Jak vybrat světla do obývacího pokoje?

Obývací pokoj je důležitou místností v každé domácnosti. V obýváku se odehraje spousta důležitých událostí, společných sešlostí s rodinou i dalších aktivit. Někdo v této centrální místnosti rád odpočívá, jiný zároveň pracuje, nebo pořádá párty pro své přátele. Aby se stal váš obývací pokoj útulným místem s příjemnou atmosférou, je důležité do této místnosti vybrat správné osvětlení. Jak na to? Inspirace není nikdy dost, proto vám přinášíme odpovědi v tomto článku.

Jak-ybrat-svetla-do-obyvacího-pokoje_LEDsviti

Než začnete nakupovat nové osvětlení

Ještě předtím, než se horlivě pustíte do nákupu nového osvětlení do obýváku, pořádně si nejdříve promyslete, kolik svítidel budete pořizovat, jaká svítidla pořídíte a co od nich očekáváte. Ideální je různé druhy svítidel kombinovat, tedy centrální osvětlení s doplňkovými světly, přímá svítidla s nepřímými. Zásadní při plánování osvětlení jsou rozměry místnosti pro vytvoření příznivých světelných podmínek. Plocha obývacího pokoje je důležitá pro správný výběr potřebného výkonu svítidel. Výpočet výkonu světel snadno zvládnete i doma. Stačí znát doporučený poměrný výkon pro osvětlení obývacího pokoje a plochu místnosti, kterou se chystáte osvětlit. My doporučujeme vybírat svítidla do obývacího pokoje o výkonu 2 - 3 W/m². Tuto hodnotu stačí vynásobit s celkovou plochou místnosti, kdy konečným výsledkem je celkový výkon svítidel, který budete potřebovat pro optimální osvětlení místnosti.

Vyberte ta správná hlavní svítidla

Jeden lustr v obýváku a dost? To už dávno neplatí. Potřebný výkon pro osvětlení do obývacího už znáte. Nyní je potřeba vybrat taková svítidla a jejich odpovídající počet, která budou nejen ladit s celkovým designem obývacího pokoje, ale také budou praktická. Ne do každého obývacího pokoje si můžete dovolit umístit lustr. Závěsná svítidla se hodí do rozlehlých místností s vysokými stropy. Pokud takový obývák máte, vyberte si lustr v odpovídajícím stylu, který bude ladit s celkovým provedením obývacího pokoje. Získáte totiž další vkusný designový doplněk a hlavní svítidlo zároveň, které se stane středem pozornosti. Ladíte obývací pokoj do moderny? Vsaďte na moderní závěsné LED panely. Jste fanoušky industriálního stylu? Zvolte kovový lustr s dřevěnými prvky.

Pokud to štěstí na obří obývák nemáte, nezoufejte. I do malého obývacího pokoje vyberete vkusná svítidla, která dokonce dokáží prostor opticky zvětšit. Ideální na nízké stropy jsou přisazená svítidla a LED panely. Nezasahují do prostoru, tudíž nezabírají žádné místo a tím pádem místnost nezmenšují. Pokud máte snížené sádrokartonové stropy, pak jsou perfektní volbou vestavná svítidla v podobě LED panelů a bodovek. Díky těmto svítidlům prosvětlíte každý tmavý kout v místnosti a dokonce můžete opticky rozdělit obývací pokoj na zóny, pokud jej využíváte multifunkčně. V obýváku si díky pomyslnému rozdělení světlem můžete vytvořit například pracovnu, odpočívárnu, jídelnu i čtecí koutek.

Promyslete detaily

Nyní je potřeba promyslet a navrhnout ostatní detaily, které jsou důležité pro vytvoření perfektní atmosféry v obývacím pokoji. Navrhněte si, jaká doplňková světla k centrálním svítidlům použijete. Mohou to být dekorační světla, která zvýrazní například umělecká díla na zdech. Pro tento účel se hodí perfektně LED pásky, nebo nástěnné lampy. U nástěnných lamp zvažte kam je umístíte. Zda budou osvětlovat obraz či jiné umělecké dílo z bočních stran, nebo z horní a spodní strany. Rozmístění náladových lampiček na komody, stolky či police dotvoří kouzelnou atmosféru, kterou si budete užívat plnými doušky.

Nezapomeňte na stojací lampu

V žádném obývacím pokoji by neměly chybět! Stojací lampy do obývacího pokoje rozhodně patří. Jsou to skvělé doplňující světelné zdroje k centrálnímu osvětlení. Dokonce mohou plnit i funkci hlavních svítidel, pokud z nějakého důvodu nemůžete umístit svítidla na strop, například v podkrovních bytech. V obýváku mají stojací lampy často své místo vedle pohovky. Umístit je můžete i do čtecího koutku, nebo na prázdné neosvětlené místo.

Hra-se-světlem_LEDsviti

Hra se světlem

Máte v obývacím pokoji zajímavou texturu zdí, nebo tapetu? Zvýrazněte krásu kamenných obkladů, cihlových či pískovcových zdí pomocí světla. Použijte jednoduchá nástěnná světla s otočným kloubem, se kterými nasměrujete vyzařovací úhel přímo na stěnu, cihlovou zeď, nebo kamenný obklad. Pomyslné kužely světla se vzniklými stíny dodají těmto okrasným zdem zcela nový rozměr. Rázem se stane váš obývací pokoj zase o něco atraktivnější. Podobného efektu můžete dosáhnout s flexibilními bodovými světly, u kterých je rovněž možné nastavit úhel svícení.

Osvětlení televize

Rádi sledujete ve večerních hodinách ty nejnovější filmové trháky? Pak nezapomeňte na ambientní osvětlení televize. Jedná se o nepřímé osvětlení, které dopomůže vašemu kvalitnímu zrakovému komfortu při sledování televizní obrazovky. Věděli jste totiž, že kontrast, který vzniká při sledování televize ve tmavém prostředí, není vůbec zdravý pro váš zrak? Oči jsou mnohem více namáhané při sledování obrazovky v tmavé místnosti, než když využijete podsvícení pomocí LED pásek za televizorem. Jako bonus navíc získáte zcela unikátní zážitek ze sledovaného filmu, protože například RGB LED pásky se mohou barevně přizpůsobovat vybranému žánru. Barvy i obraz televizní obrazovky můžete vnímat díky ambientnímu osvětlení mnohem ostřeji a umocníte tak svůj filmový zážitek.

osvětlení-televize_LEdsviti

Nastavitelnost teploty světla

Nebojte se kombinovat u svítidel různou teplotu chromatičnosti. Například doplňková svítidla, která mají za úkol především doladit atmosféru, můžete vybírat s teplým odstínem světla. Teplé bílé světlo obývací pokoj zútulní a je perfektní pro odpočinkové aktivity i romantické večery. Hlavní osvětlení můžete vybírat i s neutrální denní bílou barvou světla, která se podobá přirozenému světlu. Praktická jsou svítidla s možností nastavení různé bílé barvy světla, díky které si osvětlení místnosti přizpůsobíte pro každou událost a podle vašich potřeb. Taková svítidla můžete hledat pod anglickou zkratkou CCT (Correlated Color Temperature) a lze u nich nastavit chromatičnost od teplé bílé až po studenou bílou barvu světla.

Stmívatelná svítidla

Nepostradatelnou funkcí je u svítidel také stmívatelnost. Nejen, že získáte ještě o něco úspornější osvětlení díky možnosti snižování intenzity svícení, ale také můžete stmívatelné osvětlení přizpůsobit intimním chvilkám, oslavám i pracovním výkonům. Intenzitu světla můžete podle potřeby měnit z jemné na ostrou, což je velmi praktické. V obýváku tuto možnost oceníte nejlépe, protože jemnou intenzitu osvětlení zvolíte při romantické chvilce s vaším protějškem a ostřejším světlem si zase posvítíte na pracovní resty i oblíbené koníčky. Stmívatelná svítidla poznáte na našem e-shopu snadno. U produktu najdete již v prvním zobrazení náhledu jasnou značku, která napoví, že je svítidlo stmívatelné. Nezapomeňte si také přikoupit stmívač, který budete ke stmívání osvětlení potřebovat.

LED pásky prosvětlí místnost

Moderní osvětlení, které vás bude bavit. Přesně takové jsou LED pásky. Snadno se instalují a díky jejich flexibilitě je můžete v obývacím pokoji použít k osvětlení téměř čehokoliv. Osvětlovat lze s LED pásky regály, knihovny i ostatní nábytek. Skvěle se hodí do podhledů, podsvítit s nimi můžete pohovku i zvýraznit obrazy či fotografie na stěně. Využijte LED pásky jako dekorační osvětlení, které vytvoří ve vašem obývacím pokoji příjemnou atmosféru.

Nezapomeňte, že barevnost interiéru obývacího pokoje hraje při osvětlování jeho prostoru roli. Tmavé barvy mají tendenci pohlcovat světlo a obývací pokoj může působit menší, než ve skutečnosti je. Světlé barvy zase naopak dokonale odráží světlo. Barevnost interiéru by proto měla být harmonicky sladěná tak, aby obývací pokoj nebudil klaustrofobický dojem. V menších místnostech si můžete také pomoci například zrcadly, čímž docílíte lepšího odrážení světla a vzdušnějšího prostředí.

Věříme, že vám tento článek přinesl pořádnou dávku inspirace. Vykouzlete si svůj obývák snů a vyberte si u nás ta pravá svítidla, se kterými se budete doma cítit dobře.

Affiliate program