Jaký je rozdíl mezi matnou a čirou žárovkou?

Když vybíráte nové žárovky pro vaše svítidla, musíte brát v potaz mnoho faktorů, které ovlivní správný výběr. Rozhodující je například svítivost, barevná teplota, ale i tvar, výkon a druh patice. Při rozhodovacím procesu byste také měli zvážit, jestli si pořídíte žárovky s matným, nebo spíše čirým sklem. Která z nich je lepší?

Jaký-je-rozdíl-mezi-matnou-a-čirou-žárovkou

Čirá žárovka produkuje stejné množství světla jako žárovka s matným sklem o stejném výkonu. Rozdíl je znatelný v tom, že světlo vyzařované žárovkou s čirým sklem bude jasnější. Matné žárovky naopak produkované světlo rozptylují a změkčují, proto není tolik ostré a oslňující.

Jak se odlišují matné a čiré žárovky?

Čirou žárovku pozná každý velmi snadno. V podstatě jsou tu s námi od nepaměti. Skleněný obal, neboli baňka žárovky, je průhledná a propouští veškeré světlo ven. Když si žárovku prohlédnete, uvidíte její takzvané „vnitřnosti“. Světlo čirých žárovek je jasné, ale zároveň ostré, tudíž když se zadíváte do takového zdroje přímo, ucítíte nepříjemný pocit v očích.

Matná žárovka má na svém obalu bílý matný potah, který má za úkol světlo lámat v různých směrech a propouští ven pouze jemné světlo, které není ostré a tolik jasné, jako u žárovky s čirým sklem. Matné žárovky produkují stejné množství světla jako čiré, ale jejich vyzařované světlo je měkčí a příjemnější pro náš zrak.

Jak-se-odlišují-matné-a-čiré-žárovky

Vyzařují čiré žárovky teplejší světlo?

Důležité je neplést si pojmy. Je rozdíl mezi jasem světla a barevným bílým světlem. Ani matná, ani čirá žárovka neovlivňuje chromatičnost světla. Barevnost světla se měří na stupnici v Kelvinech a bílé světlo rozlišujeme od teplého až po studené. Teplejší chromatičnost světla může připomínat světlo hořící svíčky, má žlutý tón a poskytuje hřejivější a uklidňující světlo. Neutrální tón bílého světla připomíná klasické denní přirozené světlo. A studené bílé tóny mají nádech do modra.

Matný povrch na žárovce by neměl tedy nijak výrazně ovlivňovat barevnost světla samotné žárovky. Pokud by nějaký rozdíl přece jen byl, bude pravděpodobně tak nepatrný, že jej ani nezaregistrujete. Pokud si zakoupíte čirou a matnou žárovku se stejnou barevnou teplotou světla a porovnáte barvu jejich produkovaného světla, žádný rozdíl nerozpoznáte. Pouze v tom, že vyzařované světlo matnou žárovkou bude méně ostré.

Kam se hodí matné a čiré žárovky

Matné a čiré LED žárovky můžete samozřejmě používat kdekoliv v domácnosti i v komerčním prostředí. Existují ale jistá doporučení, kde oba dva druhy žárovek využijete nejlépe.

Matná žárovka je ideální k umístění do svítidel, která se vyskytují v úrovni očí nebo níže. Použít ji můžete i tehdy, pokud svítidlo nemá ochranné stínidlo. V takovém případě je použití matné žárovky vhodné. Perfektně se hodí do místností, kde si vyžadujete uvolněnou světelnou atmosféru. Skvěle se hodí do obývacích pokojů i do nočních lampiček k posteli.

Čiré žárovky jsou perfektní všude tam, kde potřebujete jasné světlo. Hodí se do kuchyně, kde je nutné se dokonale soustředit na prováděné úkony. Jasnější světlo budete potřebovat také při práci a čtení v pracovně.

Kam-se-hodí-matné-a-čiré-žárovky

Ideální je v místnostech kombinovat žárovky s matnou i čirou baňkou, protože každá z nich funguje lépe při různých činnostech. Do hlavních svítidel na strop budete potřebovat zdroje světla, která budou osvětlovat místnost přímo a jasným světlem. Ve svítidlech, která jsou ve stejné linii jako oči, by mohlo světlo z čirých žárovek unavovat váš zrak. Tudíž do nástěnných světel a lampiček můžete volit matné žárovky.

Matné žárovky jsou také vhodné do dětských pokojíků pro ty nejmenší děti a miminka, která tráví čas nejčastěji v pozici na zádech a příliš jasné světlo by je mohlo při pohledu na strop oslňovat. Matné žárovky světlo rozptýlí, zjemní a tím dosáhnete mnohem lepší oční pohody vašeho dítka.

Žárovky se zrcadlovým vrchlíkem

Na trhu existují ještě další žárovky, které jsou trochu jiné než ty obyčejné. Žárovky se zrcadlovým vrchlíkem mají povrch pláště z poloviny pokryt vrstvou, třeba ve stříbrné, zlaté nebo černé barvě. Tato speciální vrstva nepropustí světlo skrze vůbec, ale protože je plocha zrcadlového typu, odráží vyzařované světlo směrem vzhůru. Tento druh žárovek je elegantním kouskem, který se hodí především do designových svítidel bez stínidel. Světlo, které tyto žárovky produkují, se odrazí například od stropu nebo jiné plochy a výsledkem je opět jemné, rozptýlené neoslňující světlo.

Závěrem

Neexistuje lepší žárovka. Každý druh si nachází své využití v rozdílných světelných aplikacích, a tento fakt se odráží především od vašich preferencí a požadavků na světelný efekt. Čiré žárovky vyberte vždy, když potřebujete dostatek světla, ale nikdy, pokud svítidlo sahá do úrovně hlavy. Matné žárovky všude tam, kde si chcete odpočinout a příliš ostré světlo by vás mohlo rušit. Potřebujete s výběrem poradit? Neváhejte nás kontaktovat. Napište nám e-mail na info@ledsviti.cz a naši zkušení pracovníci s nákupem poradí.

Affiliate program