Designová LED svítidla: Jak sladit osvětlení se stylem interiéru?

Každý interiér by měl být esteticky sladěný. Při rekonstrukci či zařizování nového bydlení byste se měli držet jednotného stylu. Jedině tak dosáhnete vizuálně příjemného a harmonického pocitu z prostředí. Zařiďte si vkusný interiér pomocí doplňků i vhodných designových svítidel, která půjdou ruku v ruce s vybraným stylem.

Designová-LED-svítidla_Jak-sladit-osvětlení-se-stylem-interiéru

Jakým směrem se bude styl vašeho interiéru ubírat už jste promysleli. V tomto článku vám poradíme, jak ladit osvětlení s různými designy. Každý interiérový styl má své přednosti. Někde je potřeba sáhnout po určitých materiálech, jinde jsou naopak důležité barevné kombinace. Jak vybrat správná svítidla, aby šla ruku v ruce zrovna s vaším vkusem? Připravili jsme pro vás několik oblíbených trendy designů, ke kterým je možné vybírat konkrétní typy svítidel tak, abyste interiér esteticky vybavili do posledního puntíku.

Moderní styl

Vyznačuje se především snadno udržovatelnými povrchy i vybavením, nesmějí chybět praktické a funkční spotřebiče i doplňky, které zvyšují komfort bydlení. Moderní design je kombinací lesku, nerezu a jednoduchých tvarů. Žádné přehnané barvy ani dekorace zde nenajdete. Pouze čistá a jednoduchá krása, takový je moderní styl bydlení. Jako ulité padnou do těchto interiérů LED panely, které jsou praktické, vyzařují příjemné světlo a splňují kladená kritéria na jednoduché linie a tvary. Moderní domácnosti jsou často automatizované, proto se vyplatí pořídit inteligentní osvětlení. Smart svítidla lze prakticky nastavovat podle aktuální situace i činnosti, proto jsou velice oblíbená.

Art Deco styl

Pestrobarevná dávka luxusu? Přesně takový je styl Art Deco. Extravagance tomuto designu rozhodně nechybí. Proto hledejte doplňky nejrůznějších geometrických tvarů a čistých linií. Kvalitní materiály v Art Deco vévodí, takže skleněné lampy, nebo lustry s kovovou zlatou konstrukcí určitě budou ladit se zdmi v lahvově zelené barvě a s textiliemi květinových vzorů. Při výběru svítidel hledejte inspiraci v geometrii. Stolní lampička ve tvaru koule, nebo stropní svítidlo s čtvercovým rámem budou do stylu Art Deco dokonale zapadat.

Art-Deco-styl

Boho styl

Poměrně mladý designový styl, který původem pochází z Francie, překypuje hlavně přírodními materiály a neutrálními barvami. Proto i svítidla s přírodními prvky budou interiér zařízený v tomto duchu skvěle doplňovat. Boho styl má za úkol vyjadřovat především svobodu a bohémský život. Vnést proto do interiéru kus přírody je nesmírně důležité. Vyhovující jsou svítidla s dřevěnými prvky, mohou být nástěnná i stropní. Perfektní volbou je takové osvětlení, které má stínidlo přírodní. Například lustr z juty, nebo lampička z bambusu budou ideálním doplňkem a praktickým svítidlem zároveň.

Minimalistický styl

V interiéru zařízeném v minimalismu dominují především praktické věci v základních a neutrálních barvách. Obrovskou roli v takto zařízených prostředích hraje osvětlení, které je skryté. Jedná se o nepřímá svítidla, která je možné šikovně schovat do podhledů, za nábytek, nebo do polic a regálů. Ideální volbou jsou v tomto případě LED pásky, ale zvolit můžete i LED panely, jejichž designové provedení je založené na čistých liniích.

Skandinávský styl 

V posledních letech stále oblíbenější designový styl. Přiřítil se k nám až z dalekého severu, ale jeho podstata je skvělá. Žít šťastný a spokojený hygge život v souladu s milovanou přírodou. Důležitým prvkem ve skandinávských interiérech je právě světlo. Toho nemají po čas roku seveřané příliš, a proto se musejí spolehnout na dostatek umělých světelných zdrojů. V jednoduchosti je krása a svítidla by měla splňovat v tomto stylu především praktickou úlohu. Závěsná svítidla z kovu jednoduchých tvarů splní veškerá očekávání. Nezapomeňte na kvalitní lampičku pro čtení. Seveřané milují oddych u svých oblíbených knih. Lampa na dřevěné trojnožce nesmí ve skandinávském interiéru chybět.

Lampa-na-dřevěné-trojnožce

Rustikální styl 

Představit si jej můžete jako kombinaci přírody a moderny. Kámen, dřevo i kov, všechny tyto materiály rustikálnímu stylu nechybí. Typická jsou pro tento design závěsná kovová svítidla, která spojuje masivní dřevěný trámek, a do posledního písmene tento styl bydlení vystihují. Na škodu rozhodně nejsou lampičky se skleněným stínidlem a kovovým tělem a ve stejné podobě je možné pořídit i svítidla nástěnná. Rustikální styl vám domů vnese nádech venkova, ale zároveň se nevyhýbá ani moderním prvkům.

Industriální styl 

Osobitý styl bydlení, přesně takový industriální design v interiéru je. Ačkoliv není pro každého, bydlení v industriálně zařízeném bytě má své kouzlo. Inspiraci hledejte nejlépe ve starých továrnách a průmyslových halách. Charakteristickými znaky pro tento typ designu jsou obnažené cihlové zdi, beton,  přiznané trubky i vysoké stropy. Tady sáhněte po závěsných svítidlech robustních rozměrů a nejlépe s kovovým stínidlem. Hlavní osvětlení doplňte stojací lampou v designu, který bude působit dojmem, jako by byla opravdu součástí staré továrny. Nic nezkazíte ani nástěnnými svítidly, protože industriální interiéry jsou zpravidla tmavšího rázu a potřebují prosvětlit.

Industriální-styl

Představili jsme vám sedm oblíbených designových stylů, které jsou využívané jak v domácích interiérech, tak v kancelářských prostředích i v restauracích, nebo studiích. Ke každému stylu by mělo harmonicky ladit osvětlení zároveň s doplňky i barevným provedením. Světla dotvářejí interiér, dodávají dostatek světla tam, kde chybí, ale zároveň jsou to další stylové doplňky, které by měly jít ruku v ruce s ostatním vybavením.

U nás na e-shopu zakoupíte designová svítidla nejrůznějších stylů a sladit je tak můžete s jakýmkoliv interiérem. Pořiďte si krásná stropní svítidla, moderní i rustikální lampy, nebo designové LED panely. U nás najdete vše na jednom místě.

Affiliate program