To pravé osvětlení do studentského pokoje aneb zpátky do školy

Prázdniny jsou u konce a vaši malí velcí studenti se vrací zpátky do školních lavic, s čímž je spojeno pořizování školní výbavy a spousta dalšího řešení kolem. Milí rodiče, zamysleli jste se však také nad tím, jestli mají vaše studující ratolesti vhodně vybavený studentský pokoj s dobře zvoleným osvětlením? Pokud ještě tápete, jak správně vybavit studentský pokoj, přečtěte si tento článek, který vám přinese spoustu inspirace a rad pro zařízení studentského pokoje. Vybavte svým dětem pokoj tak, aby byl co nejlépe uzpůsoben k učení i zábavě.

Studentský_pokoj_LEDSviti

Barevnost i vybavení

Před pořízením nábytku i dekorací a před výmalbou zdí byste nejprve měli promyslet, jakou barevnost celkového interiéru studentského pokoje zvolíte. Už jistě dávno dobře víte, že barvy v našem prostředí mají vliv na naší náladu, aktivitu i soustředěnost a ovlivňují naše emoce. Stejně tak to platí v případě mladých studentů. Jakmile jsou barvy ve studentském pokoji nevhodně zvolené a překombinované, může takový interiér působit na děti negativně. To se projeví v podobě roztěkanosti a nepříjemného rozptylování. Při zařizování studentského pokoje je cílem dosáhnout pravého opaku. Aby se váš teenager cítil ve svém pokoji pohodlně, vybírejte a kombinujte například barvy bílé, žluté, šedé, modré a vybírejte také podle pohlaví studenta. Bílé zdi opticky zvětší prostor a tmavé místnosti prosvětlí. Žlutá barva má povzbuzující účinky, avšak nevyplatí se to s ní přehánět. Šedá je barvou pracovitosti bez emotivních pocitů a příjemná bude v kombinaci s aktivnějšími odstíny či bílou barvou.

Nábytek by neměl být extrémně barevný, jako tomu bývá v pokojích těch nejmenších dětí. Ideální volbou je vybavení v bílém odstínu nebo přírodních světlých dřevěných dekorech. Takový nábytek vnese do studentského pokoje svěžest a vzdušnost. Nezapomeňte na hezké a stylové dekorační doplňky, kvalitní židli k psacímu stolu a odpočinkové křeslo či sedací vak, ve kterém bude mladý student odpočívat i číst své oblíbené knihy.

Aby prostředí bylo dokonalé…

Když už jste promysleli barvy zdí, které budou v pokojíku panovat, je na řadě vybrat také kvalitní osvětlení. Je jasné, že s věkem vašeho dítka se mění kladené požadavky i nároky. Proto nespoléhejte na to, že nebudete muset dětský pokoj a jeho vybavení v průběhu let měnit. Studenti tráví spoustu času čtením knih, studiem, psaním úkolů a také jsou častěji na počítači. Pro všechny tyto činnosti je nutné vybrat kvalitní osvětlení, kterým dosáhnete zrakové pohody vašich dětí a nebudou si při těchto aktivitách kazit zrak. Na co se zaměřit při osvětlování studentského pokojíčku?

  • Sledujte kvalitu vybraných svítidel.
  • Důležitý je barevný tón světla.
  • Berte v potaz barevnost interiéru.
  • Zvlášť osvětlena musí být pracovní plocha psacího stolu.
  • Pro optimální rozložení světla potřebujete znát rozměry pokoje, aby bylo možné vypočítat, jak výkonná svítidla potřebujete.

Do studentského pokoje patří pouze certifikovaná svítidla s kvalitní elektronikou. Jedině taková splní vaše očekávání, jsou bezpečná a budou mít dlouhou životnost.

Teplota-světla_LEDSviti

Teplota světla, která pokoj rozzáří

Když vybíráte centrální i doplňková svítidla, dobře promyslete, jaký barevný tón světla do pokojíčku mladého studenta zvolíte. Vaše rozhodování by se mělo odvíjet mimo jiné také podle barevného provedení interiéru. Dále záleží, na kterou světovou stranu má pokoj orientovaná okna, kterými proniká přirozené světlo. Zdali svítí do pokoje světlo po větší část dne, či nikoliv. Všeobecně doporučujeme do studentského pokoje zlatou střední cestu - denní bílou barvu světla. Právě tento odstín nejvěrněji kopíruje přirozené venkovní světlo, pokojík krásně projasní a děti se budou dobře soustředit na učení i se v prostředí cítit dobře. V zóně, kde se nachází postel s nočním stolkem, můžete volit teplejší tón bílého světla, který je vhodný pro odpočinek i relaxaci. Pracovní lampa na psacím stole by měla mít opět denní bílou barvu světla či nádech studeného odstínu (ideálně 4000 K), který bude působit povzbuzujícími účinky a podpoří studentovu pozornost.

Pomocníček na psací stůl

Bez ní by to nešlo. Řeč je o pracovní lampičce, která nesmí na studentském pracovním stole rozhodně chybět. Díky ní předejdete vzniku stínů na pracovní ploše stolu, které by mohly mít vliv na horšení zraku vašeho dítěte. Ideální pracovní lampička na psacím stole by měla mít otočnou hlavu, a ještě lépe nastavitelné rameno. Tok světelných paprsků si pak mladý student může nastavit podle svých potřeb přesně tam, kde zrovna světlo potřebuje. Lampa nesmí dítě oslňovat a neměla by na desku pracovního stolu svítit příliš z blízka. Doporučujeme vybrat lampu stmívatelnou, u níž lze nastavovat intenzita světla podle činnosti. Pak už se můžete zaměřit na další doplňkové funkce, jako je například možnost bezdrátového nabíjení mobilního telefonu.

Pomocníček-na-psací-stůl_LEDsviti

Pracovní stůl nezapomeňte dobře umístit. Ideální pozice je čelem, nebo bokem k oknu. Získáte tak dostatek přirozeného světla pro pracovní plochu. Pokud stůl umisťujete kolmo, situujte psací stůl na správnou stranu. Řiďte se podle toho, zda je dítě levák či pravák, aby si při psaní nestínilo. Lampu na psacím stole umístěte opačně, levákovi na pravou stranu a zase naopak. Lampička pak nebude překážet při psaní, ani si student nebude stínit.

Kolik světla?

Aby nebylo světla v dětském pokoji příliš málo, nebo naopak moc, je potřeba vypočítat, kolik světla budete potřebovat. Můžete se řídit naším jednoduchým výpočtem, ke kterému potřebujete znát rozlohu místnosti a doporučený poměrný výkon pro osvětlení studentského pokoje na m², který je 2 - 3 W/m². Následně obě hodnoty vynásobíte, čímž získáte celkový výkon potřebný pro optimální osvětlení studentského pokoje, ve kterém se dítě bude cítit příjemně a bude mít dostatek světla pro ostatní aktivity.

Navštivte náš e-shop, kde si vyberete krásné centrální osvětlení. Například v podobě luxusních designových LED panelů, které jsou do moderních studentských pokojů jako stvořené. Vybrat si můžete také z velmi široké nabídky lustrů všemožných stylů, barev i materiálů. A nezapomeňte na doplňkové osvětlení, kterým mohou být stylové lampičky, moderní LED pásky i vestavné bodovky. Rozsviťte pokoj vašich studentů a vytvořte jim dokonalé studijní prostředí. Díky tomu se budou vaše ratolesti dobře učit a ve škole pak mít skvělé výsledky!

Affiliate program