Svítit úsporně? S LED osvětlením můžete.

Nynější energetická situace nenechává chladným asi nikoho z nás. Ceny za elektřinu neustále skokově rostou někam směrem k nebeským výšinám a jejich pokles je bohužel v nedohlednu. Také neustále vymýšlíte, jak doma ušetřit? Řešením pro úspornější provoz domácností může být moderní LED technologie. Díky pár typům můžete ušetřit i několik tisíc ročně.

Svítit-úsporně_LEDsviti

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik elektrických spotřebičů v domácnosti běžně používáte? Jenom k běžnému úklidu i vaření jich potřebujeme každý den hned několik. Od vysavače počínaje, přes pračku na prádlo až po rychlovarnou konvici konče. Všechny tyto přístroje jsou samozřejmě závislé na elektrické energii a jejich podíl na její spotřebě je významný. Včetně osvětlení, které využívá každá domácnost denně několik hodin. Používáte ještě klasické žárovky? Pak je nyní ta nejvhodnější doba k jejich výměně za úspornější a účinnější osvětlení.

Osvětlení na druhém místě ve spotřebě energie

První příčku v domácích nákladech za elektřinu obhajují samozřejmě ty větší spotřebiče, jako jsou například lednička, pračka a třeba myčka nádobí. Svůj podíl na energetické spotřebě domácností má samozřejmě také osvětlení, které zaujímá hned druhou pozici v pořadí. S přicházejícím podzimem a zimním obdobím budeme doma svítit stále častěji. Venku se brzy stmívá a osvětlení k běžným aktivitám potřebuje každá domácnost, vaše děti, prarodiče i rodiče. Nemusíte nutně přesunout všechny členy domácnosti do jedné místnosti, aby se svítilo pouze v obýváku. Ušetřit vašim peněženkám můžete i mnohem efektivněji.

Účinnější, úspornější, delší životnost

Investovat do LED osvětlení i žárovek se vyplatí. Možná už jste si někdy zkusili v obchodě porovnat cenu klasické žárovky s LEDkovou. Pokud zvítězila ta levnější varianta, což byla s největší pravděpodobností běžná žárovka, nebylo to úplně ekonomické rozhodnutí z hlediska budoucí návratnosti nákladů. LED osvětlení může být sice dražší v pořizovací ceně, ale tyto náklady se mnohonásobně vrací téměř okamžitě, díky všem dlouhodobým benefitům, které tato moderní světelná technika přináší. Jaké dlouhodobé výhody můžete čerpat se světelnou LED technologií, které přispějí domácím úsporám?

Účinnost LED žárovek je oproti těm klasickým až patnáctkrát vyšší. Dokáží proměnit 90 % elektrické energie na světlo, přičemž neprodukují tolik tepla a nepřehřívají se. Pokud si vyberete skutečně kvalitní LED žárovku, která vás bude stát přibližně kolem stokoruny, můžete se také těšit z její dlouhodobé životnosti. Ta může dosahovat v průměru až 30 000 hodin svícení při zachování stále stejné svítivosti a ani po uplynutí této doby nepřestanou žárovky svítit. V přepočtu jsou to desítky let světla v domácnosti při několikahodinovém svícení denně. S LED žárovkou uspoříte až sedmkrát více energie než s tradiční žárovkou a ušetřené náklady můžete pocítit již po pouhých čtyřech měsících svícení.

Žárovku? Nebo integrovaný zdroj světla?

Světelná technika jde stále kupředu, stejně jako ostatní technologie a nemusíte se spoléhat pouze na klasické žárovky. Perfektní a velmi oblíbená jsou svítidla s integrovanými zdroji světla, mezi které se řadí například LED panely. Tento typ svítidel už si nevyžaduje instalaci žárovky a disponuje již přímo zabudovaným světelným zdrojem. Možná si nyní pokládáte otázku, co je tedy lepší?

Integrovaný zdroj světla_LEDsviti.cz

Odpověď na tento dotaz není vůbec složitá. Stačí si jen položit otázku a odpovědět, jestli ve svých stávajících svítidlech potřebujete nahradit klasické žárovky za úspornější variantu. Pokud ano, pak sáhněte jednoznačně po LED žárovkách, které samozřejmě dokáží nahradit všechny bežné druhy patic tradičních žárovek, se kterými se můžeme u svítidel setkat. Většinou se jedná o stolní svítidla či stojací lampy, u nichž potřebujete nahradit žárovku.

Pokud se však chystáte pořizovat výkonnější osvětlení do obývacího pokoje, do ložnice nebo do kuchyně, rozhodně doporučujeme integrované světelné zdroje. Nejen, že mají delší životnost - v průměru kolem 50 000 hodin, ale také jsou méně poruchové. Proto případné obavy z nemožnosti výměny světelného zdroje svépomocí nejsou na místě. Navíc mají tato svítidla výborné chladicí vlastnosti, což výrazně prodlužuje životnost tohoto typu svítidel.

Další výhody, které LED osvětlení přinese do vašich domovů

Kromě důležité úspory mají LED svítidla spoustu dalších vlastností, které vám zpříjemní bydlení a zvýší komfort. Už dávno jsou pryč doby, kdy jste na trhu sehnali pouze typy žárovek s ne každému příjemným, žlutým světlem. Dnes si můžete díky LED technologii vybrat barevný odstín světla podle vašich preferencí a potřeb. Základní bílé tóny světla můžete volit buď v hřejivé teplé, neutrální bílé (nejvíce se podobá běžnému dennímu světlu) a studenější teplotě chromatičnosti. Díky této možnosti si dokonale přizpůsobíte osvětlení domácnosti přesně podle nálady a vykonávaných aktivit.

Skvělou funkcí LED osvětlení může být stmívatelnost. Jednoduše si regulujete intenzitu osvětlení podle toho, jestli si zrovna čtete oblíbenou knihu, doháníte pracovní resty nebo odpočíváte s rodinkou u zábavného filmu. Pokud si stmívatelná světla, nebo žárovky vyberete, můžete je stmívat hned několika způsoby. Nejběžnější variantou je stmívání pomocí triakových stmívačů, které jsou plně dostačující pro regulaci intenzity osvětlení v bytových jednotkách. Pro větší světelné instalace a rodinné domy jsou účinnější volbou systémy řízení pro ovládání osvětlení. Regulace světla probíhá na digitální bázi a je více vhodná pro automatizované domácnosti i do větších podniků.

Sviťte chytře

Chytré domácnosti zažívají velký boom a není se čemu divit. Pokud nad Smart home uvažujete, nezapomeňte si pořídit chytré osvětlení, které přinese do vašeho domova samozřejmě velkou dávku pohodlí a mimo jiné se bude podílet na úspornějším chodu celé domácnosti. Všechny výhody v jednom svítidle? S chytrým svítidlem můžete ovládat intenzitu světla, barevnou teplotu i nastavovat noční režim. Kromě těchto praktických funkcí získáte perfektní přehled o době svícení a například o aktuální i dlouhodobé spotřebě energie. Na základě těchto údajů se můžete zaměřit na regulaci a nastavení svítidel a svítit méně, tam kde to není tolik potřeba.

Sviťte-chytře

Automaticky zhasnout i rozsvítit

Možná už správně tušíte, že na menší spotřebě energie mají svůj podíl také svítidla se senzory pohybu. Pořídit si je můžete na chodby, ke vstupním dveřím, k příjezdovým cestám a na všechna místa, kde netrávíte tolik času a svítit potřebujete jen na krátkou dobu. Kouzlo těchto svítidel spočívá tom, že už nikdy nebudete hledat klíče v tašce po tmě, ani nebudete muset složitě hledat vypínač osvětlení v tmavých útrobách vaší chodby. Světla se totiž díky senzorům sama rozsvítí vždy, jakmile čidla detekují ve svém zorném poli pohyb. Zhasnutí světel proběhne po nastaveném časovém úseku, kdy se v prostoru již žádný pohyb neuskutečňuje. Z hlediska úspornosti jsou tato světla výhodná, protože se svítí opravdu jen tehdy, když je to třeba. Navíc si už nebudete muset po odchodu z domova lámat hlavu s myšlenkou, jestli jste světlo na chodbě zhasli či nikoliv.

Affiliate program