinobo stadium, bylo to pro nás, byť zkušené profesionály v oblasti LED osvětlení, velkou výzvou. A takové projekty my velmi rádi realizujeme! Samozřejmě, že vytvoření světelného projektu pro největší fotbalový stadion v Čechách není jen tak. Ještě než jsme se do plánování projektu a samotné instalace osvětlení vůbec pustili, museli jsme se seznámit s velmi přísnými směrnicemi hlavní řídicí organizace evropského fotbalu - UEFA. Tato fotbalová asociace má na starost kromě spousty dalších důležitých aktivit v oblasti fotbalu, také vydávat přesné instrukce a požadavky pro osvětlení velkých fotbalových stadionů, jako je například Sinobo stadium v Edenu. Rozhodně se instalace osvětlení nekonala pouze podle našich představ. Celý tento projekt osvětlení stadionu je vytvořen na základě jasně daných parametrů a směrnic podle UEFA Lighting Guide 2016 pro osvětlení stadionů, které se řadí do čtyř hlavních úrovní - A, B, C a D. Každá tato úroveň má své specifické parametry a požadavky na osvětlení, které musí být splněné a prokazatelné přímo fotbalové asociaci UEFA.

smerovani_svetel_fotbal

Projektování a realizace

Ještě před tím, než jsme osvětlení obřího stadionu nainstalovali, bylo nutné navrhnout celý projekt svítidel pro arénu. Běžné projekty například do domácností se připravují o poznání snáz. V tomto případě jsme totiž museli zohledňovat mnoho požadavků navíc, které si určuje přímo samotná fotbalová asociace UEFA. Při plánování rozmístění svítidel na stadionu bylo důležité zajistit, aby nainstalované osvětlení poskytovalo velmi dobré komfortní podmínky, které budou odpovídat světelné úrovni A. Prioritou jsou samozřejmě hráči, diváci i televizní společnosti, kteří si potřebují zápasy užívat, sledovat a hrát je bez překážek. Média, jako jsou televizní štáby a fotografové, potřebují perfektní světelné podmínky pro vytvoření co nejlepších záběrů a fotografií. Proto se musí dodržet i přísné podmínky natočení a umístění světlometů, aby se předcházelo nepříjemnému oslňování. Všechny tyto atributy jsme museli při plánování osvětlení pro Sinobo stadium zohlednit a celé řešení tomu přizpůsobit. Naším úkolem však nebylo pouze vytvořit světelný projekt a osvětlení nainstalovat. Museli jsme také zajistit demontáž a úpravu stávajících rozvaděčů. Stará výbojková svítidla bylo nutné před instalací nového osvětlení odpojit a demontovat. Postarali jsme se také o jejich likvidaci.

montaz_osvetleni_slavia_eden_fotbal

Na celém projektu i realizaci osvětlení jsme pracovali přibližně dva měsíce. O projekt osvětlení se starali tři naši nejlepší projektanti a pracovníci v oboru. Na samotné instalaci osvětlení se podílela naše společnost LEDsviti s dalšími třemi subdodavateli. Když jsme osvětlení pro stadion plánovali, shodli jsme se vzájemně na tom, že nejvhodnějšími svítidly pro Sinobo stadium budou čtyřmodulová světla naší vlastní značky LEDsviti. Každý modul tohoto svítidla má výkon 300W. Celkově jedno svítidlo tedy disponuje úctyhodným výkonem 1200W. Jako řídící techniku jsme zvolili inteligentní systém značky Loxone, které je naše společnost LEDsviti hrdým Loxone Silver partnerem. Co to znamená? Tato certifikace nám umožňuje garantovat technickou způsobilost pro návrh a realizaci projektů, poradenství a následnou bezchybnou péči o zákazníky v oblasti profesionálního řízení osvětlení. Jako hlavní jednotku řízení jsme použili Loxone Miniserver, který je skvělou volbou pro malé i velké projekty. Miniserver disponuje 8 digitálními vstupy i výstupy na 24 V DC. Má 4 analogové vstupy 0 - 10 V. Vlastní software je již jeho součástí a je možné jej upevnit i na DIN lištu. Miniserver dále disponuje technologií Loxone Air, díky které je možné připojit i bezdrátová zařízení a právě tato výhoda může být úsporou použité kabeláže. Dalším prvkem, který jsme pro inteligentní systém řízení osvětlení zvolili je AO Extension rovněž od značky Loxone. Tento pomocník dokáže vysílat analogové řídicí signály v rozhraní 0 - 10 V. AO Extension je plně kompatibilní s Miniserverem a tyto dvě úžasné krabičky k sobě padnou jako ulité. Společně dokáží inteligentně řídit chod celého osvětlení, a také se významně podílejí na jeho úspornosti! Původně bylo smluveno, že se celý systém našeho osvětlení bude řídit DALI sběrnicemi. To ale nakonec nebylo možné, kvůli čipové krizi a byla po vzájemné dohodě zvolena tychlejší varianta řízení světel - technikou 0 - 10 V. Jako ovládání svítidel jsme zvolili kvalitní iPad, na kterém je možné pohodlně řídit i stmívat celé osvětlení odkudkoliv ze stadionu. Stmívatelnost svítidel je velmi důležitá pro tolik komerčně využívaný prostor, jako je Sinobo stadium. Nejen, že lze pomocí stmívání docílit požadované atmosféry, která se několikrát během zápasu nebo jiné sportovní akce může změnit. Díky metodě stmívání mezi 0 - 10 V lze také výrazně snížit spotřebu celého osvětlovacího systému. Náklady na spotřebu LED osvětlení lze snížit i pomocí funkce přednastavování různých režimů osvětlení. Nastavovat s inteligentním systémem Loxone jde i potřebný výkon svítidel, který se může u každé aktivity lišit. Jako příklad můžeme uvést, že pro údržbu trávníku postačí osvětlení nastavit do režimu nižšího výkonu, kdežto pro trénink a samotné zápasy bude vhodné uvést svítidla do režimu vysokého výkonu. Jednotlivé režimy lze uložit a jednoduše používat podle potřeby. Komfortnější ovládání světel už opravdu být nemůže!

Původní osvětlení vs. nové

Původní osvětlení, které bylo v Sinobo stadium nainstalováno, splňovalo parametry odpovídající pouhému Levelu D podle směrnic UEFA Lighting Guide 2016. My jsme nová světla a řídicí jednotky naplánovali a nainstalovali pro tento nejmodernější stadion v České republice tak, aby splňovala požadavky podle UEFA Lighting Guide, Level A - který zároveň splňuje nejvyšší možnou třídu osvětlení. Skutečnost, že nové osvětlení opravdu odpovídá úrovni A a splňuje správnou hladinu osvětlení podle UEFA, jsme nakonec podložili akreditovaným měřením s certifikátem. Před tím, než jsme nainstalovali nové osvětlení, čítal stadion mnohem méně svítidel. Původních výbojek bylo 180, kdežto nových LED svítidel je nyní na stadionu 206. Po naší instalaci jsou světla rozložena a situována lépe a také je svítidel o poznání více. Fotbalový stadion měl před naší instalací hůře osvětlené rohy, kde se nacházela i velmi tmavá a neosvětlená místa. I to jsme samozřejmě napravili a neosvětlené kouty jsou nyní pryč. Časté byly u původního osvětlení problémy s blikajícími světly, což nebylo příjemné ani divákům, kterým blikání kazilo požitek ze hry, ale ani kameramanům, kteří musejí vždy zajistit kvalitní televizní přenos zápasu. My jsme staré blikající výbojky nahradili výkonnými LED svítidly s výkonnými LED moduly osazenými čipy CREE, které jsou napájeny nejvyšší třídou zdrojů značky Inventronics se 7 letou zárukou, řízením 0-10V a extrémní stabilitou napětí. Díky tomu dokáží úplně eliminovat nepříjemné blikání, jsou tedy takzvaně flicker-free. Index podání barev jsme dokázali zvýšit až na perfektních 92,4 Ra. S takovou hodnotou podání barev svítidel je divák schopen vnímat barvy na sportovišti velmi reálně, téměř stejně jako za přirozeného denního světla.

osvetleni_stare_vedle_noveho

Výhody nově nainstalovaného osvětlení

Za jednu z největších výhod považujeme již zmiňovaný inteligentní systém Loxone, který řídí nové osvětlení na fotbalovém stadionu. Celá tato perfektní řídicí jednotka se stará o postupný náběh svítidel. Usměrňuje také nárazový proud při spuštění všech svítidel najednou, aby nebyl příliš vysoký. Staré výbojky, které byly původním osvětlením stadionu, nabíhaly velmi zdlouhavě. Než se staré osvětlení rozsvítilo naplno, trvalo to přibližně půl hodiny. To je strašně dlouhá doba v porovnání s LED osvětlením, které po sepnutí nabíhá téměř okamžitě. Díky výměně výbojek za nové LED osvětlení jsme dosáhli až 110 kW úspory vydaných nákladů za elektrickou energii. Další výhodou je pohodlné ovládání osvětlení pomocí tabletů i mobilních telefonů. Samozřejmě má nové LED osvětlení mnohem delší životnost oproti původním výbojkám. Perfektní podání barev, neblikající světla a větší intenzita osvětlení je žádoucí také pro televizní pořadatele a jejich kameramany i fotografy. S takovým osvětlením se jim lépe pracuje a média dokáží vytvořit mnohem lepší snímky i záběry ze sportovních utkání. Také bychom chtěli poukázat na ekologickou stránku LED osvětlení. Ekologie je totiž stále častěji jednou z hlavních priorit při rozhodování. Ať už se rozhodujeme o nákupu osvětlení, nebo třeba automobilu, je vždy žádanější varianta, která je šetrnější pro životní prostředí. LED světla neobsahují žádné toxické látky, které by mohly škodit našemu zdraví. Oproti tomu výbojky, které byly použity v původních svítidlech, obsahují nebezpečnou rtuť, která dokáže velmi nepříznivě ovlivnit nejen přírodu a okolí ve kterém žijeme, ale také lidské zdraví.

Překážky

Při tak velkém projektu by bylo divné, kdyby se během realizace nevyskytly žádné překážky. A protože i my dokážeme jít s barvou ven a přiznat, že ne vždy jde vše přesně podle plánu, rozhodli jsme se, že vám vylíčíme i ty černé chvilky, které nás během projektu provázely. První překážka se objevila již tisíce kilometrů daleko od pražských Vršovic, kde Sinobo stadium sídlí. Dodávka svítidel, která k nám putovala až z daleké Asie, se nejprve zpozdila kvůli úpravám a vytíženosti kolejových tratí a ucpanému průplavu. Rekonstrukce železnic se nám nevyhnuly ani v sousedním Polsku, což vedlo k dalšímu čekání na zásilku světel. Když jsme se konečně ke svítidlům dostali a doufali, že žádné další nešvary již nenastanou, asi jsme si to nepřáli dostatečně. Čekal nás totiž další boj, a to se sítěmi proti ptactvu, které deformovaly světelný tok svítidel již u zdroje. Celý systém osvětlení jsme tedy museli několikrát přestavět, aby svítidla fungovala správně. Mysleli jsme si, že problémy jsou zažehnány a můžeme se radovat. Bohužel předčasně. Vyřešit jsme museli ještě jeden problém, kterým byla velmi nízká výška umístění svítidel. Často bývají na stadionech světlomety instalované na stožáry. V Sinobo stadium byla jejich instalace požadována podél střešní konstrukce stadionu. Bylo tedy jasné, že budeme muset zápasit s velkou mírou oslnění. I tento problém jsme však nakonec zvládli vyřešit a mohli jsme zvolat třikrát hurá, protože další komplikace už naštěstí nenastaly!

eden_slavia_stadion

Pár slov závěrem

Na závěr bychom ještě jednou rádi poděkovali za svěření tak důležitého projektu naší společnosti - LEDsviti. Věříme, že s novým LED osvětlením budou spokojení nejen fanoušci i celý domácí fotbalový tým SK Slavia Praha a ostatní fotbalové kluby, ale také samotní majitelé i mediální složky, kterým naše osvětlení bude přinášet jen pozitivní zážitky z fotbalových utkání i ostatních akcí, které se na stadionu budou konat. Realizace projektu těchto rozměrů není rozhodně nic jednoduchého a za nás jsme velmi rádi, že jsme zvládli vše úspěšně dokončit a vytvořit mnohem lepší, modernější, chytřejší a úspornější světelné podmínky pro největší fotbalový stadion v České republice!

Chcete také rozsvítit vaše fotbalové hřiště podle UEFA?

Pokud potřebujete naprojektovat, realizovat či zakoupit osvětlení pro vaše sportoviště, hřiště, sportovní halu nebo jakékoliv jiné prostory, neváhejte nás oslovit prostřednictvím e-mailu info@ledsviti.cz. My se vám budeme obratem ochotně věnovat. Váš projekt společně probereme, naplánujeme a dovedeme k dokonalosti! Rozhodnete-li se své osvětlení svěřit do našich rukou, určitě toho nebudete litovat. S LED technologiemi pracujeme již řadu let. Zkušenosti máme v oblasti prodeje kvalitních LED svítidel, spolupracujeme pouze s ověřenými výrobci a my sami máme svou vlastní výrobu LED osvětlení. V našem týmu se můžeme pyšnit profesionálními projektanty, kteří vaše osvětlení domácnosti, podniku i sportoviště naplánují do posledního detailu. V oblasti LED osvětlení vám rádi poskytneme poradenství a také díky našim šikovným kolegům vaše LED světla nainstalujeme! Pokud nechcete mít s realizací nového světelného projektu žádné starosti, předejte ho nám a my se o vše postaráme. U nás v LEDsviti zkrátka víme, jak rozsvítit váš život!

Zápas pod novým osvětlením

Odkazy na média

Slavii se s novým osvětlením daří. Porazila Jablonec 5:0

Affiliate program