Integrovaný světelný zdroj, žárovka, nebo LED modul? Co je lepší?

Když se vydáte na nákup nových svítidel, máte dvě možnosti. Buď zakoupíte svítidlo s již zabudovaným, ale nevyměnitelným zdrojem, nebo svítidlo, u kterého lze světelný zdroj zpravidla jednoduše vyměnit. V takovém případě vyvstává otázka, jaké svítidlo bude lépe fungovat a jaké benefity vám přinese. Na klady a zápory integrovaných i vyměnitelných světelných zdrojů se nyní společně podíváme, čímž vám možná usnadníme výběr.

Integrovaný-světelný-zdroj,-žárovka,-nebo-LED-modul-Co-je-lepší

LED svítidla s integrovaným zdrojem

Nejprve si objasníme, jak takové svítidlo rozeznáte od ostatních. LED svítidlo s integrovaným zdrojem nemá vyměnitelnou žárovku, ani modul. LED čipy, které jsou zdrojem světla, jsou zabudované přímo v těle svítidla. Integrovaný zdroj proto není možné jen tak doma vyměnit. Svítidlo je nutné kompletně servisovat, pakliže se cokoliv pokazí. Kompenzací této jediné nevýhodě je mnohem delší životnost těchto LED svítidel oproti žárovkám. Jsou také výkonnější a jejich vyzařované světlo je rozložené rovnoměrně. Poruchovost mají navíc tak nízkou, že není na místě obav z častých oprav. Porucha se objevuje zcela výjimečně.

Svítidla s LED žárovkou

Svítidlo s vyměnitelným světelným zdrojem, na žárovku, má výhodu. Samozřejmě je to jednoduchá výměna zdroje, kterou zvládne každý během několika vteřin. V případě, že se LED žárovka blíží ke konci životnosti, jednoduše koupíte novou a nemusíte řešit servis. Tedy pokud nenastane porucha přímo ve svítidle. Pak tak či onak musíte svítidlo nechat opravit. Nutno podotknout, že výkonnost LED žárovek může být sice vysoká, ale efektivita světla v porovnání s LED svítidly je mnohem nižší.

LED žárovka je vhodnou volbou tehdy pokud chcete pouze přejít na modernější a úspornější technologii a vyměnit žárovky klasické. V takovém případě je skutečně výhodnější přechod na LED žárovky a instalovat je do stávajících svítidel. Jsou dostupné všech běžných patic, například E14, E27 i GU10 a další.

LED moduly

Moduly mohou být integrované i vyměnitelné. My se nyní podíváme na ty vyměnitelné, které mohou být mnohem efektivnější alternativou za klasické žárovky. LED modul si můžete představit jako základnu, která je osazena několika LED čipy. Jsou určené jako výkonnější náhrada za LED žárovky. Navíc se jednoduše instalují, takže pokud se chystáte repasovat staré svítidlo, jsou moduly perfektní volbou. Montáž je snadná, protože LED modul přilne ke svítidlu pomocí magnetů. Světlo je vyzařováno, stejně jako u svítidel s integrovanými zdroji, mnohem rovnoměrnější, díky placatému provedení a promyšlenému rozmístění čipů.

Který světelný zdroj je tedy lepší?

Celkově jsou momentálně nejoblíbenější svítidla s integrovanými zdroji světla. Jejich kvalitní zpracování vyhovuje dnes i náročnějším uživatelům a navíc jsou vysoce výkonná. Hodí se proto na místa, kde je potřeba dostatek jasného světla při práci i jiných činnostech. V domácím interiéru nacházejí své uplatnění především v kuchyních, obývacích pokojích a v pracovnách. Moderními svítidly s integrovanými zdroji jsou například LED panely. Ty se dnes využívají pro osvětlení kanceláří, ordinací, ostatních služeb i obchodů. S oblibou se instalují v nemocnicích i školách, pro které představují modernější a úspornější svícení.

Který-světelný-zdroj-je-tedy-lepší

Žárovky mají oproti integrovaným světelným zdrojům jedinou výhodu. Jsou snadno vyměnitelné. Co se však týká výkonu a účinnosti, tady jednoznačně vedou svítidla s integrovanými zdroji světla.

Žárovky jsou spíše v úpadku. Dnes se používají nejčastěji u doplňkových svítidel, například ve stojacích, nebo stolních lampách. Jsou levné a dají se vyměnit, avšak v porovnání s integrovanými zdroji nejsou přílišnými konkurenty. Moderním a účinnějším řešením jsou právě univerzální LED moduly, které vás posunou o krok vpřed.

Který zdroj je úspornější?

Z hlediska úspornosti je třeba přihlížet na to, který světelný zdroj vám přinese lepší účinnost. Ačkoliv se žárovky mohou tvářit jako úspornější, oproti integrovaným zdrojům jsou až o 50 % méně účinnější. Žárovky mají větší ztráty, nežli integrované světelné zdroje. V potaz je také potřeba vzít životnost světelného zdroje, která se promítá na budoucích nákladech. Žárovky ji mají často nižší, proto se z dlouhodobého hlediska vyplatí svítidla s integrovaným zdrojem světla, nežli svítidla na žárovku.

Cenově výhodnější

Pokud řešíte finanční stránku, pak jsou levnější variantou svítidla s žárovkou. Samozřejmě je to opět na úkor výkonu, svítivosti i životnosti svítidla. Navíc mohou být svítidla s integrovanými zdroji obohacena o další technologie, které vám přináší například možnost svítidlo stmívat, měnit barevný tón světla, nebo jsou komfortněji ovladatelná bezdrátovým dálkovým ovladačem.

Závěrečné shrnutí

Každý typ světelného zdroje má své výhody i nevýhody. Jako je tomu u každého produktu. Vždycky doporučujeme zákazníkům různá svítidla kombinovat. Každopádně pokud vybíráte a nemůžete se rozhodnout, zhodnoťte si veškeré benefity, které jsme vám v dnešním článku nastínili a zvažte, bez čeho se obejdete a co preferujete. Ať už bude výsledek jakýkoliv věříme, že vyberete správně.

Stále si nevíte rady a rádi byste se poradili s odborníky? Nebojte se nás oslovit. Napište nám e-mail na info@ledsviti.cz a my vám rádi s vaším výběrem správného osvětlení pomůžeme.

Affiliate program