Steampunk design a svítidla

Také tak rádi unikáte z nudné reality do originálního prostředí sci-fi a fantasy filmů, knih nebo her? A věděli jste, že takovou netradiční atmosféru můžete vnést také do interiérů vašich domovů? Kombinace elegantního viktoriánského stylu, ozubených koleček a industriálních prvků s novými věcmi, přesně takový je interiér ve stylu Steampunk. Staré prvky spojené s novým moderním designem, fantasy dekorace s industriálními prvky, to vše společně tvoří zcela unikátní design. Pojďme společně nahlédnout do světa tohoto originálního stylu.

Steampunk-design-a-svítidla

Možná vám může lehce připomínat industriální styl, ale při zařizování steampunkového interiéru můžete upustit své fantazii uzdu mnohem víc. Pohrát si můžete s barevným provedením i různými dekoracemi. Vzducholoď nebo létající balon uprostřed obýváku? Namísto konferenčního stolku obrovský lodní kufr, nebo truhla? Pro někoho příliš výstřední, pro steampunkový styl naprosto běžným jevem. Čím nápaditější a rezivější dekorace jsou, tím dokonaleji do steampunkového interiéru tyto věci zapadnou. Poznáváte se v tomto životním stylu i designu? Pojďte se s námi dozvědět o steampunkovém originálním designu víc.

Inspirováno Julesem Vernem

Osobitý styl, který je inspirován například ve světově známých románech Julese Verna. Pokud jste četli například Dvacet tisíc mil pod mořem a vybavíte si prostředí ponorky Nautilus, pak asi tušíte, co tím máme na mysli. Steampunk design vás přenese do takzvaného století páry, které je datováno do 19. století. Odtud také vznikl název Steampunk, protože steam znamená z anglického překladu - pára. Technologie je tomuto stylu velmi blízká a prostředí se to snaží vyjádřit všemi možnými a dostupnými prostředky. Samozřejmě v takových příbytcích či komerčních prostředích nesmějí chybět známé ilustrace z Verneho knih, které neodmyslitelně ke Steampunku patří.

Materiály a barvy

Jakýkoliv kov je ve steampunkovém interiéru vřele vítán. Takže olověné, železné i měděné doplňky a vybavení mají v tomto neobvyklém prostředí své místo. Typická je pro steampunkový interiérový design také kůže, samozřejmě, že kožená pohovka by v obýváku rozhodně neměla chybět. Barevné pestrosti zde ale nehledejte. Těmto interiérům vévodí spíše tmavé tóny, například tmavě hnědá barva, která může být doplněna o bronzové, tmavě červené, černé, tmavě zelené, cínové i zlaté odstíny. Starý nábytek a plechové skřínky rozhodně nevyhazujte. Restaurování všech starožitných předmětů i nábytku je vítáno. Zkrátka, cokoliv starého a plechového se bude hodit. Nekupujte nový nábytek a dejte si tu práci s jeho renovací.

Když v interiéru zařízeném ve steampunkovém stylu chybí ozubená kolečka, určitě to nemá ten správný šmrnc. Můžete je aplikovat všude. Třeba jako různé doplňky, například v hodinách, nebo v uměleckých dílech. Určitě nic nezkazíte, když pár ozubených koleček rozmístíte v interiéru jen tak, nebo z nich sami vytvoříte nějaké vlastní mistrovské dílo. Vodovodní trubky samozřejmě nesmějí chybět. Vyjadřují kladný vztah k průmyslu i technologiím, což bylo pro století obvyklé. Holé trubky jsou nepostradatelnými industriálními prvky, které celý tento originální styl podtrhují. Aby byl originální Steampunk dokonale vyjádřen, pak sáhněte také po starých mapách a globusech, které pověsíte na zeď a rozmístíte v interiéru. Charakteristické jsou pro Steampunk také cylindry a ostatní kovové součástky.

Edisonky a originální lampičky

Svítidla, samozřejmě jako v každém interiéru, hrají i ve steampunkovém interiéru významnou roli. Díky nim můžete zvýraznit všechny ty originální prvky, které mají být na odiv. Čím více je svítidlo netypické pro běžnou domácnost a industriální, tím lépe bude zapadat. Osvětlení musí do interiéru přesně sedět, stejně jako všechno ostatní vybavení. Jedním z prvků, podle kterého steampunkový interiér zaručeně poznáte, jsou takzvané Edisonky. Edisonova žárovka je ta klasická, kterou všichni dobře známe z dob minulých a charakteristické je pro ni především viditelné vlákno uvnitř žárovky. Dnešní moderní LED technologie už je dokáže věrně napodobit, takže můžete svítit úsporně i s LED retro žárovkami, a přitom můžete stále zůstat oddaní všem charakteristickým znakům, které k tomuto futuristickému stylu patří. Vlákna těchto LED napodobenin tradičních žárovek mohou mít různé tvary, což opět může působit velmi esteticky a interiér se tak stává mnohem výraznější. Využít v interiéru můžete například světelné řetězy s žárovkami, které rozmístíte kdekoliv. Jsou skvělou ozdobou například ke zrcadlu.

Edisonky-a-originální-lmapičky

Lampičky i nástěnná svítidla jsou často vyobrazením právě oněch charakteristických trubek, ale rozhodně nic nezkazíte s kovovými závěsnými lustry. Čím více jsou svítidla výraznější a robustnější, tím lépe do interiéru ve steampunkovém stylu zapadnou. Ve Steampunk laděných prostorech, které jsou například určené pro širší veřejnost, nejsou ničím zvláštním ani obrovské světelné fantasy konstrukce. Například stropní osvětlení ve tvaru vzducholodi, nebo lustr který vypadá jako chobotnice, mohou být originálním osvětlením a zároveň doplňkem, na kterém každý návštěvník oči nechá. Kabely od osvětlení neschovávejte. Žárovka na závěsné objímce může být skvělou volbou tam, kde si zrovna robustní svítidlo dovolit nemůžete.

Zaujal vás tento netradiční a originální styl bydlení? Vyberte si u nás z široké nabídky kovových lustrů, nástěnných svítidel, lampiček i retro žárovek. Potřebujete poradit? S vaším výběrem vám rádi pomůžeme při tvoření jakéhokoliv interiéru. Napište nám na info@ledsviti.cz.

Affiliate program