Pozvěte si domů snímače pohybu, a poznejte je blíže!

Je tu zima a dny jsou opět krátké. Z domu za tmy odcházíme, a za tmy se také vracíme. Slunce nezvládne prosvítit naše obytné prostory, a nezbývá nám nic jiného než si pomáhat umělým světlem. Pokud zápasíte s hledáním vypínače v prostorech, kde je namísto venkovní zdi vypínač umístěn na zdi vnitřní, a v tom nejhorším případě někde daleko od dvěří, tak se nebojte vyzkoušet svítidla se senzorem.

Zmenšno - Snímače Pohybu

Právě tato vychytávka, používající většinou infračervené světlo, Vám pomůže osvítit například vchodové dveře, a snadněji naleznete klíčovou dírku.

Výhody

Jako první výhodu bychom mohli brát zefektivnění samotného LED svítidla. Pokud tedy používáte například venkovní LED reflektor se snímačem pohybu, tak nejen že ušetříte za elektřinu díky použité LED technologii, ale stmívač, který nedopustí zbytečné svícení, Vám částku za elektřinu sníží ještě více

Dále, jak jsme již zmiňovali, nebudete muset hledat vypínač, čímž se vyhnete mnoha nepříjemným situacím, jako je například šlápnutí na stavebnici (au!), nebo nakopnutí malíčku o roh nábytku (2x au!).

Zmenšeno 3 - Snímače pohybu

Mezi další výhody můžeme považovat vysokou míru bezpečnosti. Nejen kvůli předcházení výše zmíněných situací, ale také jsou bezpečné z pohledu domácího zabezpečení. V noci mohou sloužit jako jakýsi „alarm“ v případě, že se někdo bude pohybovat po vašem domě, bytě, garáži, či zahradě.

Ano, opravdu se dají senzory umístit na všechna tato místa. Nemusíte se bát je instalovat například na toaletu, nebo do koupelny, pouze u tohoto kroku kontrolujte IP ochranu daného snímače. 

Typy senzorů

Jak jsme již zmiňovali, většina snímačů používá na identifikaci pohybu infračervené světlo, které má delší vlnovou délku než světlo viditelné. Tato technologie se používá dále například v dálkových ovladačích.

 

senzorsenzor 2

Je možnost si koupit osvětlení, která mají čidla již zabudovaná v konstrukci. Poté už stačí světlo pouze zapojit, nastavit senzor pohybu, konkrétně jak dlouho má světlo svítit, popřípadě jaké intenzity. Ale pokud máte své světlo, lustr, lampu, atp., stačí dokoupit senzor pohybu, a ten na dané světlo napojit. Na propojování čidla se světlem je lepší povolat odborníka, který vám i umístí čidlo tam, kde bude snímat nejefektivněji. Pokud byste uvažovali o napojení čidla na vestavěná světla, jako jsou například bodovky, či LED panely, tak máme pro Vás ideální snímač. Jedná se o vestavný senzor pohybu, sice nemá tak široký záběr, jako senzory, které budeme zmiňovat níže, ale ze všech námi nabízených je nejmenší a nejestetičtější

Dále je vhodné při výběru senzoru rozmýšlet nad úhlem, který by měl snímat. Tento údaj naleznete v parametrech jako 'úhel detekce čidla'. Existuje více druhů, každý se hodí jinam. První z dvojice snímačů, které vidíme na obrázku výše, je senzor s detekcí 360°, přidělává se na strop, nejlépe do středu místnosti. Druhý snímač má poloviční, tedy 180° detekci. Nejlepší je tento snímač umístit do rohu, nebo na střed místnosti, což umožní maximální využití senzoru. Navíc má tento snímač krytí IP44, což znamená, že ho můžete umístit do exteriéru.

Bohužel jsou senzory jsou většinou viditelné, a vyrobeny z nevzhledného bílého plastu. Ale určitě se je nesnažte zamaskovat, například květinami, mohlo by dojít k překrytí infračerveného čidla, což by znemožnilo snímání prostoru před ním. Funguje to na stejném principu, jako dálkové ovladače. Také nepřepnete kanál, pokud stojí ovladači něco v cestě. 

Pořiďte si také domů tohoto malého pomocníka

Navštivte e-shop LEDsviti.cz, zde si vyberete mezi množstvím senzorů pohybu a také světly se senzory již zabudovanými. Při jakémkoliv dotazu se nebojte obrátit na e-mailovou adresu info@LEDsviti.cz, nebo na telefonní číslo +420 602 658 319.

Affiliate program