Různé typy pouličních světel a jejich použití

Ušetřete s naším LED veřejným osvětlením pro dotační programy, projekt i výpočet zdarma!

Různé typy pouličního osvětlení lze použít v různých situacích v závislosti na jejich vzhledu, způsobu instalace, výkonu a úhlu vyzařování. Tyto instalace můžete vidět na hlavních ulicích, obytných ulicích, křižovatkách silnic, náměstích, parcích, venkovních průmyslových a logistických plochách atd.

V současné době jsou pouliční LED svítidla stále více v módě a vysoce energeticky úsporné LED lampy jsou navrženy tak, aby nahradily tradiční HPS a MH lampy. Jsme přesvědčeni, že při navrhování úspěšného pouličního osvětlení je třeba věnovat pozornost estetice, příkonu, světelné účinnosti, rozložení světla, certifikaci pouličního osvětlení a CCT/CRI atd. Když je vaše pouliční osvětlení dokonalé v několika aspektech, může ve výběrovém řízení zvítězit a díky různým způsobům instalace je jeho rozsah použití velmi široký. V posledních letech se s vyspělostí LED technologií v pouličních LED svítidlech stále častěji aplikují fotobuňky a senzory, aby se dosáhlo úspory energie a polointeligentních funkcí. Díky pouličnímu LED osvětlení s inteligentními ovladači mohou být vaše silnice, náměstí a parky velmi moderní a díky tomu bude samozřejmě také velmi moderní i vaše město.

Různá-typy-pouličního-osvětlení_LEDsviti.cz

Různé typy pouličního osvětlení

Veřejné osvětlení

Na venkově i ve městech se vyskytují různé typy ulic, jako jsou hlavní ulice, vedlejší ulice atd. Různé situace v oblasti pouličního osvětlení vyžadují též různé typy veřejného osvětlení, různé výkony a různé rozložení světla. S rozvojem technologií jsou LED pouliční svítidla nákladově efektivní a udržitelnou variantou pro silnice a cesty ve městech, obcích i venkovských oblastech.

Dálniční osvětlení

Dálnice je silnicí spojující město s městem a silnice spojující město s venkovem. Kromě toho je povrch vozovky dálnice velmi hladký, nejsou na něm zjevné výmoly, stav vozovky je dobře udržován a bezpečnostní faktor je vysoký. Proto na většině dálnic není třeba instalovat pouliční osvětlení. Zároveň vzhledem k tomu, že náklady jsou příliš vysoké, není vhodné pouliční osvětlení na dálnici instalovat. V následujících zvláštních případech, jako jsou vjezdy a výjezdy z vysokorychlostních silnic, mosty na vysokorychlostních silnicích, kruhové objezdy atd. Lze použít pouliční lampy s vysokým výkonem, které řidičům zajistí potřebné osvětlení pro bezpečnou jízdu. V případě kruhových objezdů je pravděpodobně nutné namísto pouličních světel instalovat světlomety. A výška instalace světelných zdrojů může dosahovat 12-15 m, nebo i více.

Osvětlení křižovatek

Tato pouliční světla se často používají na křižovatkách silnic a ulic, aby se řidiči museli rychle rozhodovat, když spatří potenciální nebezpečí. V takovém případě by měla být pouliční LED světla umístěna v určitých intervalech, aby bylo světlo rovnoměrné a řidiči nebyli namáháni na oči. V případě potřeby lze na křižovatky umístit světla na vysokých stožárech, která zajistí potřebné osvětlení pro řidiče a chodce.

Osvětlení náměstí

Náměstí jsou důležitou součástí života lidí, lidé zde tráví dost času, povídadjí si nebo se zde pořádají různá představení a vystoupení, takže osvětlení náměstí se stalo velmi potřebným. K osvětlení náměstí se obvykle používají plošná LED světla, ale existuje také mnoho výrobců pouličních LED světel, kteří rovněž vyvinuli světla vhodná pro osvětlení náměstí, aby snížili náklady a rozšířili rozmanitost funkcí výrobků.

Osvětlení parkoviště

S rozvojem ekonomiky se automobily staly hlavním dopravním prostředkem pro veřejnost. Některá nákupní centra, supermarkety a nemocnice budou vybaveny parkovišti, aby poskytly lidem pohodlí, a proto je zapotřební osvětlení parkovišť. Dobré osvětlení parkoviště nejen chrání chodce, ale také dělá dobrý dojem a chrání tak váš podnik. Pouliční LED osvětlení a sloupková světla poskytují jasné a energeticky úsporné osvětlení pro parkoviště všech různých velikostí. Různá parkoviště také vyžadují světla s různými možnostmi montáže, včetně rovných ramen na sloup, nastavitelných ližinových držáků, držáků na stěnu a dalších.

Venkovní osvětlení průmyslových a logistických prostor

Víme, že každý velký sklad a logistický areál má před vchodem spoustu místa, které usnadňuje průjezd vozidel areálem. Proto je třeba tento velký prostor v noci osvětlit svítidly, aby se zamezilo existenci tmavých ploch, jinak může dojít ke zvětšení mrtvého úhlu řidiče a zvýšení potenciálních rizik. Současně je třeba, aby i prostor pro nakládku a vykládku byl dostatečně osvětlen, což řidiči i ostatním pracovníkům usnadní nakládku a vykládku zboží.

Nemotorová vozidla a osvětlení chodníků

Týká se to především komunikací, po kterých procházejí chodci a jezdí nemotorová vozidla. Obvykle se tento typ osvětlení kombinuje s osvětlením komunikací. Při návrhu osvětlení se uspořádají pruhy pro motorová vozidla, nemotorová vozidla a chodníky podle požadavků projektu. Účelem osvětlení na těchto komunikacích je zajistit bezpečné a pohodlné světelné podmínky pro chodce a všechny ostatní. Osvětlení by mělo chodcům umožnit bezpečnou chůzi, vzájemné rozpoznávání tváří, správnou lokalizaci a prevenci trestné činnosti.

LED veřejné osvětlení pro dotační programy

 LED-veřejné-osvětlení-pro-dotační-programy                 214526-5_24820-verejne-osvetleni-efekt-l-240-enec-ik10-2700k-150-170lm-w-5let-ledsviti-cz-1

Veřejné osvětlení řady Efekt je novou generací pouličních světel od společnosti LEDsviti. Toto osvětlení využívá vysoce účinné LED žárovky. Výrobek lze vybavit například fotocelou, což je pro zákazníky výhodné, aby v budoucnu mohli své lampy vybavit inteligentními systémy řízení osvětlení. Současně mají výrobky řadu certifikací, včetně ENEC, CE, CB, RoHS atd. Mnoho zákazníků si v současné době vybírá toto veřejné osvětlení pro nabídky na různé projekty a výběrová řízení.

Obavy zákazníků ohledně pouličního osvětlení

Příkon pouličního osvětlení

U pouličního LED osvětlení je obvykle důležitým faktorem příkon. Pokud jsou ostatní podmínky (výška stožáru, šířka silnice, vzdálenost stožáru, délka výložníku, úhel výložníku, vzdálenost mezi stožárem a silnicí) konstantní, platí, že čím vyšší je příkon pouličního osvětlení, tím lepší je světelný efekt. Mnoho lidí však nemusí být obeznámeno s tím, jak zvolit příkon pouličního osvětlení LED. Podle našeho názoru je možno začít ze tří směrů.

  • Na základě stávajícího typu svítidla a příkonu.
  • Podle instalační výšky výbojek
  • Příkon podle návrhu osvětlení

Účinnost pouličního osvětlení

Důležitým parametrem LED žárovek je světelná účinnost. Důležitým faktorem je totiž vysoká světelná účinnost LED diod. Například v roce 201 byla světelná účinnost LED výbojek obecně kolem 120 lm/W a nyní může světelná účinnost LED pouličních svítidel dosáhnout 150 lm/w, což znamená, že v roce 2015 můžeme použít 80W LED pouliční svítidla k dosažení 100W pouličních svítidel. Proto má mnoho projektů nebo výběrových řízení jasné požadavky na účinnost osvětlení. Hlavním důvodem je, že vysoká světelná účinnost znamená, že můžeme dosáhnout požadovaného světelného efektu s menší spotřebou energie. V těchto zadávacích dokumentech je také jasně uvedeno, že různé světelné efekty mohou mít různé bodové hodnocení. Vysoká světelná účinnost znamená, že můžete soutěžit s mnoha konkurenty a vyniknout.

Optika pouličního osvětlení

Veřejné LED osvětlení se používá především k osvětlení městských/venkovských silnic a některých dalších venkovních ploch, což obecně snižuje počet dopravních nehod a zvyšuje pocit bezpečí obyvatel. Dodavatelům nestačí pouliční osvětlení s různými výkony a různou světelnou účinností k uspokojení potřeb různých zákazníků. Zákazníci obvykle požadují pouliční osvětlení, které lze přizpůsobit osvětlení různých silničních podmínek. Veřejné LED osvětlení společnosti LEDsviti poskytují široké rozložení světla, které je vhodné pro různé druhy komunikací, například městské silnice a venkovské cesty. Lze je použít i pro osvětlení ploch, jako jsou parkoviště a parky. V našem sortimentu máme například LED veřejné osvětlení pro dotační programy, která poskytují dobrou rovnoměrnost světla při výše uvedených instalacích.

CRI a CCT pouličního osvětlení

Hodnota CRI označuje kvalitu světla a jeho schopnost realisticky reprodukovat barvu objektu. Nejvyšší hodnota CRI je 100. U veřejných LED světel obvykle splňuje požadavky na kvalitu světla hodnota CRI70. Stále více silničních svítidel nyní vyžaduje 4000K, 3000K, 2700K a dokonce i nižší 2200K. Je to proto, že se předpokládá, že nízké teploty barev mají menší vliv na lidi, zvířata a rostliny.

Certifikace pouličního osvětlení

Certifikace je dobrým důkazem toho, zda výrobek splňuje příslušnou normu, nebo zda výrobek odpovídá seznamu parametrů. Pokud jde o bezpečnostní normy, nejčastěji se například požaduje, aby pouliční LED svítidla měla certifikaci CE a RoHS. Evropské regiony někdy vyžadují certifikáty ENEC, zatímco jiné regiony vyžadují certifikáty CB. Pokud jde o parametry výrobku, jako je světelná účinnost, odvod tepla a vodotěsnost, odpovídají zprávy LM79, ISTMT a zpráva IP. Pokud jde o kvalifikaci továrny, nejběžnější je ISO9001, ale ZGSM poskytuje také ISO14001 a ISO45001. Další standardní certifikáty nebo zprávy naleznete v tabulce níže.

Certificate

Cena pouličního osvětlení

Jak na straně projektu, tak na straně vlastníka je cena velmi důležitá, proto společnost LEDsviti přikládá velký význam také ceně veřejného osvětlení. Máme různé typy veřejných svítidel, takže se cena liší podle různých typů. Je to také proto, abychom vyhověli potřebám různých zákazníků. Ti si mohou vybrat odpovídajícím způsobem podle rozpočtu projektu. Pokud vás zajímá cena pouličního osvětlení, tak tu vždy najdete u jednotlivých typů výrobků.

Souhrn

Doufáme, že díky tomuto článku získáte určitou představu o různých pouličních svítidlech a místech jejich použití. Zároveň věříme, že při výběru pouličního osvětlení každý zvažuje určité důležité faktory. Hlavní funkcí veřejného osvětlení je zajištění bezpečnosti uživatelů na komunikacích a venkovních místech a zvýšení životaschopnosti města. Různá místa často vyžadují různá pouliční LED svítidla, aby bylo zajištěno, že splňují požadavky na osvětlení a estetické požadavky místa použití. Pokud stále nevíte, jak vybrat správné pouliční osvětlení pro váš projekt, můžete se na nás obrátit s žádostí o pomoc (info@ledsviti.cz), velmi rádi se s vámi podělíme o odpovídající znalosti a provedeme správný výběr.

Affiliate program