Jak vytvořit trendy osvětlení v ložnici

Osvětlení hraje důležitou roli ve vytváření atmosféry každého pokoje. Jiné to není ani v ložnici. Lidé často nevědí, jaké světlo do ložnice zvolit a následkem toho mají v ložnici často světla až příliš. Světlo samozřejmě do ložnice patří, ale jakmile je ho moc, není to dobře. Protože se v ložnici spí a trávíme v ní čas bezprostředně před usnutím, je potřeba věnovat pozornost správnému výběru světla.

Noční-stolní-lampa

Vsaďte na lampy do ložnice

Lampy jsou často opomíjené, přitom jsou to právě ony, které umí vytvořit stylovou atmosféru a relaxační pohodu. Lidé se často soustředí na centrální osvětlení, ale to v ložnici rozhodně nehraje prim. Naopak mnohem důležitější je vedlejší osvětlení. Noční lampy mohou osvětlit jen část pokoje - to je naprosto ideální.

Kam stolní noční lampy umístit?

Nejčastějším umístěním noční lampy je samozřejmě noční stolek. Tyto malé stolní lampičky jsou často různě ozvláštněné, designové a podobně. Důležité je, aby takové noční lampičky svítily jen málo a ideálně osvítily pouze jednu polovinu postele. Intenzita světla by tak měla být velmi nízká. Využít je můžete například ke čtení.

Pozor si u těchto lamp dejte především na to, aby stínidlo bylo dostatečně velké, případně, aby se stolní lampa dala polohovat. Některé stolní lampy mají velkou nevýhodu v tom, že oslňují, pokud pod jejich úrovní ležíte. To rozhodně není nic příjemného. Ještě lepší je, pokud si můžete nastavit sílu osvětlení a jeho intenzitu.

Nezapomeňte na stojací lampy a nástěnné lampy

Klasické stolní lampičky nejsou jediným možným osvětlením ložnice. Právě naopak, možností je mnoho. Během poslední doby se staly velmi oblíbenými stojací lampy.  Jejich nabídka je opravdu široká a rozhodně je doporučujeme. Vhodné jsou například do rohu ložnice, odkud mohou dostatečně osvětlit klidně půl ložnice.

Nástěnné lampy

Stále více na oblibě rostou také nástěnné lampy. Většinou se instalují nad postel místo klasických stolních lampiček na noční stolky. Nástěnné lampy tak plní funkci stolní lampy. Vypadat mohou různě - od obyčejných kovových svítidel přes designové nástěnné lampy kombinující dřevo a kov až po minimalistické nástěnné lampy v podobě skleněných panelů. Některé lampičky je také možnost nasměrovat podle potřeby.

Pozor na modré světlo

Při výběru osvětlení do ložnice dbejte také na chromatičnost osvětlení. Podle ní se odvíjí barva světla. A protože v ložnici trávíme poslední chvíle před spánkem, je dobré se vyhnout modrému světlu, které může výrazně narušit náš biorytmus. Pozastaví nebo potlačí tvorbu melatoninu, a to vede k nekvalitnímu spánku. Ideální chromatičnost u světel do ložnice je okolo 2 300 Kelvinů.

Stále nevíte, jaké svítidlo do ložnice vybrat?

Výběr moderních a trendy světel do ložnice, jako jsou například noční lampy nebo stojací lampy není vůbec snadný. Nabídka je velká a rozhodnout se je nesnadné. Pokud si nevíte rady, určitě vám pomůže přehled nejoblíbenějších stolních lamp a lampiček. Inspirujte se a vytvořte si v ložnici útulné trendy osvětlení. Je to snadnější, než si myslíte. 

Affiliate program