Jak na osvětlení prodejen a obchodů?

Nabízené zboží musí zákazníci vidět. Osvětlení proto hraje při zařizování, nebo rekonstrukci obchodu obrovskou roli. Správně zvolená svítidla dokáží měnit rozhodovací procesy vašich zákazníků. Pomocí svítidel můžete navodit žádanou atmosféru. Zároveň díky kvalitnímu osvětlení zajistíte perfektní pracovní podmínky vašim zaměstnancům. Jaké faktory byste měli při osvětlování vaší prodejny zvážit a jak osvětlení plánovat? Tak přesně na tyto dotazy odpovídáme v dnešním článku, proto se začtěte dál.

Jak-na-osvětlení-prodejen-a-obchodů_1

Přáním každého obchodníka jsou samozřejmě vysoké tržby, spousta prodaného zboží a dobrá pověst obchodu. Víte, že docílit těchto priorit můžete snadno díky vhodně osvětlenému interiéru vaší prodejny? Správné osvětlení dokáže pozitivně ovlivňovat nákupní chování vašich zákazníků. S jeho pomocí můžete vytvořit dokonalou atmosféru v obchodě s luxusním zbožím.

Nalákejte své zákazníky pro vstup do prodejny už samotnými venkovními svítidly. Není-li v prodejním prostoru dostatek přirozeného světla, protože nemáte okna, vytvořte jej. S kvalitními LED svítidly dnes můžete dosáhnout neuvěřitelných efektů, ať už chcete vytvořit přirozené denní světlo, dodat svým zákazníkům pocit luxusu nebo potřebujete vyzdvihnout kvalitu vašeho zboží.

Jaké faktory zohlednit při nákupu osvětlení do obchodu?

 

Ještě před tím, než se vrhnete na nákup svítidel, plánujte a odpovězte si na důležité otázky, které povedou ke spokojenosti vaší, jakožto obchodníka a spokojenosti vašich zákazníků. Ať už se chystáte osvětlit prodejnu se spotřebním zbožím, luxusní obchod se šperky, nebo obchod s kvalitním oblečením, volte profesionální svítidla, která zajistí vašim zákazníkům perfektní nákupní podmínky a budou se k vám rádi vracet.

Nabízený sortiment

 

V první řadě je potřeba si uvědomit, jaký sortiment ve vašem podniku nabízíte. Jedná se o obchod s luxusním zbožím? Prodáváte potraviny? Specializujete se na prodej elektroniky či oblečení? Nabízený sortiment má na výběr správného osvětlení obrovský vliv. Jiná svítidla s odlišným výkonem a barvou světla zvolíte do supermarketu a odlišná do zlatnictví.

V obchodě s potravinami bude vaše zákazníky nejvíce zajímat jejich čerstvost. Proto je ideální volit výkonná svítidla, LED panely, nebo LED zářivky s přirozeným až studeným nádechem bílého odstínu světla. V prodejně se šperky budete chtít vytvořit luxusní dojem. Tady přichází vhod kombinace teplého světla s kvalitním denním osvětlením vitrín s vystavovaným zbožím. Prezentace oblečení vyžaduje co nejpřirozenější bílé světlo, aby zákazník dokázal dokonale rozpoznat barvy a texturu vybraných oděvů.

Kombinace svítidel

 

Naplánujte si pro osvětlení obchodního prostoru různé typy světelných zdrojů, díky čemuž dosáhnete rovnoměrně osvětleného prostoru. Zvolte podlahová světla, která pomohou vytvořit skvělou atmosféru, nebo zvýrazní zajímavou texturu zdí. S kvalitními reflektory nasviťte každý regál, polici a výkladní skříň. Jedině tak si budou moci zákazníci dobře prohlédnout vystavené zboží. Stropní svítidla vám poslouží jako centrální osvětlení obchodu. Stolními lampami rozsvítíte prodejní pult, případně zapuštěnými svítidly. Nezapomeňte také na výlohu, která je reprezentací vašeho obchodu. Použijte k jejímu rozzáření bodovky, nebo LED pásky.

Kombinace-svítidel

Výloha je to, co vidí zákazník jako první, než vejde do vašeho obchodu. Dejte si proto na jejím osvětlení opravdu záležet.

Zvažte praktické funkce

 

Víte, že LED svítidla můžete pořizovat s celou řadou praktických funkcí? V některých obchodech se například může hodit regulace jasu svítidel. Jste-li prodejna se zaměřením na módu, je možné, že budete chtít v budoucnu prezentovat oblečení například formou malé přehlídky. V takovém případě se může stmívatelné osvětlení hodit. Praktická je také technologie CCT. Svítidla, která ji využívají mohou měnit barvu bílého světla. Úsporným řešením jsou v obchodních domech svítidla se senzory pohybu. Rozsvítí se pouze tehdy, když detekují ve svém dosahu pohyb a sama se zhasnou po nastaveném časovém intervalu.

Vysoký index podání barev

 

Technologie jdou stále kupředu a dávno pryč jsou doby, kdy jsme si museli vystačit se žlutým světlem klasické žárovky. LED osvětlení nabízí mnohem větší možnosti. Svítidla, která mají vysoký index podání barev nám umožňují co nejpřirozeněji vnímat barvy v prostředí. Vybírejte proto svítidla s vysokým CRI, díky němuž budou moci vaši zákazníci dokonale poznat váš sortiment.

Úspornost a efektivita

 

V zájmu každého obchodníka je mít co nejefektivnější osvětlení, ale kdo by si nepřál uspořit i nějakou tu korunu. S LED svítidly můžete mít obojí. Tato světelná technologie je výjimečná především v dokonalém využívání energie, kterou je schopna přeměnit téměř všechnu na světlo. Oproti běžným žárovkám, které vám spíš přitopí.

Správné umístění

 

Správné rozmístění a nasměrování vyzařovaného světla hraje obrovský prim při osvětlování obchodu. Světlo by mělo mít dostatečnou intenzitu, nemělo by tvořit nepříjemné stíny, při kterých by si zákazník nemohl přečíst například etiketu na zboží. Zároveň však světlo nesmí oslňovat. To jsou všechno faktory, které mohou odradit zákazníka od nákupu.

Správné-umístění

Veškeré zboží by mělo být dobře osvětlené. Dejte ale pozor na to, aby vyzařované světlo zákazníky neoslňovalo.

Zaměstnanci

 

Nezapomeňte na vaše zaměstnance. Pracují v prodejně i několik hodin denně, proto byste měli věnovat pozornost také jejich potřebám. Příliš studené a intenzivní světlo může vést po několika hodinách práce k únavě očí, bolestem hlavy a problémům se spánkem. Vybírejte kvalitní LED svítidla, která vyzařované světlo rozptylují. Unavený prodavač s bolestí hlavy je totiž to poslední, co jako majitel obchodu potřebujete.

Při osvětlování obchodu se zaměřte na konkrétní části, světla kombinujte, vybírejte různé barvy světla. Tvořte náladové a hlavní osvětlení. Udělejte z vašeho obchodu atraktivní místo pro vaše zákazníky. Nechte si od nás vytvořit světelný projekt přímo na míru vašemu obchodu a následnou realizaci osvětlení. Máme spoustu let zkušeností s nejrůznějšími projekty, mezi něž patří také několik realizací pro obchodní provozovny. Napište nám na info@ledsviti.cz a my se vám budeme obratem věnovat.

Affiliate program